Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
RUNE PEDERSEN
Foto: RUNE PEDERSEN

Fra 12 og op til over 14 dage. Så længe holder e-bogslæserne sig på én opladning på batteriet. Bortset fra iPad, der holder i 10 timer.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

e-bogslæserens batteri holder vanvittigt længe

Der er kæmpe forskel på mobiltelefoners og e-bogslæseres batteri-tider.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forestil dig, at du højst skal finde et netstik for at lade din mobil- eller smartphone op én gang hver anden uge.

Der vil nok gå et par år med udvikling af nye typer batterier, før det bliver standard.

Men batteritider til 14 dages uafbrudt læsning er nærmest en standard, når det kommer til e-bogslæsere.

Så selv om ferien går til udlandet med bogsamlingen hældt ind på den elektroniske boglæser, behøver man hverken spekulere på at tage adapter eller oplader med i kufferten, hvis ferien for eksempel varer en uge.

LÆS ARTIKEL

Årsagen til den særdeles brugervenlige batteritid er en helt anden skærmteknologi, der anvendes i visningen af indholdet i de sort-hvide læsere end den, der for eksempel anvendes i mobiltelæefoner og bærbare computere.

Det fremgår af en test af e-bogslæsere, som det tyske forbrugermagasin Stiftung Warentest har foretaget af 14 e-bogslæsere inclusive Apples iPad.

Og netop iPad'en er sammen med en enkelt anden e-bogslæser den eneste, der adskiller sig markant ved kun at have energi til 10 timers læsning, før ejeren skal have opladeren op og adgang til et strømudtag eller en computer.

LÆS ARTIKEL

Årsagen er, at iPad'en anvender en LCD-skærm, som er af samme type som mange tv-fladskærme og computerskærme, som anvender energi til at holde skærmen baggrundsbelyst.

De 'rigtige' e-bogslæsere anvender en anden såkaldt E-ink teknik, der efterligner papirets egenskaber og ikke bruger energi, når først teksten står på skærmen men kun, når den skal skiftes ud ved bladring.

Amazons nye Kindle DX, der er en mere avanceret udgave af firmaets første Kindle, kan for eksempel bruges i mere end 14 dage, før den skal lades op.

Andre e-bogslæsere holder kun i 12 dage, før de skal lades op.

Den strømbesparende skærmteknik betyder desuden, at man snildt kan læse på skærmen selv i direkte sollys. Til gengæld sker det samme i mørke, som når man sidder med en rigtig bog: Man bliver nødt til at tænde lys, fordi skærmen ikke er egenbelyst.

LÆS ARTIKEL

E-bogslæsernes skærmteknik er på sine punkter bedre end papirbogens, idet man kan ændre på skriftstørrelsen, så selv svage øjne kan være med.

E-ink kaldes elektronisk blæk, og bogstaverne fremkommer ved, at en elektrisk spænding i overfladen danner henholdsvis hvide og sorte partikler.

Når billedet eller bogstavet én gang er dannet, bruger skærmen ikke længere strøm til at fastholde det. Kun når bogstavet eller billedet skal udskiftes - for eksempel når man bladrer i bogen - bruges der strøm.

LÆS ARTIKEL

Bagdelen ved teknikken er, at det kan tage tid at bladre, for inden den nye sides bogstaver kan komme frem, skal skærmen slette alt, hvad der stod på den i forvejen.

Se hele testen af e-bogslæsere

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden