Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu bliver ferie-sms'en billigere

Europaparlamentet har med stort flertal vedtaget nye regler for priser på sms over landegrænserne.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pr. 1. juli i år må en sms sendt fra et EU-land til et andet højst koste 0,11 euro (82 øre). Og om et år må minutprisen maksimalt ligge på 3,25 kroner.

Det har Europaparlamentet med et stort flertal netop vedtaget. Parlamentet var sidste led i beslutningen om at gøre mobil telefoni billigere indenfor EU.

Med andre ord er det altså snart slut med at være bekymret for telefonregningens størrelse, hvis du ringer hjem til mor og far i Danmark under ferien.

Ifølge det radikale medlem af parlamentet Johannes Lebech, skal mobiloperatørerne fremover tilbyde deres kunder maksimalgrænser, saldokontrol, på forbruget gratis fra den 1. marts næste år. Når en kunde når 80 procent af den aftalte grænse, skal operatøren sende en advarsel om, at grænsen er ved at være nået.

Sparer 25 kroner Når grænsen er nået, afbrydes tjenesten med mindre kunden udtrykkeligt beder om at tjenesten fortsætter. Saldokontrol koster i dag typisk 25 kroner om måneden i abonnement hos teleselskaberne.

EU-Parlamentet har også sat en stopper for teleselskabernes afregning af prisen i minutter. Det betyder, at selskaberne hele tiden har rundet op til næste hele minut, når de skulle beregne en pris for samtalen.

Fremover må de kun tage penge for de sekunder, der ringes.

Taksterne for sms'er sendt over landegrænserne bør ikke koste mere end 82 øre (0,11 euro) før moms fra den 1. juli 2009.

Taksterne på opkald sættes til 3,25 kroner (0,43 euro) per minut til udgående opkald og 1,45 kroner (0,19 euro) per minut til indgående opkald fra den 1. juli 2009.

Taksterne nedsættes yderligere i 2010 for at ende på henholdsvis 0,35/0,11 euro per minut i 2011.

Ny rapport til næste sommer

EU-forordningen bliver gældende lov i samtlige 27 EU-lande fra den 1. juli i år og vil gælde frem til sommeren 2012.

Europa-Parlamentet har bedt Kommissionen om at aflægge rapport om de nye regler igen i sommeren 2010.

Kommissionen kan derefter foreslå yderligere regler, hvis det er påkrævet, ved udgangen af juni 2011.

»Jeg håber meget, at mobilindustrien vil forstå dette budskab og vise, at der kan være sund konkurrence på markedet. Det bedste bevis på det vil være, at vi ser attraktive priser og vilkår på tale og data over landegrænserne meget snart«, siger EU-kommissær Viviane Reding.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden