Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
PR
Foto: PR

Nu bliver kravene til elforbruget i digitale tv-bokse strammet, så de kommer på linie med de EU-krav, der dog først træder i kraft fra starten af 2010.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Elsparefond strammer krav til tv-bokse

Digitale tv-bokse skal nu ned under 1 watt i standby-forbrug for at få Elsparemærket. Indtil nu er fem tv-bokse godkendt.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu bliver kravene til elforbruget i digitale tv-bokse strammet.

Fra begyndelsen af næste år vil EU indføre nye skrappe krav til elforbruget i de digitale tv-modtagerbokse, som bliver nødvendige, hvis man vil se tv efter 1. november i år, hvor det analoge tv-signal lukker.

Men Elsparefonden har allerede nu strammet kravene til de digitale tv-bokse, så de skal overholde de kommende EU-krav for at få Elsparemærket, som forbrugerne kan bruge som rettesnor, når de køber bokse.

Fem MPEG4-bokse godkendt Foreløbig har fem tv-bokse fået Elsparemærket. De er alle MPEG4-bokse, det vil sige, at de kan modtage alle kommende tv-kanaler, og fire af dem er med kortlæser og godkendt til Boxer TV's betalingssystem.

Med indførelsen af det nye digitale tv-signal har der været frygt for, at de mange nye tv-modtager-bokse, som danskerne er tvunget til at købe, ville ødelægge billedet af Danmark som en el-sparenation få uger før det internationale klimatopmøde i København.

Det gælder især køb af de billigere tv-bokse med MPEG2-dekodning, som mange forbrugere allerede har sluttet til deres tv. De bruger forholdsvis meget strøm, men kan kun vise DR1 og 2 og TV2 og kun indtil 2012.

Branchen Forbruger Elektronik regner med, at der vil blive købt en halv million flere tv-bokse i forbindelse med overgangen til digitalt tv, og i Elsparefonden håber man, at det bliver de mere energieffektive MPEG4-bokse.

Forbud mod højt el-forbrug

Fra næste år vil EU indføre et forbud mod at sælge tv-bokse, som bruger mere end en halv watt i standby og fem watt i tændt tilstand.

For tv-bokse med mere avancerede funktioner er grænserne for forbruget tilsvarende større.

Indtil for kort tid siden havde Elsparefonden ikke defineret nogle krav til digitale modtagere. Da opererede man med anbefalinger, som var henholdsvis 7 watt i tændt tilstand og 2 watt i standby.

Men nu gælder EU's krav altså allerede, hvis tv-boksen skal have Elsparemærket.

Her er Elsparefondens krav til digitale modtagere:

Standby - i watt

Tændt - i watt

Simpel modtager

1

5

Modtager med display

2

5

Modtager med konvertering af signal i HD (HD ready)

1

8

Simpel modtager med kortlæser (fx Boxer)

0,5

10

Modtager med display og kortlæser (fx Boxer)

1

10

Modtager med kortlæser og HD-konvertering

0,5

10

Modtager med kortlæser, HD-konvertering, to tunere

0,5

11

Modtager med kortlæser, HD-konvertering, to tunere og harddisk

0,5

17

Modtager med kortlæser, HD-konvertering, to tunere, harddisk og display

1

17

Fra 2012 vil EU yderligere stramme grebet om elforbruget i digitale tv-bokse. Fra da af vil det blive forbudt at sælge bokse, der bruger mere end en halv watt i standby-tilstand.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden