Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
WALLY SANTANA/AP
Foto: WALLY SANTANA/AP

tilforladeligt. Mens trusselsbilledet mod Android smartphones vokser, viser de mest populære gratis antivirusløsninger sig at være helt uden effekt.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gratis antivirus til smartphones giver falsk tryghed

Test: De fleste gratis antivis-løsninger til Android er værdiløse.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I modsætning til i pc-verdenen, hvor gratis antivirus ofte fungerer næsten lige så godt som betalingstjenesterne, bliver de gratis antivirusløsninger til Android smartphones nu betegnet som stort set ubrugelige.

Det viser en test, som det uafhængige tyske institut i Magdeburg, AV-Test, har lavet over syv gratis antivirusløsninger samt to betalingsløsninger.

Testen blev foretaget på en Samsung Galaxy Tab tabletcomputer, og Androidversionen var 2.2.1. AV-Test fortæller, at over 45 procent af alle Android-enheder kører Androids version 2.2

Millioner af brugere har falsk tryghed

Langt den mest populære blandt de gratis løsninger på Android Market er Antivirus Free fra Creative Apps, der er blevet hentet og installeredet af mellem en og fem millioner brugere. Desværre er den blandt de løsninger, der slet ikke kunne finde de skadelige apps, den blev testet på.

LÆS ARTIKEL

Den eneste brugbare gratis løsning, Zoner AntiVirus Free, har til sammenligning kun mellem 50.000 og 100.000 brugere.

Den klart bedste beskyttelse yder de to kommercielle produkter fra firmaerne Kaspersky og F-Secure.

»Omsætningen af de tydeligt næsten ubrugelige sikkerhedsløsninger truer dem, der stoler på dem, og som uden at være på vagt installerer programmer fra 3. parts leverandører«, advarer Hendrik Pilz og Steffen Schindler, der er de to teknikere bag testen fra AV-Test.

Interessant nok har brugerne på Android Market givet karakteren 4,5 til den ubrugelige men mest populære gratis antivirusløsning Antivirus Free fra Creative Apps, mens for eksempel den effektive løsning Kaspersky Mobile Security kun har fået karakteren 4,2 af brugerne.

Under testen blev antivirusløsningerne installeret helt traditionelt via det officielle Android Market, og de blev alle testet for, hvordan de fungerede ved en scanning af enheden, samt om de kunne opdage og uskadeligegøre 10 meget udbredte apps, som har vist sig at indeholde såkaldt malware.

Det sidste kunne de ikke.

De to betalingsløsninger fra henholdsvis Kaspersky og F-Secure opdagede mindst halvdelen af den installerede malware, også selv om malwaren endnu ikke var aktiv.

Den bedste af de gratis løsninger, Zoner Antivirus Free opdagede en tredjedel, mens de øvrige seks gratisløsninger højst opdagede 10 procent af den skadelige kode.

Løsningerne blev også testet for, om de kunne opagede og advare brugeren, hvis brugeren er ved at installere den skadelige applikation.

»Resultatet var chokerende«, hedder det i testrapporten.

De ti apps indeholdende malware blev udvalgt blandt de mest udbredte overhovedet, »og derfor burde de blive opdaget af en pålidelig virus-scanner«, siger Hendrik Pilz og Steffen Schindler.

Men Zoner Antivirus Free var den eneste blandt de gratis løsninger, der kom ud med respektabelt resultat. Den fandt 8 af de 10 inficerede apps.

Gratisløsningerne BluePoint AntiVirus Free, Kinetoo Malware Scan og Privateer Lite still advarede mod´én skadelig app.

Antivirus Free fra Creative Apps, GuardX Antivirus og LabMSF Antivirus beta fejlede totalt og fandt ikke en eneste af de ti.

Til sammenligning fandt de to betalingsløsninger fra F-Secure og Kaspersky alle 10 skadelige apps uden problemer.

»Antallet af brugere der installerer disse gratis løsninger viser, at mange tror på dem, selvom de ikke tilbyder nogen troværdig beskyttelse«, siger de to teknikere fra AV-Test i testrapporten.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden