»Sig ’hello’ til den mest utrolige iPhone indtil nu«.
Sådan lød slogan’et i de første iPhone 4S-reklamer, der rullede over TV-skærmene, da den nyeste version af Apples smartphone blev lanceret i efteråret. I reklamerne kunne man opleve en række mennesker, tale med deres telefoner i stedet for i dem.
De spurgte alle sammen deres iPhone om hjælp til alverdens ting lige fra at finde en låsesmed, over hvordan man finder vej til en destination, til hvordan en væsel ser ud.
LÆS OGSÅ
Og de blev svaret af Siri, den virtuelle assistent i iPhone 4S, der skulle have været en revolution indenfor, hvordan vi kan bruge vores telefoner til at hjælpe os med dagligdagens ting. Idéen er blot at spørge telefonen og så får man svar med en behagelig, syntetisk kvindestemme.
Men sådan gik det bare ikke.
Siri fungerer bare ikke ordentligt
Den vigtigste fornyelse fra iPhone 4 til iPhone 4S var netop Siri, og Apple oplevede en af sine mest voldsomme salgseksplosioner, lige da 4S var kommet ud. Der var mange, der gerne ville have fingre i Siri.
Nu, efter et halvt år med Siri i familien, er skuffelsen for alvor ved at melde sig. Siri fungerer bare ikke ordentligt, synes amerikanerne, der ellers er dem, der har haft bedst mulighed for at bruge Siri.
For selvom Siri forstår engelsk, kan den ikke bruges i alle engelsktalende lande, kun i USA, Storbritannien og Australien.
I f.eks. Canada og New Zealand kan Siri godt forstå, hvad der bliver sagt, men fordi den ikke har adgang til databaser med informationer om nærområdet eller anden viden, får man ingen brugbare resultater ud af den. Det gælder også for danskere, der er gode til engelsk. Siri virker dog i Frankrig og Tyskland, og for nylig er Japan også kommet med på vognen.
I andre engelsksprogede lande med tykke dialekter er der store problemer, illustreret i denne skotske video, der er blevet et hit på YouTube.
Siri-skuffelse fører til sagsanlæg mod Apple
Men selv I USA, hvor Siri skulle fungere allerbedst, er der ikke længere den begejstring omkring Siri, som mange havde til at begynde med.
Tirsdag kunne Washington Post rapportere om en mand, der simpelthen har sagsøgt Apple for falsk markedsføring, fordi Siri ikke virker som i reklamerne.
Frank M. Fazio fra New York City har lagt sag an mod teknologi-giganten, for at få en ukendt erstatningssum. I sagsanlægget kaldes Apples reklamer for ”fiktion”, og at de dermed vildleder kunderne.
Apple har dog sikret sig. Ud over en lille ansvarsfraskrivelse i bunden af skærmen, hvor der står at Siri-sekvenserne er ”forkortede” – hvilket reelt kan betyde, at man ikke ser folk gentage spørgsmålet tilpas mange gange til at Siri fatter det – så har Apple nogenlunde klart meldt ud, at Siri er i ”beta”.
Der er altså ikke tale om et færdigt produkt, vil Apple forsvare sig med.
Intens pressekritik af Siri
Også i pressen er der kommet et stort tilbageslag mod Siri. En af de største amerikanske teknologi-blogs, Gizmodo, lavede allerede i december et hårdt udfald mod Siri, som de kaldte for ”Apples brudte løfte.”
I artiklen forsøger dens forfatter, Mat Honan, at få Siri til at starte iTunes for at spille en af de mange John Coltrane-sange, han har liggende på sin iPhone.
Men i stedet for at sætte gang i noget svedig jazz, siger Siri bare, at hun ikke kan finde noget ”coal train”, som om et kul-tog var noget, de fleste havde behov for at finde.
New York Post-journalisten Steve Cuozzo har på sin Twitter-konto brokket sig en del over Siri, og især, at assistenten ikke kunne forstå det meget almindelige, engelske navn Carol. Ifølge Cuozzo opfatter Siri ”Carol” som ”Caryl”, hvilket gør det umuligt at finde hverken information om eller få Siri til at ringe til nogen, der hedder Carol.
Apple-stifter: Android er bedre end Siri
Selv Apple-medstifteren Steve Wozniak, der dog ikke længere er en del af firmaet, har kritiske ord til overs for Siri.
Han mener faktisk, at konkurrenten Google har et bedre produkt med deres Voice Actions, og at Siri er blevet dårligere med tiden, og ikke bedre, som en beta-periode ellers normalt resulterer i.
Wozniak udtalte til The Daily Beast, at han plejede at kunne spørge Siri om de fem største søer i Californien og få et fornuftigt svar.