Telefondecorum. Det generer os, at andre tjekke mobiltelefon midt i samtaler, men vi gør det alligevel.
Foto: Frank Franklin II/AP

Telefondecorum. Det generer os, at andre tjekke mobiltelefon midt i samtaler, men vi gør det alligevel.

Forbrugerelektronik

Smartphones gør os uhøflige

Undersøgelse viser, at 63 procent tjekker deres smartphone midt i samtaler.

Forbrugerelektronik

Midt i en sætning bipper din samtalepartners telefon med en Facebook-opdatering. Eller der er lige en nyhed eller en sms, der skal tjekkes - og væk er opmærksomheden fra dig.

Hele 80 procent af os danskere føler os generede af, at andre tjekker smartphonen midt i en samtale, og 70 procent betegner det som decideret uhøfligt, viser en ny undersøgelse, som analysebureauet YouGov har lavet for 24timer.

LÆS OGSÅ »Når sådan et lille apparat pludselig bryder ind i den interaktion, vi har med et andet menneske, så opleves det af den person, der sidder tilbage, som om kommunikationen bryder sammen. Samtalen bliver afbrudt, og det gør det ekstra irriterende, at kun den ene person ved, hvad afbrydelsen går ud på«, forklarer internetpsykolog Anders Colding-Jørgensen, som er ekspert i sociale medier.

Vi tjekker mobilen midt i samtaler
Men selv om de fleste af os finder det uhøfligt, når andre forsvinder ind i smartphonen, indrømmer 63 procent af smartphone-brugerne, at de selv kan finde på at tjekke mobilen, når de er midt i en samtale.»Lige nu befinder vi os i et limbo, hvor vi er ved at definere de sociale spilleregler omkring brugen af smartphone. Det er kun de seneste to til tre år, at den er blevet allemandseje, og derfor har vi ikke udviklet en fælles forståelse for, hvornår det er i orden at kigge på sin smartphone, og hvornår det ikke er«, siger sociolog og professor på IT-Universitetet Richard Ling til 24timer.

Forventer en modreaktion

Trendforsker Kirsten Poulsen forventer, at der i fremtiden vil komme en modreaktion mod hensynsløse og uhøflige brugere af samrtphones. Hensyn, omtanke, ansvarlighed vil i fremtiden blive moderne.

»For firstmoverne handler det i øjeblikket meget om at være til stede i nuet og ikke om at spilde egen eller andres tid. Det harmonerer ikke med hele tiden at mail og tjekke nyheder, sms og sociale fora. Derfor er jeg overbevist om, at det blivermindre acceptabelt at afbryde samtaler for at tjekke sin smartphone«, siger Kirsten Poulsen fra firmaet Firstmove. til 24timer.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce