Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Batteritypen, som de to forskere har udviklet på, kan anvendes i de fleste af de apparater, vi i dag bruger genopladelige batterier til. Arkivfoto.
Foto: NIELS HOUGAARD

Batteritypen, som de to forskere har udviklet på, kan anvendes i de fleste af de apparater, vi i dag bruger genopladelige batterier til. Arkivfoto.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Oplad mobilen på få sekunder

Om få år kan du oplade din mobil eller batteriet på din bærbare hunderede gange hurtigere end i dag.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

To forskere har udviklet battericeller, der - hvis de sidder i en mobiltelefon - kan oplades på kortere tid, end det tager at læse de to første sætninger i denne artikel.

Opdagelsen betyder, at alle batteidrevne apparater fra mobiltelefoner og bærbare computere til elektrisk legetøj og håndværktøj som bore- og skruemaskiner kan oplades på sekunder eller minutter og endda optage mere energi og holde på den længere end i dag.

Også til el-biler Det gælder også både hybrid-biler og rent el-drevne biler.

Det er de to forskere Byoungwoo Kang og Gerbrand Ceder fra Massachusetts Institute of Technology i USA, der ifølge Nature.com står bag den epokegørende opdagelse, som vil lette dagligdagen for mange batteri-brugere.

Bærbare oplades på et minut
For eksempel kan opdagelsen føre til, at batteriet på en bærbar computer oplades på et minut.

Den hastighed, som et batteri kan oplades med i dag, er begrænset af, hvor hurtigt elektroner og ioner kan bevæge sig inde i batteriet, og det er igen afhængigt af, hvilke materialer og materialeoverflader, der anvendes der, hvor elektronerne og ionerne bevæger sig.

De to forskere regnede sig i første omgang frem til den nye metode ved i teorien at sammensætte materialerne anderledes - og ret hurtigt nåede de i efterfølgende praktiske forsøg frem til opladningstider på enkelte battericeller på få sekunder.

Håndværktøj og el-biler
Metoden har vist sig bedst egnet på den batteritype, der bruges i visse håndværktøj som bore- og skruemaskiner, en velkendt type, der også kan bruges i eldrevne biler.

Men batteritypen kan anvendes i de fleste af de apparater, vi i dag bruger batterier til.

Batteritypen bruges i dag kommercielt, og det betyder i praksis blandt andet, at batterierne i hybridbiler kan holdes opladede blot ved bilens opbremsninger.

Spring hybrid-bil-leddet over

Det kan ifølge Nature.com føre til, at man kan lade bilerne blive fuldt el-drevne og springe hybrid-bil-leddet over.

Den ene af de to forskere Gerbrand Ceder siger til Nature.com, at han mener, at forbedringer i metoden vil føre til, at forskerne kan finde andre materialer til lynhurtigt opladede batterier.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden