Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
TV-kunder skal kunne skifte leverandør på samme måde som telekunder kan skifte mobilselskab. Men det har lange udsigter.
Foto: THOMAS BORBERG

TV-kunder skal kunne skifte leverandør på samme måde som telekunder kan skifte mobilselskab. Men det har lange udsigter.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

TV-kunder er stavnsbundet i endnu to år

Først i 2012 ventes lovforslag, der giver ret til frit valg af tv-udbyder.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

TV-seere, der er utilfredse med deres tv-leverandør men ikke kan komme ud af antenneforeningen, må væbne sig med tålmodighed i op til to år endnu.

For selvom regeringens mål med medieforliget er, at alle skal have mulighed for at zappe mellem forskellige udbydere af tv ligesom man kan skifte leverandør af for eksempel mobiltelefoni og internet, har det lange udsigter med at blive en realitet på tv-området.

Lader regningen ligge »Vi kan jo ikke bare uden videre lade folk melde sig ud af en antenneforening og så lade resten af medlemmerne sidde tilbage med regningen«, siger Venstre mediepolitiske ordfører Ellen Trane Nørby, der forudser både en overgangsordning og længere bindingsperioder for forbrugerne, end man har på telemarkedet nu.

LÆS ARTIKEL

Hun mener, at 2012 er det »mest realitiske« årstal at se et lovforslag fremsat i om netop den del af ønskerne i medieforliget.

Problemet er, at hvor medlemmerne af en antenneforening har en tilslutningspligt til foreningen, er der også ofte tale om investeringer, som skal afskrives, og anlæg der skal vedligeholdes.

Men på sigt skal alle kunne vælge frit imellem forskellige tv-udbydere, mener Venstres medieordfører.

»De fleste, der er medlemmer af en antenneforening, har jo reelt ikke haft noget valg, da de meldte sig ind«, siger Ellen Trane Nørby.

LÆS ARTIKEL

Men den fremadrettede del af lovgivningen på grundlag af medieforliget er nemmere, for her handler det ifølge Ellen Trane Nørby om, at kommunerne ikke længere skal have lov til at pålægge beboerne i et område en tilslutningspligt til en bestemt antenneforening.

Vi har ikke mavekneb

Det er hos medlemmer af antenneforeninger, hvor kommunen allerede har tinglyst en tilslutningspligt, at nogle medlemmer kan føle det problematisk, at de ikke kan komme ud, hvis de ønsker det.

Men hos Forenede Danske Antennelaug, som organiserer antenneforeninger med ialt 330.000 husstande, er man ikke ked af, at det på et tidspunkt bliver muligt for medlemmer af melde sig ud.

»Det er helt ok, det får vi ikke mavekneb af, men vi beder bare om en overgangsordning, så folk betaler for festen, inden de forlader den«, siger FDA's formand Poul Juul, der mener, at en fornuftigt drevet antenneforening ikke vil miste medlemmer i mærkbart omfang.

LÆS ARTIKEL

»Men at der skulle være tale om 600.000 husstande, der er bundet til en tv-leverandør, det er et pseudoproblem, der er opfundet af Dansk Energi og elselskaberne, som gerne vil ind på markedet med deres fibernet«, siger Poul Juul.

Han mener, at der højst er tale om under en tiendedel så mange husstande, der ikke bare kan melde sig ud af deres antenneforening.

»Ud af vores 330.000 tilsluttede er der kun tale om måske 33.000«, siger han.

LÆS ARTIKEL

Dansk Energi er netop part i den retssag, der i dag indledes i Vestre Landsret i Kolding. Her har fem medlemmer af Bredballe Antennelaug stævnet Vejle Kommune, fordi kommunen har slået fast, at de ikke måtte melde sig ud af antennelauget.

Det fremgår af en servitut, som kommunen har opsyn med bliver overholdt, og som kræver, at beboerne i kvarteret har tilslutningspligt til antennelauget.

De fem har i stedet dannet Danmarks Digitale Antenneforening, der får tv-signalerne leveret via elselskabernes fibernet.

Bredballe Antennelaug har som forening aftale om levering med Stofa, så på baglinjen er det ikke fem medlemmer og en forening, der slås men to af de største spillere på det danske marked for tv-distribution.

LÆS ARTIKEL

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden