Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

ÅGERPRISER. Det skal være slut med at betale op mod 90 kroner for en MB datatrafik indenfor EU.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Løbske mobildatapriser i Europa skal tæmmes

1 MB data på mobilen skal koste cirka 7 kroner i EU, foreslår EU-kommissionen.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU-kommissionen er træt af ågerpriser på dataroaming i EU. Nogle steder i EU koster det så meget som godt 90 kroner for en megabyte data til en dansk telefon - noget, der under normale omstændigheder koster under en krone, hvis det foregår i Danmark.

Det er for meget, og nu har EU-kommissionen besluttet at gøre noget ved det, siger Neelie Kroes, der er vice-præsident i EU-Kommissionen.

LÆS OGSÅ

»Det her forslag tackler problemets årsag - den manglende konkurrence på roamingmarkedet - ved at give kunderne mere valgfrihed og ved at give alternative tele-operatører adgang til roaming-markedet«, siger hun i en pressemeddelelse.

»Det vil også sænke prisen for data-roaming med det samme«, siger hun yderligere.

Ikke over en euro for en megabyte
Fra første juli 2012 skal det koste 90 eurocents - 6 kroner og 71 øre at hente en megabyte data ned i EU. Senere skal prisen ned på 50 cents - 3 kroner og 73 øre, når vi når 2014.

Til sammenligning har kommissionen regnet sig frem til de nuværende priser i EU - godt 17 kroner koster det gennemsnitligt at hive en megabyte ned fra internet-æteren.

En telefon, to abonnementer
Reguleringen skal blandt andet ske ved, at man som forbruger får ret til at købe et abonnement hos et andet teleselskab, når man er uden for hjemlandet. Det skal kunne lade sig gøre, samtidig med, at man beholder det samme nummer på sin danske telfon og intentionen er så, at det skal være muligt at tilvælge den billigste roaming-udbyder, når man er udenlands.

Forslaget skal også gøre det rentabelt for teleoperatører, der ikke selv ejer deres sendemaster og -net, at købe sig ind på andres kapacitet til en rimelig pris.

Det skal blandt andet fjerne barrierer i forhold til at bruge tabletter og smartphones i EU, så folk frit kan bruge dem, uden at skænke landegrænser og telepriser en tanke.

Danske parlamentarikere jubler
Forslaget vækker glæde hos to danske EU-parlamentarikere.

»I dag er smart phones blevet så almindelige, at det er blevet en urimelig dyr fornøjelse at bruge sin telefon i udlandet, og det er godt nyt for forbrugerne, at det nu bliver billigere«, siger Emilie Turunen, der repræsenterer SF for De Grønne.

Også hos EPP, European Peoples Party, er Bendt Bendtsen godt tilfreds, og håber det er starten på endnu mere EU-integration.

»Jeg hilser Kommissionens forslag velkommen, og på lang sigt håber jeg, at der ikke er forskel på priserne, når du rejser mellem EU-lande«, skriver Bendt Bendtsen i en pressemeddelelse.

Han sidder med i det industriudvalg (ITRE), som skal behandle forslaget fra EU-Kommissionen, der skal besluttes under den fælles beslutningsprocedure (COD).

EU er efter telepriser

EU-kommisssionen har allerede en gang været efter teleselskaberne for at få dem til at sætte priserne ned. I 2007 var det sms-beskeder og opkaldspriser, der blev justeret, så udgående opkald koster 3,26 kroner per minut og modtagne opkalde koster 1,02 kroner per minut.

LÆS OGSÅ

På længere sigt er det ifølge EU-kommissionen ambitionen, at differencen mellem priserne for tele-tjenester hjemme og ditto i EU skal nærme sig nul, altså ingen forskel på opkald herhjemme og i EU-landene.

Indtil forslaget formentlig bliver vedtaget, vil EU-kommissionen indføre et loft på mobilbrugernes regninger, så det ikke uden videre kan lade sig gøre at bruge mere end 50 euro - 373 kroner - om måneden på roaming i udlandet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden