Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
FINN FRANDSEN (arkivfoto)
Foto: FINN FRANDSEN (arkivfoto)

App'en viser afstanden til nærmeste hjertestarter og giver informationer som åbningstid, lokalenummer og telefonnummer på mulig kontaktperson.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mobil-app viser vej til nærmeste hjertestarter

Studerende laver ny mobil-applikation, der kan redde liv ved akut hjertestop.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvert år får 3.500 danskere pludseligt hjertestop, og under ti procent overlever.

Det er til trods for, at der rundt i landet befinder sig tusindvis af hjertestartere, der er en batteridrevet maskine, som betjenes manuelt. Ved at afgive elektrisk stød kan starteren ofte få et hjerte, der er holdt op med pumpe blod rundt, til at pumpe normalt igen.

Men hjertestarterne bliver alt for sjældent brugt, fordi kun få ved, hvor de befinder sig. Det vil en gruppe ingeniørstuderende ved Aarhus Universitet råde bod på.

LÆS ARTIKEL

De har udviklet en applikation til smart phones, der øjeblikkelig udpeger den nærmeste hjertestarter. Det kan spare dyrebare minutter og redde liv.

»I Danmark er der registreret mere end 5400 hjertestartere. De er placeret i blandt andet supermarkeder, store arbejdspladser og på skoler. Problemet er, at ingen ved, hvor de skal lede, hvis uheldet er ude«, siger Anders Gade Nørskov, en af de studerende bag applikationen.

App’en viser afstanden til nærmeste hjertestarter og giver informationer som åbningstid, lokalenummer og telefonnummer på mulig kontaktperson. Desuden indeholder den en førstehjælpsguides til for eksempel hjertemassage.

»Vi har arbejdet meget med at udvikle en intuitiv brugergrænseflade. App’en skal fungere i en akut situation, så det er ikke hensigtsmæssigt med mange tekniske detaljer«, siger Lars Rønde, der læser til diplomingeniør ved Aarhus Universitet.

På få sekunder identificerer app’en nærmeste hjertestarter ud fra et 3G-signal. Det kan ifølge Hanne Balle, projektleder og sygeplejerske i Hjerteforeningen være afgørende for liv og død.

»Hurtig brug af hjertestarter øger chancen betydeligt for at overleve et hjertestop. Overlevelseschancen falder med cirka 10 procent for hvert minut, der går inden hjertestart«.

Mobilapplikationen er lavet som en prototype og endnu ikke frigjort til download.

FACEBOOK

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden