Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Joerg Sarbach/dapd/AP
Foto: Joerg Sarbach/dapd/AP

beskyttelse. Hvis du vil holde Google fra at kombinere din weboversigt med de data, Google indsamler om dig i sine andre produkter, så skal du ind i din Google konto.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan slipper du for Googles snagen i din net-surf

Google forenkler vilkårene på sine tjenester, men gør det samtidig nemmere for sig selv at bruge data om dig på flere platforme. Se hvordan du slipper udenom.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fra i morgen ændrer og forenkler Google sin privatlivspolitik på nettet, så over 60 forskellige regelsæt for indstillinger på forskellige af Googles tjenester bliver til én.

Det lyder fint og gør det da også mere overskueligt for den enkelte bruger at se, hvad der gælder.

Men det gør det samtidig muligt for Google at anvende oplysninger om din færden på nettet på tværs af alle de forskellige tjenester, som Google besidder. Den mulighed har Google ikke hidtil kunnet bruge for fuld skrue.

LÆS ARTIKEL

Det vil sige, at fra i morgen vil oplysninger om dine søgeresultater på Googles søgemaskine kunne bruges til at sende dig personligt målrettet reklame, når du ser video på YouTube.

Og mens du er på din GMail, kan du få reklamer, som er sammensat efter hvilke hjemmesider, du i øvrigt har besøgt på nettet.

LÆS ARTIKEL

Men samtidigt med, at Google forærer sig selv muligheden for at få fuld kontrol over dine data, har du også fået adgang til en bagvej, så du kan forhindre, at det sker på alle Googles tjenester på én gang.

Sådan gør du

Hvis du vil holde Google fra at kombinere din weboversigt med de data, Google indsamler om dig i sine andre produkter, så skal du ind i din Google konto.

Det har Electronic Frontier Foundation (EFF) lavet en hurtig brugsanvisning til. EFF er en uafhængig organisation, der blandt andet holder øje med vilkårene for ytringsfrihed, privatliv og brugerrettigheder på nettet.

Du forhindrer Google i at bruge oplysningerne om din færden ved at fjerne alle elementer fra din såkaldte weboversigt på din Google konto og forhindre weboversigten i at registrere din færden fremover.

Sådan gør du:

  1. Gå til https://www.google.com/history (her er det nemmest, hvis du IKKE er logget ind på din Googlekonto)
  2. Log in
  3. Klik på 'fjern hele weboversigten', hvis den er slået til. (Eller klik på nej tak, hvis den er slået fra).
  4. Klik på 'ok'

Nu bliver oplysningerne om din færden og dine søgeresultater ikke brugt af Google på søgegigantens andre sider som YouTube og Google+, men du skal være opmærksom på, at de stadig bliver indsamlet og gemt af Google.

Det betyder blandt andet, at andre kan få adgang til dem med en dommerkendelse i hånden for eksempel i forbindelse med en retshåndhævelse.

Electronic Frontier Foundation har også lavet en række gode råd til, hvordan man yderligere forhindrer tjenester udover Google i at spore og lagre oplysninger om din færden på nettet. Du kan finde dem her (På engelsk).

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden