Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: RASMUS BAANER
Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Få optimal lyd i stuen

Få den bedste lydoplevelse fra dine højtalere med ekspertens råd til placering, indretning og brug.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvordan får man den fede lyd vi kender fra biografen og spillestedet hjem i egen stue?

Selvfølgelig ved at købe et fedt og kraftfuldt anlæg. Men som Christoffer Arensbach, der er salgschef i Hi-fi klubben forklarer, handler god lyd ikke kun om maskineri.

Selv det dyreste, fedeste og mest blærede anlæg kan skuffe, hvis rum, opsætning og brug ikke er optimal. Og så er god lyd jo også et spørgsmål om smag.

I Hi-fi klubben sigter de efter at ramme en neutral lyd. Ikke nødvendigvis en der imponerer med meget bas eller diskant. De imponerende effekter er ifølge Christoffer Arensbach at sammenligne med meget sukker i kaffen: det smager godt, men overdøver oplevelsen af kaffen.

Her er Hi-Fi Klubbens råd til dig, der ikke vil nøjes med middelmådig hjemme-lyd.

RUM Placering og indretning er vigtig når man jager den bedste lydoplevelse.

Da rummet er givet på forhånd, er det vigtigt først og fremmest at finde højtalere der passer til rummets størrelse, og derefter at få dem placeret så rummets forhold påvirker lydens bølger bedst. Generelt er mindre højtalere bedst i små rum og omvendt.

I Hi-fi klubben oplever de tit at rummet er lydens største udfordring. Der kan altså være meget at vinde ved at gøre noget ekstra ud af rummets lydmæssige forudsætninger.

Hårde vs. bløde flader:
Da lyd er bølger der kastes ud i luften, er den øvrige indretning vigtig. Det skyldes at lyden rammer rummets flader og påvirkes forskelligt alt efter hvilket materiale den rammer.

Vil man gerne opnå den tætte og dæmpede lyd, som man eksempelvis kender fra biografsalenes beklædte rum, så bør man forsøge at blokere lydbølgernes kontakt med hårde flader.

Hvor bløde eller uregelmæssige flader absorberer lyden, reflekteres den mod hårde flader, som vinduer, fliser, sten eller beton. Dette kan resultere i en irriterende ekko-effekt, da lyden vil hænge længe i rummet.

"Bløde" hjælpemidler kan derfor bruges til at bryde lyden. Det kan være gardiner, malerier, en potteplante placeret i et tomt hjørne eller et tæppe på gulvet.

Placering og symmetri:
Når højtalerne skal placeres i rummet er det vigtigt at tænke på hvor lytterne vil befinde sig. Generelt fungerer lyden bedst hvis højtalere og lytter skaber en ligebenet trekant med samme afstand fra lytteren til begge højtalere.

Det er en fordel at placere højtalerne asymmetrisk (ikke-centralt) i rummet, da en symmetrisk indretning giver flest mulige refleksioner, der potentielt forstyrrer lydbilledet. Er rummet aflangt vil lyden som regel gøre sig bedst hvis højtalerne er placeret så lyden kastes ud på rummets korte led.

Placer højtalerne med noget afstand mellem sig. Står de for tæt forsvinder oplevelsen af stereolyd. Dette kan især være værd at tænke over ved brug af pc højtalere eller minianlæg, hvor højtalerne placeres på hver side af lydkilden.

Står højtalerne lige op ad lydkilden kan højtalernes magnetbølger desuden påvirke lydkildens output med støj. En meter mellem lydkilde og højtaler minimerer denne påvirkning.

OPSÆTNING
Når du har fundet ud af hvor i rummet højtalerne skal stå, er det en god ide at tilpasse ledninger, højde, vinkel og underlag.

Ledninger:
Som regel er det en god ide at ledningerne der forbinder forstærker og højtalere er lige lange. Er den ene ledning meget længere end den anden, kan signalet miste noget af sin kraft på vejen og dermed gøre den ene højtalere mere lydsvag end den anden. Generelt bør ledningerne være så korte som muligt.

Højde:
Høje toner, som stemmer og skarpe lyde, er retningsbestemte og sendes ikke jævnt ud i rummet som de dybe bas-toner. Diskanten sendes lige ud foran højtaleren og derfor er det vigtigt at få placeret højtalerne så disse toner rammer lytterens ører.

Generelt kan man sige at små højtalere derfor bør placeres i ørehøjde eller vinkles fra sin position, så lyden enten kastes ned eller op til lytteren. Er dine højtalere imidlertid store og bygget til at stå på gulvet, vil der være en god chance for at diskanten er tilpasset denne position.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Underlag:

Har du dine højtalere stående på gulvet og er du nervøs for underboen, kan det være en ide at montere hjælpemidler mellem højtalere og gulv. Bassen forplanter sig nemlig direkte i gulvet, hvis der ikke er et underlag til at bryde den.

Christoffer Arensbach fra Hi-fi klubben anbefaler to løsninger:

Spikes: Pigge der får højtaleren til at stå fast og som skaber et luftrum mellem højtaler og gulv der begrænser bassens vibrationer i gulvet. Fungerer ikke optimalt på hårdt gulv hvor man kan risikere en stemmegaffel-effekt.

Dæmpefødder: Puder der fungerer som et liggeunderlag i blødt skum. Puderne tilpasses højtalerens vægt.

Christoffer Arensbach påpeger dog at selvom man kan afhjælpe bassens gener mod gulvet, så er det i sidste ende lydstyrken der er afgørende.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden