//Billede: Siri.jpg //Billedtekst: FLOP. Apples virtuelle assistent Siri bliver kritiseret sønder og sammen af pressen, brugerne og endda Apples egen medstifter.

//Billede: Siri.jpg //Billedtekst: FLOP. Apples virtuelle assistent Siri bliver kritiseret sønder og sammen af pressen, brugerne og endda Apples egen medstifter.

Forbrugerelektronik

Sagsanlæg på vej mod Apples »utrolige« taleassistent

I USA rejser der sig nu en bølge af protester over iPhone 4S' vigtigste feature.

Forbrugerelektronik

»Sig ’hello’ til den mest utrolige iPhone indtil nu«.

Sådan lød slogan’et i de første iPhone 4S-reklamer, der rullede over TV-skærmene, da den nyeste version af Apples smartphone blev lanceret i efteråret. I reklamerne kunne man opleve en række mennesker, tale med deres telefoner i stedet for i dem.

De spurgte alle sammen deres iPhone om hjælp til alverdens ting lige fra at finde en låsesmed, over hvordan man finder vej til en destination, til hvordan en væsel ser ud.

LÆS OGSÅ

Og de blev svaret af Siri, den virtuelle assistent i iPhone 4S, der skulle have været en revolution indenfor, hvordan vi kan bruge vores telefoner til at hjælpe os med dagligdagens ting. Idéen er blot at spørge telefonen og så får man svar med en behagelig, syntetisk kvindestemme.

Men sådan gik det bare ikke.

Siri fungerer bare ikke ordentligt
Den vigtigste fornyelse fra iPhone 4 til iPhone 4S var netop Siri, og Apple oplevede en af sine mest voldsomme salgseksplosioner, lige da 4S var kommet ud. Der var mange, der gerne ville have fingre i Siri.

Nu, efter et halvt år med Siri i familien, er skuffelsen for alvor ved at melde sig. Siri fungerer bare ikke ordentligt, synes amerikanerne, der ellers er dem, der har haft bedst mulighed for at bruge Siri.

For selvom Siri forstår engelsk, kan den ikke bruges i alle engelsktalende lande, kun i USA, Storbritannien og Australien.

I f.eks. Canada og New Zealand kan Siri godt forstå, hvad der bliver sagt, men fordi den ikke har adgang til databaser med informationer om nærområdet eller anden viden, får man ingen brugbare resultater ud af den. Det gælder også for danskere, der er gode til engelsk. Siri virker dog i Frankrig og Tyskland, og for nylig er Japan også kommet med på vognen.

I andre engelsksprogede lande med tykke dialekter er der store problemer, illustreret i denne skotske video, der er blevet et hit på YouTube.

Siri-skuffelse fører til sagsanlæg mod Apple
Men selv I USA, hvor Siri skulle fungere allerbedst, er der ikke længere den begejstring omkring Siri, som mange havde til at begynde med.

Tirsdag kunne Washington Post rapportere om en mand, der simpelthen har sagsøgt Apple for falsk markedsføring, fordi Siri ikke virker som i reklamerne.

Frank M. Fazio fra New York City har lagt sag an mod teknologi-giganten, for at få en ukendt erstatningssum. I sagsanlægget kaldes Apples reklamer for ”fiktion”, og at de dermed vildleder kunderne.

Apple har dog sikret sig. Ud over en lille ansvarsfraskrivelse i bunden af skærmen, hvor der står at Siri-sekvenserne er ”forkortede” – hvilket reelt kan betyde, at man ikke ser folk gentage spørgsmålet tilpas mange gange til at Siri fatter det – så har Apple nogenlunde klart meldt ud, at Siri er i ”beta”.

Der er altså ikke tale om et færdigt produkt, vil Apple forsvare sig med.

Intens pressekritik af Siri
Også i pressen er der kommet et stort tilbageslag mod Siri. En af de største amerikanske teknologi-blogs, Gizmodo, lavede allerede i december et hårdt udfald mod Siri, som de kaldte for ”Apples brudte løfte.”

I artiklen forsøger dens forfatter, Mat Honan, at få Siri til at starte iTunes for at spille en af de mange John Coltrane-sange, han har liggende på sin iPhone.

Men i stedet for at sætte gang i noget svedig jazz, siger Siri bare, at hun ikke kan finde noget ”coal train”, som om et kul-tog var noget, de fleste havde behov for at finde.

New York Post-journalisten Steve Cuozzo har på sin Twitter-konto brokket sig en del over Siri, og især, at assistenten ikke kunne forstå det meget almindelige, engelske navn Carol. Ifølge Cuozzo opfatter Siri ”Carol” som ”Caryl”, hvilket gør det umuligt at finde hverken information om eller få Siri til at ringe til nogen, der hedder Carol.

Apple-stifter: Android er bedre end Siri
Selv Apple-medstifteren Steve Wozniak, der dog ikke længere er en del af firmaet, har kritiske ord til overs for Siri.

Han mener faktisk, at konkurrenten Google har et bedre produkt med deres Voice Actions, og at Siri er blevet dårligere med tiden, og ikke bedre, som en beta-periode ellers normalt resulterer i.

Wozniak udtalte til The Daily Beast, at han plejede at kunne spørge Siri om de fem største søer i Californien og få et fornuftigt svar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Nu får han blot ejendoms-salgsopstillinger. Wozniak kritiserer også det faktum, at Siri skal have en internetforbindelse for at fungere – enten via mobildata eller trådløst netværk.

»På iPhone 4 kunne jeg bede telefonen om at ringe til min kone via stemmekommandoer. Med iPhone 4S sker det kun, hvis Siri kan komme på nettet, hvilket den ofte ikke kan«, siger Apple-stifteren.

Abort-skandale
Siri var til at begynde med offer for en del morskab, fordi assistenten var bygget til at modsvare fjollede spørgsmål som ”Who’s your daddy?” med humoristiske svar som »Det er
du. Kan vi fortsætte med arbejdet nu?«

Siri blev altså en af den slags fænomener, man kunne sidde i festligt lag og lege med for sjov. Men de fleste forventede også, at den seriøse side af Siri skulle virke.

Det blev for alvor seriøst for Siri, da Apple-assistenten blev rullet ind i en skandale om abortklinikker sent sidste år.

Her fandt en abort-rettigheds-gruppe i USA ud af, at Siri ledte folk hen til anti-abort-rådgivere, når de spurgte om vej til en abortklinik. Apple undskyldte sig med, at det var en ren datafejl, og der ikke lå noget ideologisk i det. Men det skadede alligevel Siris omdømme.

Ligesom assistentens omdømme blev yderligere skadet, da det viste sig, at Siri gør et stort indhug i folks dataforbrug på deres mobiler. For de kunder, der ikke har ubegrænset dataforbrug på deres abonnementer, blev Siri pludselig en dyr fornøjelse.

Apple praler ikke af Siri længere
Det mest sigende om Siris manglende succes er dog det faktum, at Siri kun blev nævnt meget kortvarigt, da Apple for nylig lancerede den nye version af iPad ved en pressekonference.

Normalt benytter Apple enhver chance for at vise fine brugs- og salgsstatistikker frem, når de holder pressemøder, især med produkter, de lancerede ved det forrige pressemøde.

Men der blev intet sagt om Siris succes. Ikke noget om, hvor mange mennesker, der bruger Siri dagligt. Og det selvom det må være det nemmeste at måle i verden for Apple.

Alle Siri-kommandoer går nemlig igennem Apples servere, så når Apple ikke viser tallene frem, er det formodentlig fordi, de ikke er stolte af dem. I stedet nøjedes man med at annoncere at Siri-tjenesten nu var tilgængelig i japan.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Siri er i stykker

Mange medier har hæftet sig ved, at Siri stadig ikke er tilgængelig på iPad – heller ikke den nye version, der lander i USA i morgen og i næste uge i Danmark. Til den nye iPad har man kun overført den del af Siri, der kan tage imod diktat og omsætte talte, engelske ord til tekst.

Ifølge Cult of Mac, et af nettets mest respekterede Apple-websites, skyldes Siris fravær på iPad dels, at man aldrig kan være sikker på, om en iPad er online, hvis det er en udgave uden mobil dataforbindelse. Men Cult of Mac har en helt en anden konklusion, som Apple opfordres til at tage alvorligt:

Siri er simpelthen gået i stykker.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce