Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MATHIAS CHRISTENSEN
Foto: MATHIAS CHRISTENSEN

Data på mobilen. Et almindeligt forbrug som læsning af nyheder, tjek af mails og Facebook, rejseplanen mv. kan udmærket holdes inden for et forbrug på under 100 MB per måned.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tjek dine mobildata og spar på regningen

De fleste smartphonekunder betaler for langt mere datatrafik, end de bruger. Tjek dit behov her.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Er du kunde hos TDC med en smartphone, vil dit samlede månedlige forbrug af datatrafik sjælden overskride 100 megabyte i gennemsnit.

Kunder hos teleselskabet 3 bruger mere og vil i gennemsnit have et forbrug på 235 megabyte i gennemsnit.

Set i forhold til de datapakker, som teleselskaberne sælger til kunderne, er der tale om et betragteligt mersalg, som kundere yderst sjældent benytter fuldt ud.

LÆS ARTIKEL

Et eksempel er teleslskabet 3, der som en grundpakke i alle abonnementer har en medfølgende datamængde på 300 megabyte. Det skulle i gennemsnit dække samtlige selskabets kunders behov.

Alligevel sælger selskabet datapakker på helt op til 20 gigabyte, hvilket svarer til 66 gange det gennemsnitlige behov hos kunderne.

Tjek din regning

Hvis du selv vil tjekke dit reelle dataforbrug, er et blik på din teleregning det bedste værktøj.

LÆS OGSÅ

Et andet værktøj er at hente en gratis app i henholdsvis Android MarKet og Apples App Store, der løbende tæller dit forbrug af data.

Flere teleselskaber som eksemplevis Telia har selv udviklet apps til formålet.

Du kan selvfølgelig følge med i, hvor meget du bruger på din regning fra din teleudbyder. Men du kan også selv undersøge det på din telefon.

På en iPhone er det faktisk det nemmeste at bruge telefonens egen data-tæller. Den finder du ved at gå ind under 'Indstillinger', vælge 'Generelt og vælge 'Brug'. Her fremgår det, hvor mange data du har brugt.

På en Android-mobil er det som nævnt nemmest at holde styr på dataforbruget ved at hente en app som for eksempel Data Counter Widget, der holder styr på både det mobile dataforbrug og dataforbrug på den trådløse wifi.

En anden mulighed er app'en 3G Watchdog, der holder øje med dit forbrug på mobilnettet.

Har du en Nokia-mobil med styresystemet Symbian, kan du hente app'en Data Quota, der kan det samme som de førnævnte.

Generelt er det sådan, at alt, hvad du kan komme til på det mobile net via mobilens 3G-forbindelse, det kan du også komme til via smartphonens trådløse wifi-forbindelse. Og fordelen ved sidstnævnte er, at det er gratis. I hvert fald det, du har derhjemme, for det er en del af dit internet, som du bruger til computeren.

Vil du gerne vide omtrent, hvor meget dine vaner på det mobile net løber op i i kroner og øre, har flere teleselskaber også en form for databeregner, hvor du selv kan skrive dine vaner ind.

Eksemplet herunder er fra teleselskabets 3's hjemmeside på adressen http://www.3.dk/Privat/mobil/Databeregner/#dc (eksternt link)

Klik på billedet for at se det i en bedre opløsning.

Som det fremgår af grafikken, er det samlede forbrug på en måned i dette tilfælde 300 megabyte (eller MB).

Kunden i dette tilfælde modtager og sender 600 emails uden vedhæftede filer og cirka 200 emails med vedhæftede filer om måneden på sin smartphone.

Derudover downloader han seks apps eller spil om måneden og bruger en time sammenlagt på at bruge de af dem, der kræver online forbindelse.

Så lægger han også 14 billeder ind på sin Facebook-profil via sin smartphone og endelig besøger han 80 hjemmesider i løbet af en måned, hvilket svarer til cirka tre om dagen.

Hvis han desuden ser en masse YouTube videoer og streamer musik fra en tjeneste, hvor trafikken ikke er gratis, som den for eksempel er det for TDC-kunder, begynder dataforbruget derimod hurtigt at løbe op.

Se eksemplet herunder, hvor vi har tilføjet otte timers video og 30 timers musikstreaming om måneden:

Brugen af musik og video forøger dataforbruget dramatisk fra de 300 megabyte i første eksempel til nu 2,2 gigabyte eller 2.200 megabyte.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden