Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Med Siri kan man talestyre mobilen, men det kræver, at man taler engelsk. Absolut forstadiet til en ny måde at interagere med sin telefon på, men knapt så brugbart i Danmark.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Anmeldelse: iPhone 4S er suveræn, men undværlig

Apples iPhone 4S er ovenud glimrende, men det er i muligheden for talestyring, at den for alvor bliver magisk.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

At have iPhone 4S på besøg i den forgangne weekend var som at have fået et nyt kæledyr.

Jeg talte ikke længere til, men med telefonen, og den svarede mig efter bedste evne, hvilket både overraskede og skuffede mig gang på gang.

Men trods skuffelserne, så havde jeg stadig en ubændig lyst til at vise familien og vennerne, hvad jeg kunne af tricks sammen med mit nye digitale kæledyr. Nok en kende barnligt, men når det virkede og iPhone 4S gjorde, hvad jeg sagde, så føltes det som ren magi.

Lille spejl på væggen der? Siri er Apples navn for den indbyggede talestyring i iPhone 4S, der gør, at man kun ved stemmens brug kan styre helt centrale features. F.eks. kan man bede Siri om at sende og forfatte email og sms-beskeder, opdatere sin kalender, søge på internettet, lave huskelister eller bede om vejrudsigten for dagen eller hele ugen.

Man kan også spørge, hvad der er verdens højeste hund eller til hvad 30 euro nu lige er i amerikanske dollar. Stort set alt, hvad der kan svares mere faktuelt på, kunne Siri håndtere, og alene mængden af mulighederne i talestyringen var ovenud imponerende og futuristisk.

Konteksten er med
Nyheden her er ikke kun, at Siri og derved iPhone 4S forstår dine verbale kommandoer. Nyheden er snarere, at Siri forstår konteksten i en samtale. Spørger man f.eks. om tiden i Tokyo, og bagefter spørger “And in Copenhagen?”, så ved Siri, at man spørger til klokken i København uden det indgår i spørgsmålet.

LÆS ARTIKEL

Dette er for os mennesker fuldkommen indlysende i en samtale, men nyt, at mobiltelefonen har en så dyb integreret talestyring. Og det er her, hvor Siri for alvor viser sig som forstadiet til en revolution af forholdet mellem menneske og maskine.

Siri er et glimt af fremtiden, fordi det er både hurtigere og nemmere at give en verbal kommando til sin telefon end at fedte rundt på skærmen efter funktionerne - uanset hvor høj brugervenligheden så end er.

Problematisk for danskere
Årsagen er, at tilpasningen sker den rigtige vej. Med iPhone 4S begynder teknologien for alvor at tilpasse sig menneskets verden og ikke omvendt, da vi i årevis har været bundet til mus, tastatur eller trykfølsomme skærme for at interagere med den digitale verden og vores mobiler.

Men tilpasningen er - i al fald for os dansktalende - bedst i teorien, fordi i dagligt praktisk brug har Siri mange begrænsninger og særligt med det snørklede danske sprog. Det er nødvendigt at tale klart og tydeligt, for med gebrokkent skoleengelsk er det en kamp at kommunikere med telefonen.

LÆS ARTIKEL

Her i Danmark kan man ydermere ikke bruge kortdelen, og samtidig er det umuligt for telefonen at forstå endsige udtale de danske navne i ens telefonbog. Og da det ikke er muligt at præcist indtale, hvordan man selv udtaler “Børge Jørgensen”, så bliver man her nødt til at tilpasse sin udtale af de danske navne, for at Siri forstår kommandoerne.

Her falmer magien ved Siri, og talestyringen bliver en sjov, men knapt så brugbar gimmick, idet tilpasningen til teknologien går den forkerte vej.

Dansk diktation
Vil man tale dansk til sin mobil, så testede jeg over weekenden også den gratis app “Dragon Dictation”, der også findes til Android-mobiler (her hedder app´en dog "FlexT9", koster 26 kroner og understøtter ikke dansk).

Med Dragon Dictation kan man nok ikke styre telefonen på samme måde som Siri, men til gengæld indtale hele sætninger på dansk, som man efterfølgende kan sende som email, sms, tweet, Facebook eller kopiere over i et andet program.

Nok skulle man tale tilpas langsomt, men så forstod app´en også ens danske sætninger på imponerende vis. Ikke uden visse fejl, men nok til at imponere - og særligt, når den endda er gratis. Absolut anbefalet - og app´en fungerer på alle iPhones og Android-mobiler.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hastigheden rykker

Til forskel for iPhone 4 ligger forbedringerne i 4S hovedsageligt i kameraet, hastigheden og markant bedre antenne - i al fald mistede jeg ingen opkald og forbindelsen til trådløse netværk synes at være mere stabil end iPhone 4.

Selve kameraet i iPhone 4S bliver testet af Politikens fotograf Peter Hove Olesen, så hans dom kommer i en seperat anmeldelse, men en stor forbedring er i al fald kameraets hastighed. Der går kun lidt over to sekunder fra telefonen i standby til første billede kan skydes, og generelt er hastigheden en af de centrale trumfkort ved iPhone 4S.

Både apps, netsurf og shopping i iTunes eller på App Store fungerer mærkbar hurtigere, og denne femte udgave af Apples styresystem iOS har afgjort en række glimrende features, selvom flere af dem er tyvstjålet fra konkurrenterne.

LÆS ARTIKEL

iOS 5 føles helt rigtigt på en iPhone 4S, men bagsiden er, at Apple ganske ublu lukrerer på teknologikapløbet. For selvom iOS 5 racer derudaf på denne telefon, så forkrøbler det samtidig mange af de forrige modeller af iPhones, fordi det ikke har samme hukommelse og maskinkraft som iPhone 4S.

Til gengæld begynder styresystemet iOS at vise sine designmæssige begrænsninger, hvis man har mange apps, hvor Microsofts Windows Phone-styresystem ser bedre og bedre ud.

Trumfkortene for iPhone 4S er derfor ikke Siri i første omgang, da det stadig kræver meget tilvænning at bruge for danskere, men hovedsageligt kameraet, hastigheden og så selvsagt mængden af apps i App Store og film/musik i iTunes.

LÆS ARTIKEL

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

iPhone 4S gør størstedelen rigtigt, men bortset fra glimtet af fremtiden med Siri er overraskelserne minimale. Konkurrencen på både pris, design og features fra konkurrenter som HTC og Samsung samt de mange nye Windows Phone-mobiler er skarpere end nogensinde før.

Og her kan et forbedret kamera, øget hastighed og Siri ikke redde iPhone 4S fra at føles som et undværligt skridt på vejen til den uundgåelige iPhone 5.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden