Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Gå på krak, netbank eller tjek mail. Det kan du gøre hurtigt og nemt på fladskærmen fra People of Lava. En bedrift, som det kniber for de store at levere. Foto: Presse

Gå på krak, netbank eller tjek mail. Det kan du gøre hurtigt og nemt på fladskærmen fra People of Lava. En bedrift, som det kniber for de store at levere. Foto: Presse

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Svenskere laver stue-tv med lynhurtigt internet

Et lille svensk firma overhaler Google-tv med internet i fladskærmen.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Philips, Sharp og det tyske Loewe lover helt frit internet på deres nye tv-fladskærme, og Google lover noget tilsvarende - måske - i år.

Men i Sverige har et firma i en forstad til Göteborg allerede lavet et internet-tv, der i modsætning til de etablerede fladskærmsproducenters leverer helt fri internet-surf på tv-skærmen på Googles smartphone-styresystem Android.

Og dermed overhaler svenskerne blandt andet det ventede Google-tv.

Firmaet fremstiller for det meste tv-fladskærme i den dyrere ende og hedder People of Lava, hvilket refererer til, at pixelskærmene er bygget ind i en ramme, der består af 75 procent stenmateriale.

LÆS ARTIKEL

Det gør dem massive og nærmest urokkelige, når de først er placeret på væggen, men internetforbindelsen er til gengæld kvik og velfungerende.

De svenske People of Lava har tænkt sig om og har undgået at forsøge at integrere den mere end 50 år gamle tv-teknologi med den moderne internet-del men klogeligt adskilt dem og til gengæld gjort skiftet mellem de to lynhurtigt.

LÆS ARTIKEL

Det betyder, at man henne fra sofaen kan surfe på sin tv-skærm helt frit på nettet og blandt andet ordne sine bankforretninger, tjekke mailen, leje en film og finde den næste bus. Og skifte tilbage til tv-delen foregår lige så let som fra tekst-tv til tv.

LÆS ARTIKEL

People of Lava's nye tv-fladskærme har et fuldt udbygget android-styrestystem i version 1.5 tilpasset til den store skærm og med Googles Crome-browser som forbindelse mellem tv-seeren og internettet.

Og i modsætning til andre bud på net-tv glider svenskernes surf på nettet som på bølgetoppe. Der er ingen forsinkelser i forhold til, hvad man er vant til på en computer. Det giver simpelthen andre net-tv-løsninger baghjul.

Firmaet arbejder i øjeblikket på at tilpasse den nye androidversion 2.2 Froyo til det store format. Når det er sket i løbet af en måned, vil tv-skærmen også vise flash-video.

LÆS ARTIKEL

Netop flash-muligheden er udover hastigheden akilleshælen for de etablerede fladskærmsproducenter.

På IFA-massen i Berlin lancerede Philips, Sharp og det tyske Loewe, der appellerer til B&O-segmentet, hvad de kaldte frit internet-tv integreret i tv-sættet.

LÆS ARTIKEL

Men forsøget på at integrere den oldnordiske teknologi, som stadig ligger som basis for vores tv-kiggeri, og internettet er svært.

Det ses, når internettet i fladskærmsproducenternes løsninger blot bliver til den del af internettet, de har valgt ud for kunderne. Indholdet skal typisk forhandles på plads udbyder for udbyder.

LÆS ARTIKEL

Spørgsmål om, hvordan pengene skal flyde mellem indehaverne af rettighederne til indholdet og dem, der skal sende det videre, gør det til en forhandling hver gang, kunderne skal præsenteres for en ny mulighed på fladskærmens internet-del, hvilket der jo er tradition for ikke er et problem på det almindelige internet.

Dertil kommer stadig tekniske udfordringer i at smelte de to tekniske universer sammen, og kombinationen er sandsynligvis årsagen til, at ingen af de etablerede fladskærmsproducenter i dag for eksempel kan vise flash-tv, som det kendes fra de fleste internetsider, som for eksempel politiken.dk

Det kinesiske firma Haier viste på IFA-messen en opstilling, som lignede svenskernes lidt.

LÆS ARTIKEL

Kineserne havde ganske enkelt plottet en windows 7 computer til deres nye fladskærme, og så skiftede de simpelthen mellem internet og tv på fjernbetjeningen.

Men løsningen er langt fra så elegant som People of Lava's indbyggede styresystem.

Loewes og Philips' repræsentanter på IFA-messen fortalte, at det blot er et spørgsmål om tid, før forhandlinger om adgangen til at vise flash-tv gør deres net-tv løsninger lige så lette på tå som svenskernes android-løsning.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL

Men det svenske firma kan godt få sig et solidt forspring på området, for Google vil først lancere deres Google-tv senere på året i USA, og det vides slet ikke, hvornår det kommer til Europa.

Og flash-tv eller -video på Philips og Loewes skærme er der heller ikke sat dato på.

Apps til tv-skærmen

People of Lava fortalte på IFA-messen, at en af udfordringerne ved at blæse android-versionen op i for eksempel en 42 tommer HD-fladskærm er, at applikationerne i Androids app. market ikke kan følge med rent grafisk.

Derfor skal svenskerne vælge de applikationer ud, som de tror, kunderne har størst interesse i og tilpasse dem til download.

LÆS ARTIKEL

»Men når Google-tv kommer op at køre, er deres og deres tilhængeres arbejde med at udvikle applikationer på den åbne android-platform en kæmpe fordel for os, for på Google-tv kan vi så hente alle de applikationer, vi ikke selv kan nå at tilpasse«, siger Johan Lantz, der er forretningsudvikler hos People of Lava.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden