Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Valgfrihed. Systemet med tv-pakker fra distributører som YouSee skal stoppes, mener Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Hver tv-kanal skal kunne købes særskilt, lyder forslaget.
Foto: THOMAS BORBERG

Valgfrihed. Systemet med tv-pakker fra distributører som YouSee skal stoppes, mener Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Hver tv-kanal skal kunne købes særskilt, lyder forslaget.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Styrelse kræver tv-pakker afskaffet

Styrelse foreslår lov: Alle tv-kanaler skal kunne vælges hver for sig.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I en hidtil fortrolig rapport fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen foreslås det, at det nuværende system med tv-pakker hos distributører som YouSee og Stofa afskaffes og erstattes af krav om, at hver tv-kanal skal kunne købes hver for sig.

Rapporten fra styrelsen er udsendt til nogle af aktørerne i branchen – men endnu ikke til politikerne på Christiansborg.

Ifølge forslaget skal det fortsat være tilladt at sælge kanaler i pakkeløsninger. Men samtidig skal der suppleres med frit valg til de seere, der ønsker det.

TV-pakker holder liv i småkanaler Ifølge tv-branchen er systemet med tv-pakker i dag med til at opretholde livet for flere små tv-kanaler som for eksempel TV4.

Og et krav om at alle tv-kanaler skal kunne sælges hver for sig vil også aflive tilbuddene om at se nabolandenes kanaler, fordi seerne simpelthen ikke er interesseret i at betale for at tilvælge dem enkeltvis.

LÆS ARTIKEL

I en opgørelse af seertallet fra uge 28 optræder hverken tv4 eller nabolandskanalerne fra Norge, Sverige og Tyskland blandt de 12 mest sete kanaler. Og mens DR1 og TV2 hver havde over 800.000 seere i ugen, havde den mindst sete af de 12 kanaler, Animal Planet, 11.000 seere. Det svarer til mellem 1 og 1,5 procent af seertallet på hver af de to store kanaler.

Derfor kan forslaget føre til, at nogle af de mindre sete danske tv-kanaler ikke får kunder nok til at kunne dække deres omkostninger og derfor må lukke, ligesom udenlandske kanaler med små seertal kan gå samme vej.

Men det vil så i givet fald være udtryk for, at de ganske enkelt ikke er konkurrencedygtige, lyder vurderingen fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Sparer danske undertekster væk
»Det her er livskritisk for os, hvis det bliver foldet fuldt ud«, siger kommunikationchef Steen Andersen fra den danske tv-station DK4 til Børsen.

En anden konsekvens kan være, at de udenlandske kanaler i første omgang vil spare de danske undertekster væk.

Baggrunden for udmeldingen i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens udmelding er en opfattelse af, at danske tv-seere ikke har tilstrækkelig valgfrihed.

Styrelsen henviser til en rappoort fra 2009, der fastslår, at knap 90 procent af de danske husstande betaler for kanaler, som de ikke ser, og at en fjerdedel af dem gerne vil betale mere for at få præcis de kanaler, de gerne vil se.

Vælg Norsk tv fra og spar 40 øre per måned

Der findes i dag cirka 20 tv-kanaler, der er målrettet det danske sprogområde.

LÆS OGSÅ

YouSees direktør Niels Breining har tidligere udtalt til Politiken/tjek, at »Folk ønsker frit valg på alle tv-hylder, men i virkeligheden ligger der hos dem et ønske om at fravælge nogle kanaler og derved spare penge. Men det har vist sig, at de fleste vil vælge de kanaler fra, som ikke koster noget«, siger YouSees direktør Niels Breining til den voksende diskussion om frit valg.

Han fortæller, at en husstand kun sparer 40 øre per måned ved for eksempel at vælge den norske tv-kanal NRK fra, og en lignende pris gælder for de øvrige nabolandskanaler.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden