Batteritypen, som de to forskere har udviklet på, kan anvendes i de fleste af de apparater, vi i dag bruger genopladelige batterier til. Arkivfoto.
Foto: NIELS HOUGAARD

Batteritypen, som de to forskere har udviklet på, kan anvendes i de fleste af de apparater, vi i dag bruger genopladelige batterier til. Arkivfoto.

Forbrugerelektronik

Oplad mobilen på få sekunder

Om få år kan du oplade din mobil eller batteriet på din bærbare hunderede gange hurtigere end i dag.

Forbrugerelektronik

To forskere har udviklet battericeller, der - hvis de sidder i en mobiltelefon - kan oplades på kortere tid, end det tager at læse de to første sætninger i denne artikel.

Opdagelsen betyder, at alle batteidrevne apparater fra mobiltelefoner og bærbare computere til elektrisk legetøj og håndværktøj som bore- og skruemaskiner kan oplades på sekunder eller minutter og endda optage mere energi og holde på den længere end i dag.

Også til el-biler Det gælder også både hybrid-biler og rent el-drevne biler.

Det er de to forskere Byoungwoo Kang og Gerbrand Ceder fra Massachusetts Institute of Technology i USA, der ifølge Nature.com står bag den epokegørende opdagelse, som vil lette dagligdagen for mange batteri-brugere.

Bærbare oplades på et minut
For eksempel kan opdagelsen føre til, at batteriet på en bærbar computer oplades på et minut.

Den hastighed, som et batteri kan oplades med i dag, er begrænset af, hvor hurtigt elektroner og ioner kan bevæge sig inde i batteriet, og det er igen afhængigt af, hvilke materialer og materialeoverflader, der anvendes der, hvor elektronerne og ionerne bevæger sig.

De to forskere regnede sig i første omgang frem til den nye metode ved i teorien at sammensætte materialerne anderledes - og ret hurtigt nåede de i efterfølgende praktiske forsøg frem til opladningstider på enkelte battericeller på få sekunder.

Håndværktøj og el-biler
Metoden har vist sig bedst egnet på den batteritype, der bruges i visse håndværktøj som bore- og skruemaskiner, en velkendt type, der også kan bruges i eldrevne biler.

Men batteritypen kan anvendes i de fleste af de apparater, vi i dag bruger batterier til.

Batteritypen bruges i dag kommercielt, og det betyder i praksis blandt andet, at batterierne i hybridbiler kan holdes opladede blot ved bilens opbremsninger.

Spring hybrid-bil-leddet over

Det kan ifølge Nature.com føre til, at man kan lade bilerne blive fuldt el-drevne og springe hybrid-bil-leddet over.

Den ene af de to forskere Gerbrand Ceder siger til Nature.com, at han mener, at forbedringer i metoden vil føre til, at forskerne kan finde andre materialer til lynhurtigt opladede batterier.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden