Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Lithium-ion. De nuværende batterier i mobiltelefoner og bærbare computere har det skidt med varme. Den nedbryder efterhånden batteriets kapacitet. Det har en ny type batteri ikke problemer med.
Foto: Nokia

Lithium-ion. De nuværende batterier i mobiltelefoner og bærbare computere har det skidt med varme. Den nedbryder efterhånden batteriets kapacitet. Det har en ny type batteri ikke problemer med.

Forbrugerelektronik

Nyt batteri holder dobbelt så længe

Nyudviklet lithium-batteri er i modsætning til det nuværende uden eksplosionsfare.

Forbrugerelektronik

Et nyudviklet batteri kan ikke alene holde dobbelt så længe som de nuværende lithium-ion batterier, det indebærer heller ingen risiko for overophedning og eksplosion.

Det er elektronikfirmaet Leyden Energi, der har udviklet det nye batteri, skriver netmediet Gizmodo.com.

Firmaet, der mener det nye batteri kan være på markedet om et års tid, kalder det lithium-imide, og ifølge firmaet kan det klare over 1.000 opladninger og stadig have over 80 procent af sine oprindelige kapacitet tilbage.

Skal holde mere end tre år

De nuværende lithium-ion batterier klarer ofte ikke mere end mellem 300 og 500 opladninger, før batteriet har mistet halvdelen af sin kapacitet.

LÆS ARTIKEL

Det nye batteri skulle derfor kunne holde i over tre år med langt mere af sin kapacitet i behold.

De nuværende lithium-ion batterier var et massivt teknologisk fremskridt i forhold til forgængeren NiMH batteriet. Det kan sjatlades i modsætning til NIHM batteriet, det kan indeholde langt mere energi, og det holder kapaciteten meget længere.

Det var også en nødvendighed i forhold til for eksempel udviklingen på mobiltelefonmarkedet, hvor et batteri skal kunne holde flere og flere energikrævende faciliteter for eksempel på mobiltelefonen kørende som bluetooth, wi-fi og gps.

Men Lithium-ion batteriet har som nævnt problemer. Det er især følsomt over for opvarmning, som populært sagt stammer fra den store mængde energi, batteriet skal indeholde. Varmen kan ødelægge en del af batteriets kapacitet, og går det rigtig galt, kan det overophede i en grad, så det simpelthen eksploderer.

Det nye batteri indeholder et andet salt, som bedre modstår såvel varme som påvirkning fra fugt. Firmaet skriver på sin hjemmeside, at batteriet stadig kan arbejde, selvom det bliver 60 grader varmt.

»Selv om du bruger dit batteri hver eneste dag i tre år, vil du stadig kunne have 80 procent af den oprindelige kapacitet i batteriet«, fortæller Marc Juzkow fra Leyden Energi's udviklingsafdeling til Gizmodo.com.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce