Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jeff Chiu/AP
Foto: Jeff Chiu/AP

Bekigget. Når du har et par Google Glass på, kan andre ikke se, om du optager dem eller ej. På den måde kan en person i et selskab være i gang med at overvåge andre personer, helt uden at disse personer opdager det.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Er du klar til 'Sousveillance'?

Langt fra al elektronisk overvågning kommer fra myndighederne og Google.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alle har forskellige grænser for, hvad for meget overvågning af ens personlige gøren og laden er.

Men for at man kan sætte sin egen grænse, er det nødvendigt at vide, hvad der foregår. Og lige nu er der en ny bølge af elektronisk overvågning på vej, som mange vil skulle indtage en holdning til i den kommende tid.

Det vil blive nødvendigt at indstille sig på, om man vil tillade 'sousveillance' eller ej.

Overvågning nedefra Person-til-person-overvågninger, der ikke kommer fra toppen, men sker i distribueret form, kalder man for Sousveillance. Modsat Surveillance, der på fransk betyder ’at kigge fra oven’, betyder sousveillance ’at kigge fra neden’.

Det er altså et udtryk for, når folk overvåger hinanden, snarere end de bliver overvåget af politiet eller Google.

Og det kan måske synes besynderligt, at folk skulle have lyst til at spionere på hinanden i så stort et omfang. Men ikke desto mindre overvåger vi allerede hinanden kraftigt, og det vil kun blive værre med den teknologiske udvikling i de kommende år.

Herunder følger teknologier, der er med til at skubbe på sousveillance-udviklingen

Wearable Computing
’Wearable computing’ er et af de helt store buzzwords i techverdenen lige nu. Ifølge såvel Apple som Google og Microsoft er computere, man iklæde sig, den næste store bølge, der er på vej. Men med computere, der er så små, at man kan have dem i tøjet, følger der funktioner, vi ikke hidtil har været vant til.

Før i tiden skulle man enten have dyrt spion-udstyr eller slæbe rundt på et videokamera for at filme andre menneskers gøren og laden. Men nu kan såvel lyd- som videooptagelser foretages med små enheder, der kan være bygget ind i alt fra hættetrøjer til kasketter.

I første omgang kommer vi dog til at se wearable computing i smykkelignende gadgets og accesseories. Eksempler er Apples kommende armbåndsur, iWatch, og ikke mindst Googles intelligente brille, Glass.

Google Glass
Men netop Glass har allerede skabt en del ballade, før den er blevet tilgængelig for almindelige mennesker. Som reaktion på de mange software-udviklere og andre nørder, der har fået fat i testudgaver af Glass, er offentlige steder begyndt at forbyde folk at have Glass på indendørs. Det gælder for eksempel visse barer i Silicon Valley og Seattle, to af USA's største teknologi-mekkaer.

Samtidig er teknologi-kritikere som Andrew Keen og Evgeny Mozorov samt en hel del akademikere begyndt at stille spørgsmålstegn ved det etiske i Google Glass.

For Glass har nemlig et kamera indbygget, og man kan ikke umiddelbart se, om kameraet optager eller ej. På den måde kan en person i et selskab være i gang med at overvåge andre personer, helt uden at disse personer opdager det.

Google har svaret igen ved at påpege, at Glass kun kan optage i 45 minutter, før brillen løber tør for strøm, at glasset i brillen lyser op, når kameraet er i gang, og at folk, der optager, skal udtale en talekommando eller røre ved brillen for at optage. Disse ting mener Google er nok til at give omverdenen et signal om, at kameraet ruller.

Men Glass-skærmen lyser også op, når brillen bruges uden at kameraet kører, og en person kan vælge at slå kameraet til, mens der ikke er nogen i nærheden og derefter bevæge sig ud blandt folk. Endelig er 45 minutters overvågning formentlig også for meget for visse mennesker.

Med andre ord er det ret let at overvåge folk med Google Glass.

Smartphone-kameraer
Det samme gælder smartphone-kameraer. Her er det som regel relativt tydeligt, hvis nogen optager video med sin smartphone – men hvornår har du sidst stoppet en person, der står og optager video med sin smartphone, fordi du ikke vil overvåges? Eller forsøgt at undgå at komme med på et smartphone-billede?

Kendisser i stribevis er blevet fanget i kompromitterende situationer på grund af de allestedsnærværende kameraer. Men selv mere tilfældige ”gæsteoptrædender” på mobilfotos, der for eksempel bliver lagt op på Facebook, kan få konsekvenser.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I den normalt fredelige strandby Huntington Beach i Sydcalifornien afholdt man sidst i juli åbningen af US Surf Open, en national surf-konkurrence. En slåskamp mellem to fulde bargæster spredte sig til et reelt masseslagsmål blandt en flok turister, og hærgen og vandalisme fulgte.

Der blev arresteret 12 mennesker i forbindelse med slagsmålet på stedet. Men efterfølgende har politiet i Huntington Beach annonceret, at de vil benytter andre tilstedeværendes smartphone-videoer og billeder til at identificere de sidste syndere.

Her kommer sousveillance-princippet politiet til gode – eller til det onde, afhængig af temperament. Men faktum er, at andre menneskers smartphone-kameraer kan overvåge dig akkurat lige så godt som politiets overvågningskameraer.

Lifelogging-kameraer
En af de kategorier indenfor Wearable Computing, der allerede vælter frem nu, er nemlig små kameraer, man f.eks. kan hænge om halsen som et smykke. Disse bruges af såkaldte life-loggere, der ønsker at dokumentere hele deres liv og eventuelt lægge det på nettet.

Life-loggerne gør det modsatte af at stå imod overvågning, de overvåger sig selv og lægger det til frit skue (så slipper de også for at bekymre sig om overvågnings-paranoia.)

Men disse kameraer fanger som regel ikke life-loggerne selv, men derimod en POV(Point-of-View)-synsvinkel. Det betyder, at life-loggerne tit filmer alle andre end sig selv, og at man på den måde kan blive ufrivilligt del i en anden persons projekt og bliver overvåget af en person, man ikke kender.

Sig nej, hvis du ikke vil overvåges

Det kan være svært at frabede sig sousveillance, hvis man samtidigt ønsker at være et socialt menneske.

Men i en tid, hvor sousveillance bliver mere og mere udbredt, vil vi formentlig se flere og flere steder, der sætter regler op for sousveillance. Det kan sagtens være, at barer i de store byer vil være nødsaget til at sætte skilte op hvor der står ”Kameraer Forbudt” i stedet for det gamle ”Rygning Forbudt”.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ

Men i første omgang er det op til dig selv at forhindre at blive overvåget via sousveillance, hvis det er det, du ønsker. Det er op til dig selv at sige nej og bede folk om at lade være med at filme dig.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden