Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Færgesnak. Hold øje med, om din mobiltelefon er på færgens satellit-net, før du taler i den. Ellers risikerer du en kæmpe regning
Foto: PR FOTO/PR-materiale

Færgesnak. Hold øje med, om din mobiltelefon er på færgens satellit-net, før du taler i den. Ellers risikerer du en kæmpe regning

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mobilsnak på færgen kan koste dig kassen

Fra Göteborg til Frederikshavn kan ni minutters samtale malke dig for 411 kroner.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kan blive rigtig dyrt at hyggesnakke i mobilen, hvis du er om bord på en færge.

For selv om den maksimale pris for et minut i mobilen er 3 kroner og 62 øre, så længe du er inden for EU, kan den pris sagtens blive næsten tyvedoblet, når du befinder dig i internationalt farvand. For eksempel på færgeruter fra Danmark til Norge, Sverige og Tyskland.

»Færgerne har det som en udmærket service, at når de sejler ud fra havnene og teleselskabernes antenner ikke kan nå, så tilbyder de forbindelse via satellit. Men det kan blive til en takst, der er væsentligt dyrere end den normale, helt op til 62 kroner per minut«, siger specialkonsulent i IT- og Telestyrelsen Tore Christensen.

411 kroner for ni minutter Styrelsen hører jævnligt fra frustrerede danskere, der har måttet ryste op med høje beløb for ganske korte samtaler.

En mand, der var med færgen fra Göteborg til Frederikshavn, måtte for eksempel betale 411 kroner for et opkald på ni minutter, som han modtog midt i Kattegat sidste år.

»Det kan for forbrugeren virke helt tilfældigt, om det er en satellittjeneste med meget høj takst eller en med lavere takst, man bliver koblet på. Det er ikke umiddelbart til at se, før man får en regning«, siger Tore Christensen.

Men der er ikke meget at gøre for de uheldige danskere. Der er nemlig ingen regler for, hvor meget satellit-samtalerne må koste. Til gengæld er der 1. januar i år indført regler, der forbyder færgerne at tilslutte deres satellitforbindelser før de er 2 sømil - svarende til godt 3,5 kilometer - fra kysten.

»Jeg havde ikke en chance«
En lov der glæder blandt andre 68-årige Finn Olsen. Han modtog kort før jul en regning på 68,97 kroner for et opkald på godt et minut, som han modtog fra sin datter, mens hans var på vej ombord på færgen fra Gedser til Rostock.

»Det var fuldstændig sindssygt. Færgen var ikke engang sejlet endnu, så jeg havde ikke en chance for at vide, at det kunne blive dyrt«, siger Finn Olsen, der omgående kontaktede IT- og Telestyrelsen.

Men som andre i hans situation fik han at vide, at der ikke var noget at gøre, fordi det er op til mobilkunderne selv at holde sig orienteret om hvilket net, deres mobiltelefon er tilsluttet, før de bruger den.

Selv en slukket telefon kan blive dyr
Men selvom man tager sine forholdsregler og derfor ikke hverken ringer ud eller modtager opkald ombord på færgen, kan overfarten stadig sagtens blive dyr. Er mobilsvaren tændt, vil indtalte beskeder nemlig koste det samme i minuttet, som havde man modtaget opkaldet.

Og selv om man slukker mobilen halvvejs over vandet, vil beskederne blive takseret på færgens net, indtil man tænder mobilen igen, advarer Tore Christensen.

»Et godt råd er at slukke mobiltelefonen, inden du går ombord på færgen. Og har du haft den tændt på færgens net og derefter slukker den, skal du huske at tænde den igen, når du går i land. Vi har haft sager med folk, der har fået store regninger, fordi mobilen har ligget slukket på færgens net«, siger han.

Et andet råd, hvis man vil være sikker på at undgå at ende på det dyre satellit-net, er at indstille sin mobil således, at man manuelt skal vælge netværk, hver gang man kommer uden for dækning på sit eget selskab.

Klag til Teleankenævnet

»Hvis man, her efter de nye regler er trådt i kraft, oplever at blive opkrævet satellittjeneste-takst, inden man er kommet ombord på færgen, skal man i første omgang klage skriftligt til sit teleselskab«, oplyser Tore Christensen.

Får man ikke medhold hos teleudbyderen, kan man klage til Teleankenævnet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden