WEBCAM. Det lille kamera, som oftest er placeret øverst i skærmen på de fleste computere, er får alvor kommet i søgelyset efter en sag fra Tyskland.
Foto: NIELSEN KIM

WEBCAM. Det lille kamera, som oftest er placeret øverst i skærmen på de fleste computere, er får alvor kommet i søgelyset efter en sag fra Tyskland.

Forbrugerelektronik

Sluk dit webkamera, hvis du ikke vil overvåges

Hackere skal ikke bruge mere end et softwareprogram, før de kan hacke sig ind på et privat webkamera.

Forbrugerelektronik

Det er lettere at hacke sig ind på folks webkameraer, end mange går og antager.

I princippet skal der ikke mere end et specielt softwareprogram til, før en internethacker kan streame livevideo fra din dagligstue.

Sådan lyder meldingen fra it-eksperten Shehzad Ahmad, der er chef for den danske It-sikkerhedsorganisationen DK-CERT.

»Det er i realiteten ikke så avanceret, som mange går og tror. I det fleste tilfælde er der bare tale om et avanceret softwareprogram, som hackerne installerer på offerets computer«, siger Shehzad Ahmad til politiken.dk.

Sagen fra Tyskland

Det lille kamera, som oftest er placeret øverst i skærmen på en bærbar computer, er får alvor kommet i søgelyset i kølvandet på en sag fra Tyskland.

Her mistænkes en hacker for at have inficeret computere med et program, der gav ham adgang til lokale webkameraer. Han anklages for at have spioneret på 150 forskellige skolepiger.

Beluringen skal være sket med pigernes egne webkameraer, efter at deres computere er blevet smittet med en virus, der har givet manden kontrol over pigernes webkameraer.

Det var rådgiveren Thomas Floss fra de tyske datamyndigheder, der opdagede hackeren, efter at han havde besøgt skolen og fortalt om sikkerhed på nettet.

Piger fortalte, at lyset på deres webkameraer ikke slukkede, når de var holdt op med at bruge dem. Og det tændte også nogle lamper hos Floss.

Ingen sager i Danmark Ifølge Shehzad Ahmad har vi endnu ikke haft lignende sager i Danmark.

Han vil dog ikke afvise, at lignende sager en dag også kan opstå herhjemme.

»Det er meget tænkeligt, at der er nogen, der vil opleve det samme i Danmark. Det er altså muligt at hacke sig ind på folks webkameraer. Også i Danmark«, siger Shehzad Ahmad.

»Sådanne softwareprogrammer er ikke svære at få adgang til. Hackere deler værktøjer og teknikker med hinanden, så det er ikke svært for dem at få adgang«.

Hvad kan man selv gøre?
Men der er flere forholdsregler, man kan tage for at forhindre hackere i at logge ind på ens computer og derved få adgang til webkameraet.

»Først og fremmest skal man være forsigtig med, hvilke programmer man installerer på sin computer. Sig aldrig ja til support-og værktøjsprogrammer, som du ikke kender til. Det kan meget vel være et softwareprogram, som netop kan bruges til at hacke webkameraet«, siger han.

»Man skal også holde øje med, om webkameraet lyser. Hvis det gør det, er det tændt. Hvis kameraet lyser af sig selv, så er der noget galt«, fortsætter Shehzad Ahmad.

Sluk altid din computer

Det vigtigste er ifølge Shehzad Ahmad, at man færdes ansvarligt på de sociale websteder, som Messenger, Skype og andre netsteder, hvor webkameraet kan aktiveres.

»Man kan også slukke sin computer, når man ikke bruger den. Så sparer man samtidig strøm, og kameraet slukkes. Ellers kan man pille kameraet ned fra skærmen eller pege linsen ned i tastaturen.«.

»Er man helt paranoid, kan man altid dække kameralinsen til på sit webcam, hvis det er, man vil være helt sikker på, at der ikke er nogen, der følger med«, uddyber Shehzad Ahmed.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden