Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Overvågning. Enhedslisten mener, at det er en alvorlig udvikling, hvis efterretningstjenesten kan overvåge borgerne gennem NemID.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Enhedslisten: Sniger PET sig ind i computeren med NemID?

It-ordfører Stine Brix søger svar fra justitsminister Morten Bødskov.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mere eller mindre konspiratoriske teorier har i nogen tid floreret på internettet - overvåger Politiets Efterretningstjeneste (PET) igennem det allestedsværende NemID almindelige, danske borgere?

Svaret blæser i den digitale vind, men nu forsøger Enhedslistens it-ordfører, Stine Brix, at finde frem til det. I et paragraf 20-spørgsmål til justitsminsiter Morten Bødskov (S) lyder det:

»Kan ministeren garantere, at NemID ikke bruges eller kan bruges af PET, FE eller andre myndigheder til at overvåge borgernes brug af deres eget computerudstyr, herunder f.eks. hvilke websteder borgeren besøger, eller hvad borgeren skriver på sit tastatur?«

Et paragraf 20-spørgsmål er et skriftligt et af slagsen, som påkræver et svar fra ministeren.

Skjuler programkode som billedfiler Rygterne vil vide, at PET udnytter NemID, som mange danskere bruger til at logge på for eksempel netbank eller indsende skattepapirer, til at spionere på borgerne.

Efterretningstjenesten lister sig med ind, når borgeren installerer NemID, og kan derefter overvåge computeren og endda følge med i tastetryk såvel som i hvilke hjemmesider, borgeren besøger.

It-netavisen version2.dk kunne i november sidste år fortælle, at firmaet bag NemID, Nets DanID, skjuler programkode forklædt som billedfiler på brugerens computer, når NemID installeres.

I Stine Brix' begrundelse for sit spørgsmål til justitsministeren bruger hun netop denne afsløring:

»PET har endnu ikke oplyst, hvor mange gange de har brugt såkaldte sniffere eller keyloggere på mistænktes computerudstyr. Samtidig er der fundet skjult programkode i billedfiler, som installeres på borgernes computere, når man installerer NemID«, skriver it-ordføreren.

95 procent bruger NemID

Stine Brix mener, at det, når man i Danmark er tæt på at være tvunget til at bruge NemID, ville være en alvorlig udvikling, hvis man ved at bruge nøglekortet risikerer at blive udspioneret af efterretningstjenesten.

95 procent af de danskere, der har adgang til internettet, bruger NemID.

»Det er meget vigtigt, at der er åbenhed omkring, hvordan efterretningstjenesten arbejder. Og for mig er det vigtigt at få det frem, hvis PET bruger NemID på denne måde, for så kan man jo så vælge som borger, om man vil tilslutte sig NemID eller ej«, siger it-ordføreren til politiken.dk

»Og så synes jeg, at det kalder på en diskussion om, hvorvidt vi synes, det er rimeligt, at PET skal kunne komme ind i borgernes computere ad den vej«.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden