Et overophedet batteri var med al sandsynlighed årsag til en tragisk brand, hvor en mor på 27 år og hendes fire børn omkom i Sverige.
Foto: MARTIN LEHMANN

Et overophedet batteri var med al sandsynlighed årsag til en tragisk brand, hvor en mor på 27 år og hendes fire børn omkom i Sverige.

Forbrugerelektronik

Computer var skyld i dødsbrand

Et overophedet batteri i en computer er skyld i tragisk brand.

Forbrugerelektronik

For tre måneder siden mistede en mor og hendes fire børn livet i en brand i den svenske by Staffanstorp.

Nu viser tekniske undersøgelser, at det var en bærbar computer på en sofa i et børneværelse, der var skyld i den katastrofale brand.

LÆS ARTIKEL

Ifølge de svenske efterforskningsmyndigheder, der har undersøgt årsagen til branden, opstod den som følge af et overophedet batteri i computeren, skriver fpn.dk.

Batteri eksploderede sandsynligvis Det svenske teknikblad Ny Teknik oplyser – ifølge fpn.dk – at moderens ni-årige datter havde chattet om aftenen og ved midnat sat den bærbare til opladning.

Brandteknikerne fandt den udbrændte bærbare computer under resterne af den brændte sofa, og de vurderer, at overophedning af batteriet kan have medført en mindre eksplosion, der har igangsat branden.

LÆS ARTIKEL

Men de har ikke kunnet finde ud af, hvilket fabrikat eller hvilken batterileverandør der har været tale om.

Nye computere er mest sikre
Ny Teknik skriver dog, at de fleste nyere bærbare computere er bedre i stand til at håndtere overophedning, så der ikke opstår brand eller i værste fald en eksplosion i batteriet.

Årsagen til overophedningen ligger i batteriets såkaldte katodemateriale, som gør det muligt for små, lette batterier at lagre store mængder energi, der rækker til at afspille en hel dvd-film.

LÆS ARTIKEL

Problemet opstår, når batteriet bliver for varmt og afgiver syre fra katodematerialet. Syren får temperaturen til at stige yderligere, så der bliver frigivet mere syre og temperaturen stiger endnu mere. Det bliver en ond cirkel, der til sidst kan medføre en eksplosion.

Langt fra første eksempel

Ved branden i Staffanstorp omkom tre børn på ni år, syv år og fem år, samt et 10 måneder gammelt spædbarn. Moderen blev 27 år.

Det er ikke første gang, at batterier fra bærbare computere er skyld i alvorlige brandulykker. For tre år siden blev der rapporteret om en stribe eksplosive brande, hvor årsagen var en fejl ved Sonys litiumbatterier.

Det betød, at Apple og Dell, som benytter Sony-batterier i deres computere, blev tvunget til at trække henholdsvis 1,8 mio. og 4,1 mio. batterier tilbage.

LÆS ARTIKEL

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden