Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG

Det er ikke kun seere med antenne-tv, der risikerer forstyrrede tv-signaler eller sort skærm, hvis signaler fra trådløse telefoner får plads på nærliggende frekvenser. Også kabel-tv kan forstyrres, siger forbrugerelektronik-branchen.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Naboens telefon kan give dig sort tv-skærm

Forbrugerelektronikkens brancheforening advarer mod trådløse telefonsignaler.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske tv-seere risikerer at blive ofre, efter at politikerne har besluttet at de trådløse signaler til telefoner og bærbare computere skal have plads på frekvensbåndet.

Hidtil har båndet kun været brugt til tv og radio. Men når de andre signaler kommer på, kan de forstyrre tv-signalerne.

Sådan lyder advarslen fra Brancheforeningen ForbrugerElektronik, BFE, efter at politikerne har besluttet, at et frekvensområde kaldet MUX7 skal anvendes til telefoni og bredbånd.

Problemerne kan risikere at ramme alle husstande, ikke kun seere med antenne-tv. For eksempel kan der komme forstyrrelser på skærmen, hvis naboen til en kabel-tv-kunde bruger mobiltelefon eller bærbar pc baseret på signalerne fra et bestemt frekvensområde.

LÆS ARTIKEL

»Vi er bekymrede for, at mange seere risikerer at få ødelagt deres tv-signal, når de trådløse telefon-signaler opgraderes«, siger BFE's direktør Kurt Frausing.

Tv-signaler sendes i det, der teknisk kaldes Multiplex’er - forkortet MUX. Dem er der otte af, og de samler de frekvenser, som Danmark råder over.

De gratis kanaler fra DR, TV 2, lokal-tv og Folketinget sendes via MUX 1 og MUX2.

På MUX 3 til 6 sendes de kanaler, som Boxer TV udbyder mod betaling. MUX 8 skal ligeledes anvendes til tv og radio, men vil først blive tage i brug om en række år.

LÆS ARTIKEL

Sidste år besluttede politikerne imidlertid, at MUX7 som den eneste MUX skal anvendes til andre formål end tv og radio, nemlig telefoni og bredbånd.

»Vi vil gerne advare om, at der kan opstå kraftige signalforstyrrelser mellem de signaler, som vil komme fra den nye sendepakke (MUX7) og de sendepakker, der allerede er i brug«, siger Kurt Frausing.

»Vi frygter, at radio- og tv-butikker, antenneinstallatører, antenneforeninger og tv-operatører vil blive bestormet af forbrugere, der lige pludselig vil opleve et meget dårligt signal eller i værste fald sort skærm«, siger Kurt Frausing.

LÆS ARTIKEL

»Derfor må det være et krav, at politikerne sørger for, at problemerne med signalforstyrrelser (interferens – red.) bliver løst«, lyder det fra Kurt Frausing.

Problemerne kan risikere at ramme alle husstande, da der for eksempel kan komme forstyrrelser, hvis naboen til en kabelkunde bruger mobiltelefon eller bærbar pc baseret på signalerne fra MUX7.

LÆS ARTIKEL

»Så mens cirka. 20 procent af seerne risikerede at blive ramt af sort skærm ved det analoge sluk, så er alle så at sige i risikogruppen, når det gælder forstyrrelse fra MUX7. Det kan ingen være tjent med«, siger Kurt Frausing.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden