Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mobilen kan gå i stå i sommerferien

Bruger du løs af datatrafik på mobilen i ferien udlandet, kan dit teleselskabet lukke for adgang.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

’Kære kunde. Du har nu brugt 450 kr., og din dataforbindelse er spærret’. Besvar denne sms med ’ja’, hvis du ønsker et nyt loft på 450 kr. Forbrug takseres til 20 kr./MB i EU og op til 115 kr./Mb uden for EU. Mvh Kundeservice’.

Sådan kan ordlyden være i den sms, som du får, hvis du har surfet lidt for meget på din mobiltelefoner under ferien i udlandet.

På torsdag træder EU’s nye prisloft på omkring 450 kroner for data-roaming nemlig i kraft. Den sikrer dig mod en gigantisk ekstraregning for at bruge dyr datatrafik, hvor prisen typisk ligger på 20 kr. for en mb.

LÆS ARTIKEL

Til sammenligning 'koster' det normalt en mb at downloade forsiden på politiken.dk.

Med EU's prisloft på datatrafik er den sidste prisfælde for brug af mobiltelefonen i udlandet fjernet. EU har tidligere reguleret priserne på samtaler, sms og mms.

Dit teleselskab skal sende dig en advarsel, når dit forbrug når 80 procent af prisloftet, og lukke for din dataforbindelse, når dit forbrug når 450 kroner i et andet EU-land.

Som det fremgår af sms-teksten, må teleselskaberne stadig selv bestemme prisen per megabyte, uanset om ferien går til et EU-land eller ud i resten af verden.

LÆS ARTIKEL

Men selve prisloftet på 450 kroner har både TDC, Telenor, 3 og Telia besluttet skal gælde i hele verden.

Indtil 1. juli skal du selv tilmelde dig prisloftet, hvis det skal virke, men efter 1. juli bliver alle mobilkunder automatisk omfattet af ordningen.

Du når hurtigt loftet
Men fordi EU’s regulering ikke gælder selve MB-prisen på data, kan du altså hurtigt nå prisloftet og lukningen af din dataforbindelse.

GUIDE:

Hvis du vil undgå at ramme loftet, kan du hos selskaberne købe et tillægsabonnement på datatrafik i udlandet. Du kan også svare ja til den advarsels-sms, du får fra teleselskabet.

Priserne på datatrafik svinger ikke voldsomt fra selskab til selskab, så der er ikke meget at spare ved at vende sig til discountselskaberne.

LÆS ARTIKEL

Det eneste med en billigere pris er CBB med 18 klroner per mb. Så også hos dem kan du hurtigt komme til at ramme loftet, hvis du f.eks. gerne vil bruge din mobil til at finde rundt i byen, du ferierer i.

EU har også reguleret prisen for samtaler og sms over landegrænserne, og her er man gået mere håndfast til værks med faste maksimumspriser for brugerne.

LÆS ARTIKEL

I EU må det højst koste 4 kroner at ringe hjem, 1,76 kroner at modtage et opkald og 1 krone at sende en sms.

Anderledes ser det ud, hvis turen eksempelvis går til resten af verden. Fra Sydafrika, som netop var aktuelt for nogle danskere, er prisen 15-17 kroner afhængigt af teleselskab for både at ringe op og selv modtage et opkald. Og surf på mobilen kan koste op til 110 kroner per megabyte.

Teleselskaberne har delt verden op i områder, der har fælles takster.

LÆS ARTIKEL

Et eksempel er Telenors priser:

Europa uden for EU:
Samtale: 8 kr., sende sms: 4 kr. Sende mms: 2,50 kr. + trafikforbrug, modtage mms: trafikforbrug, data per megabyte 75,00 kr.

USA/Canada:
Samtale: 11,25 kr., sms: 4 kr., mms: 2,50 kr. + trafikforbrug, modtage mms: trafikforbrug, data per mb 110,00 kr.

Resten af verden:

Samtale 15,50 kr. eller 22,50 kr., sms: 4 kr., mms: 2,50 kr. + trafikforbrug, modtage mms: trafikforbrug, data per mb: 110 kr. Eksempelvis koster det 8 kroner per minut at ringe hjem fra Tyrkiet og Thailand, da de kommer under gruppen Europa uden for EU, mens en samtale hjem fra Brasilien koster 22,50 kroner per minut.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden