Få gode fif til hvordan batteriet bliver brugt bedst på din bærbare pc. Her er det en netbook - en en lille billig, bærbar computer.
Foto: JENS DRESLING

Få gode fif til hvordan batteriet bliver brugt bedst på din bærbare pc. Her er det en netbook - en en lille billig, bærbar computer.

Forbrugerelektronik

Forlæng levetiden på batteriet i din bærbare pc

Vælg dvale i stedet for standby, lyder ét af mange gode råd.

Forbrugerelektronik

En bærbar pc skal helst kunne holde til mere end et par timer væk fra den nærmeste stikkontakt.

Heldigvis er der meget, man kan gøre for at forlænge batteritiden.

Det er alt fra at indstille styresystemet til sparetilstand og til at vælge den rette hardware, skriver Ingeniørens netavis Version2.

Brug strømspare-indstillinger Den letteste måde at spare strøm på er at bruge de indstillinger, der findes i styresystemet for at maksimere batteritiden. Det er indstillinger, som blandt andet definerer, hvor længe en harddisk skal være ubrugt, før den skruer helt ned og stopper med at rotere.

LÆS ARTIKEL

I Windows er der to forskellige indstillinger beregnet til bærbare pc'er. Den ene giver dig fuld ydelse, når du har brug for det, men skruer helt ned, når du ikke bruger systemet. Den anden er beregnet til at få det maksimale ud af batteriet. Den betyder til gengæld en generelt lavere ydelse.

Skru ned for skærmen
Skærmen er en strømsluger, og det skyldes baggrundsbelysningen. Derfor er én af de nemmeste måder at forlænge batteritiden at skrue ned for lysstyrken. Det gøres typisk med en knap eller en tast på pc'en, som aktiveres med Fn-tasten.

Hvor meget man kan skrue ned, før det bliver svært at læse tekst på skærmen afhænger af omgivelserne.

LÆS ARTIKEL

Sidder man i skarpt dagslys er det som regel nødvendigt med en kraftig baggrundsbelysning. Sidder man derimod i et helt mørkt lokale kan man slippe afsted med at skrue næsten helt ned.

Halvér lysstyrken
Ofte er det en god idé at indstille skærmen til halvdelen af den maksimale lysstyrke og derefter justere den efter behov.

LÆS ARTIKEL

Visse nye bærbare pc'er har endda en lysmåler, som gør det muligt at lade pc'en selv vælge en lysstyrke, der passer til omgivelserne.

Drop pauseskærmen - sluk i stedet
Pauseskærmen er et levn fra gamle skærmtyper, hvor skærmbilledet kunne brænde fast, hvis skærmen viste det samme mønster i lang tid.

I dag har den udelukkende funktion som underholdning eller til at skjule, hvad der vises på skærmen, mens brugeren er væk.

TJEK

Pauseskærmen er et program, og det betyder, at den kræver processorkraft. Når pauseskærmen kører, kan processoren derfor ikke gå i sparetilstand. Samtidig kører skærmen med fuld belysning.

Derfor bør man i stedet for en pauseskærm vælge blot at lade skærmen slukke, når pc'en ikke bliver brugt i eksempelvis 5-10 minutter.

Vælg dvale i stedet for standby
De fleste bærbare pc'er med Windows har to tilstande, som kan bruges til at spare strøm.

Standby betyder, at harddisken lukkes ned, skærmen bliver slukket, men alle programmer ligger gemt i hukommelsen.

GUIDE Sådan gør du kål på tre digitale strømslugere

Hukommelsen bruger strøm, og systemet er ikke helt lukket ned. Derfor er standby-tilstanden ikke optimal til at forlænge batteritiden. Til gengæld er det den tilstand, som systemet vågner hurtigst fra.

I stedet for standby bør man benytte dvale. Her bliver de kørende programmer og dokumenter gemt på harddisken, inden alting lukkes ned. Denne tilstand bruger næsten ingen strøm, og på en nyere pc vil det normalt kun tage cirka 10 sekunder, fra du vækker pc'en og til den er fuldt brugbar igen.

Sluk for netværket

Hvis man er på farten og har brug for at få mest muligt ud af sit batteri, så kan man hente en del ved at slå de trådløse teknologier fra. Eksempelvis Bluetooth og Wifi, der begge bruger strøm, også selvom de ikke aktivt bliver brugt.

GUIDE

Sidder du på et fly, er det et krav, at du har slukket for det trådløse netværk. Men allerede når du sidder i lufthavnen og er online med dit 3G-modem, så kan du slukke for det trådløse netværk og spare på batteriet.

Det kan gøres enten i styresystemet eller på mange pc'er med en særlig knap.

tjek@pol.dk

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce