Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»Folk over hele verden vil gerne have adgang til engelske bøger. Men læser du ikke engelske bøger, er Kindle ikke for dig«, siger Steve Kessel, Senior vicepræsident for Kindle hos Amazon.
Foto: MARK LENNIHAN/AP

»Folk over hele verden vil gerne have adgang til engelske bøger. Men læser du ikke engelske bøger, er Kindle ikke for dig«, siger Steve Kessel, Senior vicepræsident for Kindle hos Amazon.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kopi-kaos plager e-bogslæsere

Hvis e-bogsforlaget går konkurs, står du måske med en ubrugelig e-bogslæser.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Købere af e-bøger risikerer at stå med en e-bogslæser, der ikke virker, hvis forlaget, der leverer e-bøger til læseren, går konkurs.

Det konkluderer det tyske forbrugermagasin Stiftung Warentest i en test af e-bogslæsere.

For der er udtalt kaos i e-bogverdenen, når det gælder rettigheder og kopibeskyttelse, og situationen ligner meget den, musikbranchen stod i, før den valgte at opgive de forbrugerfjendtlige kopibeskyttelsessystemer.

»På e-bøgerne konkurrerer flere forskellige kopibeskyttelsessystemer, og ingen af de 14 e-bogslæsere i Stiftung Warentest's test håndterer dem alle. Så hvis du vil undgå ærgelserne ved at forsøge at omgå kopibeskyttelsen, kan du kun håbe, at forlagene i fremtiden vil give afkald på kopibeskyttelse, som musikindustrien allerede har gjort«, skriver Stiftung Warentest.

LÆS ARTIKEL

Bladet opregner fire forskellige formater, kunderne kan hente e-bøgerne i. Dertil opregnes fire forskellige kopibeskyttelsessystemer.

I de forskellige kombinationer med formaterne er det meget svært for en kunde ikke at være bundet til at købe e-bøger fra det forlag, der understøtter såvel formatet som kopibeskyttelsen.

LÆS ARTIKEL

De fleste af e-bogslæserne bruger formatet Epub. Det gælder blandt andet vinderen af testen, Cybook Opus, der findes på det danske marked, og som blandt andet Gyldendals e-bogsforlag sælger.

En af verdens mest udbredte e-bogslæsere, Amazons Kindle, anvender to forskellige formater, der hedder henholdsvis Mobipocket og TXT, men de fleste andre e-bogslæsere, der anvender de samme formater, skiller sig ud ved ikke at anvende et kopibeskyttelsessystem, som passer overens med Amazons.

LÆS ARTIKEL

Apple kører sit eget kopibskyttelsessystem på iPad, selv om den anvender det gængse Epub-format.

Så stort set kan e-bøger fra Amazon og Apple ikke læses på nogen af de andre e-bogslæsere.

Omvendt kan Kindle og iPad heller ikke læse e-bøger fra andre forhandlere, medmindre man sætter sig ind i, hvordan man konverterer formater.

Apple kan dog levere en applikation på Appstore til iPad, der giver adgang til Aamazons elektroniske boghylder.

LÆS ARTIKEL

Og især for en dansk e-bogsentusiast kan spredningen på formater og kopibeskyttelsessystemer være et problem, idet udvalget af danske elektroniske bøger stadig er ret begrænset og udbydes af forskellige e-boghandlere i forskellige formater og kopibeskyttelsessystemer.

Amazons Kindle leverer stort set ikke danske udgivelser, for Amazon har ikke afklaret rettighederne med de danske forlag endnu.

Men har man en Kindle, kan det gratis program Calibre konvertere en del af de danske e-bøger til Kindles format. Det er e-bøger i ePub formatet beskyttet med vandmærke, som kan læses på en Kindle.

Liste med formater

Forlaget g.dk, som er Gyldendals e-bogsforlag har lavet en liste over, hvilke e-bogslæsere på det danske marked, der passer til hvilke formater.

Se den her. (Eksternt link)

Forlaget har også en vejledning til, hvordan man konverterer danske e-bøger, så de kan læses på Aamazons Kindle .

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden