Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
OPTIK. Linsen fra Nokia 808 PureView er på størrelse med en sukkerknald, hvor andre mobilkameralinser er på størrelse med et knappenålshoved. Kameraets fysiske størrelse er vigtigere for billedkvaliteten end antallet af megapixels, ifølge eksperter hos Carl Zeiss AG. (Foto: Nokia)

OPTIK. Linsen fra Nokia 808 PureView er på størrelse med en sukkerknald, hvor andre mobilkameralinser er på størrelse med et knappenålshoved. Kameraets fysiske størrelse er vigtigere for billedkvaliteten end antallet af megapixels, ifølge eksperter hos Carl Zeiss AG. (Foto: Nokia)

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nokias nyeste mobilkamera kan præstere 41 megapixels

Et besøg på Carl Zeiss-laboratorierne viser sandheden om digitalkameraer.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Når man arbejder med kameralinser hver dag, lærer man virkelig at værdsætte håndværket bag. En ZEISS-linse lugter endda på en særlig måde. For mig lugter den af professionalisme«.

Der er ingen tvivl om, at Dr. Hubert Nasse, der er seniorforsker på Carl Zeiss’ kameralinse-laboratorier, går op i sit arbejde.

Han og en række andre dedikerede nørder arbejder på en af de få virksomheder i fotobranchen, der for alvor er gået ind i udviklingen af mobilkameraer med liv og sjæl. Det er for eksempel ikke mange Nikon- eller Canon-linser, man ser i de smartphones, vi ellers render rundt med.

Da mobilkameraer blev voksne
Men gennem samarbejdet med Nokia er det lykkes for det hæderkronede, gamle Carl Zeiss AG at komme med på futtoget til fremtiden.

I 2005 annoncerede Nokia, at de havde kommet Zeiss-linser i deres nye model Nokia N90 - hvor selve kameraet i øvrigt var lavet sammen med Konica Minolta.

Men det var med den ultrapopulære smartphone N95 fra 2007, at gennembruddet for alvor kom.

Det var med denne telefon, at det gik op for den almindelige forbruger, at et mobilkamera rent faktisk kunne erstatte lomme-digitalkameraet 95 procent af tiden. Og at kvaliteten efterhånden var så god, at man rent faktisk kunne bruge det til andet end pjank og pjat.

Siden har Nokia opbygget et ry for at have de bedste smartphone-kameraer – og det tilskrives ikke mindst Zeiss-linserne.

På Nokias firma-blog, Nokia Conversations, besøger de i et indlæg Dr. Nasse på Zeiss-laboratoriet.

Her sammenligner han via en stor maskine en professionel linse med en linse fra en af Nokias nye Lumia-modeller. Resultatet er – ikke overraskende, når man tager i betragtning, at kilden er Nokia selv – at den lillebitte linse i kameraet faktisk kan levere bedre skarphed end den professionelle.

Bliv ikke snydt af megapixels
Ifølge Dr. Nasse handler det ikke kun om linsens størrelse, når man skal vurdere et digitalkameras kvalitet.

Det handler i lige så høj grad om den sensor, der sidder bag linsen og skal opfatte de mange informationer, der vælter igennem linsen, når man tager et billede.

Sensorens fysiske størrelse er afgørende for, hvor meget af ”virkeligheden”, der kan presses ned i et digitalt billede.

Og i en verden, hvor forbrugere kræver tyndere og tyndere smartphones, er det svært at lave tilstrækkelig afstand mellem linse og sensor til at billedkvaliteten bliver lige så professionel som f.eks. i et digitalt spejlreflekskamera – uanset hvor gode, linsen eller sensoren er.

Derfor insisterer en anden af Zeiss-laboratoriets forskere, udviklings-projektleder Oliver Schindelbeck, på at aflive en myte. Antallet af megapixels er langt fra så vigtigt, som folk tror.

»Det er forkert at sige, at otte megapixel er bedre end fem megapixel,« fortæller han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det siger intet om farvenuancer eller støjreduktion eller nogle af de andre elementer, der for alvor betyder noget for billedkvaliteten«, fortsætter Schindelbeck med henvisning til, at det menneskelige øje ser meget andet end blot billedopløsningen.

En Nokia med kæmpe-sensor
Derfor kan det også synes underligt, at Nokias seneste samarbejde med Carl Zeiss AG, der blev lanceret på Mobile World Congress i sidste uge, var fokuseret på megapixels. 41 af slagsen for at være præcis.

Med Nokias 808 PureView-model forsøgte den finske mobilgigant at cementere deres position som førende på smartphonekamera-fronten.

Med dets 41 megapixels sensor siger Nokia, at denne smartphone kan tage billeder i fire gange så høj opløsning som de fleste af konkurrenterne – også selvom Zeiss-eksperterne siger, at antallet af megapixels ikke betyder så meget.

Men det er heller ikke det, man skal fokusere på ved 808’eren, hvis man spørger Jens Hummelmose fra Danmarks største forbrugerelektronik-blog, Recordere.dk. Han har selv haft fingre i smartphonen under Mobile World Congress.

»Man kan ikke anfægte billedkvaliteten«, siger han om Nokia 808, og tilføjer:

»Når man f.eks. kigger på Picasa (Googles sociale foto-netværk, red.), kan man se, at der er ved at ske det samme med fotobranchen, som der skete i musikbranchen. Det handler mere om kvantitet end om kvalitet. Men jeg tror, at billedkvalitet bliver en større og større parameter. Og jeg tror på den bevægelse, Nokia har sat i gang for at få bedre billedkvalitet i telefonerne«.

Bliver ikke noget hit
Nokia påstår altså, at sensoren i Nokia 808 kan klare 41 megapixels. Men bag den høje billedkvalitet ligger formodentlig sensorens fysiske størrelse. Ifølge artiklen på Nokia Conversations er normale smartphone-kameraer på størrelse med et knappenålshoved. I Nokia 808 er kameraet på størrelse med en sukkerknald.

Man skal dog ikke forvente at Nokia 808 bliver en super-sællert. Nokia har formodentlig kun lanceret den for at prøve teknologien af i praksis, før de overfører den til deres andre smartphones. Det understøttes til dels af det faktum, at Nokia 808 slet ikke kommer ud på det amerikanske marked, men primært kun i Europa.

Og så er styresystemet i Nokia 808 det gamle Symbian-system, som Nokia allerede har meddelt, at de vil udfase.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En af Nokias marketingdirektører har dog afsløret overfor den finske avis Aamulehti, at PureView-teknologien og de store, fine kameraer er på vej til firmaets andre smartphones – inklusive dem, der kører med Windows Phone-platformen.

Microsofts hardware-krav til de telefoner, Windows Phone skal køre på er dog så specifikke, at det kræver lidt koordinering og forhandling, inden vi når så langt.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden