Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Thomas Borberg.
Foto: Thomas Borberg.

Copyright. Få gode tips og tricks til at finde billeder du kan bruge uden at bryde loven.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Her kan du finde gratis billeder på nettet

Billeder er beskyttet af copyright. Så her er fem bud på kilder til gratis billeder.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

1. Google Images

Et godt sted at starte er Googles billedsøgemaskine, som du kan få adgang til enten via images.google.com eller ved at klikke på ’Billeder’, når du bruger Google. Google viser dig dog hen til både copyrightbeskyttede og rettighedsfrie billeder, så når du klikker ind på et, skal du tjekke, om billedet er beskyttet eller ej. Står der ’Copyright – All Rights Reserved’, må du lede videre.

2. Wikimedia Commons

Wikipedia har en billeddatabase, hvor de fleste af billederne er udgivet under en såkaldt Creative Commons-licens. Disse licenser er en række alternativer til copyright, og den mest udbredte for billeder giver dig lov til at bruge billederne, hvis du blot lader være med at tjene penge på billederne og husker at angive, hvem der har taget billedet. Du finder Wikimedia Commons på commons.wikimedia.org.

LÆS ARTIKEL

3. Flickr.com

Billeddatabasen Flickr har både rettighedsbeskyttede og Creative Commons-billeder, men det smarte ved Flickr er, at du kan vælge kun at søge på de sidste. Når du har lavet en søgning, kan du oppe i søgeparameter-bar’en vælge ’License’. I menuen, der kommer frem, kan du vælge kun at se Creative Commons-billeder.

4. Archive.org

På Archive.org kan du finde et hav af rettighedsfrit materiale. Kun meget lidt af det tilgængelige materiale må ikke videreanvendes. Her er videoer, du kan tage screenshots af, billeder, tekst, lyd og musik. Det kan være lidt uoverskueligt til at begynde med, men når først du er i gang, kan du bruge timer på at rode rundt i ’arkivet’.

5. Imgur.com

Imgur (udtales som på engelsk: Imager) er en side, hvor folk kan lægge billeder op fra deres hverdag, eller sjove billeder, som de har sat en tekst på. Her kan du finde en masse gode billeder, men du skal lige være vågen og tjekke, om skaberen af billedet har krævet copyright på billedet, eller om billedet er taget fra en kendt tv-serie eller lignende. Disse billeder bør du undgå, hvis du ikke vil risikere noget.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden