Det er ok at sidde med sin bærbare på skødet, mens man arbejder. Men flyt den ikke, før harddisken holder en pause. Ellers holder den ikke længe. Arkivfoto
Foto: JESPER STORMLY HANSEN

Det er ok at sidde med sin bærbare på skødet, mens man arbejder. Men flyt den ikke, før harddisken holder en pause. Ellers holder den ikke længe. Arkivfoto

Forbrugerelektronik

Flyt ikke den bærbare - den kan gå i stykker

De fleste pc'er, der sendes til reparation, er bærbare, som er behandlet så hårdhændet, at harddisken er stået af.

Forbrugerelektronik

Sidder du ofte og arbejder med din bærbare på skødet og har for vane at svinge den ned på sofaen, når du lige skal ud efter en kop kaffe?

Så kan du godt regne med, at din harddisk står af på et tidspunkt.

Den behandling kan den nemlig ikke tåle i det lange løb.

Jes Sørensen fra Nordjysk PC Service, der blandt andet lever af at redde data ud af harddiske, som er gået i stå, siger, at bærbare computere der er behandlet for hårdhændet, er den mest almindelige årsag til problemer med harddiske.

En bærbar skal være i ro »Langt de fleste skader skyldes slittage på harddisken på især bærbare computere, og det opstår fordi folk glemmer, at langt de fleste bærbare pc'er skal være i ro, når de kører. I stedet for bliver den bærbare hevet med rundt og måske sat lidt hårdt på et bord, og det kan de ikke tåle i længden«, siger Jens Sørensen.

Han forklarer, at når harddisken snurrer, skal computeren være i ro. Hvis den bevæges, mens harddisken snurrer, slider det voldsomt på lejerne, fordi harddisken helst vil blive i den rotation, den er i gang med ligesom et gyrokompas.

Læse-skrivehovedet skadet
En anden almindelig skade er, at læse- og skrivehovedet bliver beskadiget ligesom pickup'en på en grammofon. I de tilfælde behøver værkstedet blot at tage harddisken ud og sætte den sammen med et andet skrive-læsehoved for at få data ud af harddisken.

»Vi kan redde det meste, og de vanskeligste tilfælde er ikke dem, hvor der er noget teknisk galt med harddisken men dem, hvor folk selv har forsøgt at skille harddisken ad«, fortæller Jens Sørensen.

Dyreste genopretning: 15.000 kroner

»Vores dyreste genopretning af data var på harddisken på en computer fra et revisionsfirma. Firmaet ville have de data ud af harddisken, men vi kunne ikke genskabe dem, og vi kunne ikke finde ud af, hvad der var sket med computeren. Vi sendte den så til England til et specialfirma, og det lykkedes dem at genskabe de tabte data på harddisken«, fortæller Jens Sørensen.

»Til gengæld brugte de så meget tid på den, at det kom til at koste revisionsfirmaet cirka 15.000 kroner«, fortæller han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden