Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

forældet. De kendte antennestik (til venstre) med plastkappen er helt ubrugelige til digitale tv-signaler. Afskærmningen skal være tæt og lavet af metal. (Kilde: Dansk Kabel TV)

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan undgår du støj på tv-skærmen

Ledninger og antennestik er de svage led i mange hjem med digital tv-modtagelse. Se hvad du kan gøre.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Luften er fyldt med trådløse signaler fra computere, fjernsyn, mobiltelefoner, basestationer og netværk, og samtidig er mange antennestik- og kabler af en ældre og ubeskyttet type.

»Det fungerede godt tidligere - men nu giver det problemer. Og antenneinstallationerne i hjemmet er det svage led, som eksempelvis kan give støj på skærmen, siger produktchef Kim Johansen, Philips, og medlem af BFE, Branchen Forbruger Elektroniks Digital- og Teknikudvalg.

LÆS ARTIKEL

Billedet på tv-skærmen kan pixelere, kanaler på videomaskinen forsvinder, eller billedet fryser. Det er nogle af problemerne, der betyder, at ganske mange husstande gør klogt i at gå installationerne igennem og skifte ældre udstyr ud, lyder det fra Kim Johansen.

Blandt de typiske symptomer nævner han, at billedet kan pixelere, bare hvis en bus kører forbi nede på gaden. Billedet kan fryse, hvis en mobiltelefon er ved at modtage eller sende en sms eller en samtale, og programmer på videomaskiners kanalliste kan forsvinde.

Sådan er det i dag, men det kan blive værre.

Folketinget har nemlig besluttet, at 800 MHz-frekvensbåndet fra 1. januar 2013 skal anvendes til elektroniske kommunikationstjenester, herunder mobilt bredbånd. 800 MHz-frekvensbåndet ligger signalteknisk tæt på de frekvenser, der bruges til tv.

Det vil ifølge Kim Johansen have en række konsekvenser for tv-seerne, da anvendelsen af frekvenserne til for eksempel mobilt bredbånd vil kunne påvirke modtagelsen af tv-signaler. Det gælder både i forhold til de tv-seere, der modtager digitalt tv via antenne, og tv-seere, der modtager tv signalet fra fællesantenneanlæg eller kabel-tv anlæg.

Med digitalt tv bliver kravene til husstandens antenneinstallationer markant øget, og de skal være skærmet af indvendig, så de ikke generes af udefrakommende signaler. Mange forbrugere kan få problemer - uanset om de ser tv via antenne, fællesantenneanlæg eller kabel-tv:

»Et tv-signal er ikke kun et tv-signal, men en kæde af informationer om billedformat, lyd, elektronisk programguide, undertekster osv. Så det er en kompleks ting, hvor meget kan gå galt«, siger Kim Johansen og tilføjer, at det også gør fejlfindingen sværere, fordi fejlen ikke altid er dér, hvor man tror.

Du kan ikke umiddelbart på ældre installationer se uden på, om de er skærmet af mod udefra kommende signaler. Men vil du være sikker på, at stik og kabler er afskærmet, så kig i butikkerne efter HF-tætte produkter eller godkendelsesmærkerne Stofa Approved og YouSee Ready, hvis du er kabel-tv-kunde. Er du antenne-tv-seer skal du se efter HF-tætte materialer til installationen, lyder anbefalingen fra Kim Johansen.

Han peger på en meget almindelig fejl, som de fleste ikke er klare over: Brug af antennestik med plastikkappe.

»De er altid utætte. Der er cirka en centimeters åbning inde i stikket, hvor fremmede signaler kan komme ind. Blot et enkelt af den slags stik i den samlede installation i huset kan forstyrre billedet på samtlige tv-apparater i husert«, siger Kim Johansen.

Årsagen til, at plastik-stikkene ikke kan bruges længere er den lille skrue indvendigt, der fastholder selve antenneledningen. Den virker som en lille stueantenne, som fanger en masse uvedkommende signaler og sender dem sammen med tv-signalet igennem antenneledningen.

Hjemmelavede samlinger duer heller ikke. »Og det hjælper ikke at sætte staniol omkring«, siger Kim Johansen.

Problemet med anvendelsen af plastik er også aktuelt med fordelerdåser. Kim Johansen understreger, at alle samlinger, stikdåser, fordelerdåser skal være såkaldt HF-tætte. Et HF-tæt antennestik ere foreksempel lavet helt i metal, der afskærmer tv-signalet.

Dansk Kabel TV lavet en lille film, som guider kabel-tv-seere gennem korrekte installationer i hjemmet. Antenne-tv-seere må gerne følge med. Se den hér. (eksternt link)

Firmaet Homeconnect.me har også et udvalg af små videoer med instruktioner i, hvordan man bedst forbinder sine enheder. Se dem her (eksternt link)

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden