Forbrugerelektronik

Robotten Asimo kan samarbejde

Verdens mest avancerede robot har lært at servere kaffe med en robotkollega.

Forbrugerelektronik

Honda-fabrikkernes Asimo-robot har været i skole og lært nye ting. Asimo, der kom til verden i december 2005, er verdens mest avancerede robot.

I de seneste to år har dens skabere forbedret programmeringen i en sådan grad, at den nu er i stand til at arbejde sammen med 'artsfæller' om at løse en opgave – såsom at servere kaffe for personer, der sidder ved flere forskellige borde.

Takket være et program, der sætter den i stand til at vurdere, hvordan et menneske vil reagere på dens tilstedeværelse, kan den nu gøre plads for de mennesker eller andre Asimoer, den møder på sin vej, og så kan den i øvrigt selv sørge for at genoplade sit indbyggede batteri, når det begynder at knibe med energien.

Et andet nyt program sørger for, at en Asimo nu også 'ved', at den skal træde til og overtage opgaven, hvis en anden Asimo er ved at lade op.

En svær start Asimos historie startede i 1986, da forskere på Honda-fabrikkerne i Japan kastede sig ud i et forsøg på at konstruere en robot, der kunne gå på samme måde som mennesker.

Det var ikke så nemt, som det måske lyder.

Den menneskelige gang, som milliarder af os udfører hver eneste dag uden at tænke over det, er en uhyre kompliceret bevægelse, der involverer mange forskellige muskler og delbevægelser, en konstant vurdering af underlag og balance, og ikke mindst beregning af ens position i forhold til faste og bevægelige forhindringer.

Robotten skal være lille De første udgaver af Asimo bestod af et par ben, der kun kunne bevæge sig langsomt og usikkert, men efterhånden som de mekaniske dele blev mere avancerede, og computerstyringen blev bedre, blev Asimo mere sikker på benene.

Siden hen fik robotten også en overkrop og arme, så man kunne finpudse bevægelserne og gøre dem så menneskelige som muligt.

For at gøre arbejdet lettere for forskerne var de første egentlige Asimoer meget store – omkring 2,5 meter høje og med en vægt på næsten 200 kg. Det har været afgørende at give den en skikkelse, som mennesker ikke vil føle sig truet af.

Derfor er den seneste udgave af Asimo kun 130 cm høj og vejer 54 kg, ligesom den er forsynet med en lys og venlig kvindestemme.

En god hjælper

Takket være 34 indbyggede servomotorer kan Asimo nu udføre 34 forskellige kropsbevægelser. Ud over at gå kan den bl.a. gå op ad trapper og danse.

Den kan programmeres til at skelne mellem op til 10 forskellige ansigter og reagere på enkle stemmekommandoer.

Honda-fabrikkerne mener, at der vil være mange opgaver, som Asimo kan løse i fremtiden. Forsøg har vist, at den f.eks. kan fungere som en avanceret hjælper for handikappede eller alvorligt syge.

Klarer også til farlige opgaver

Samtidig er den også meget robust og naturligvis ikke følsom for giftstoffer og andre påvirkninger, der kan være skadelige for mennesker. Dermed vil den også kunne bruges til farlige opgaver såsom bekæmpelse af giftudslip, forureningskatastrofer og atomkraftulykker.

Skulle man få lyst til at få sin egen Asimo til at servere eftermiddagskaffen, er det ikke helt så uopnåeligt, som man skulle tro.

Honda har indtil videre fremstillet 46 Asimoer. De koster i størrelsesordenen 5-6 millioner kroner per styk. De er ganske vist ikke til salg, men man kan leje en for omkring 1 million kroner om året.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce