dobbeltsalg. Apple sælger forsikringer til forbrugerne, som dækker mod hændelser, som forbrugerne er dækket mod i forverjen i købeloven.
Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ/AP

dobbeltsalg. Apple sælger forsikringer til forbrugerne, som dækker mod hændelser, som forbrugerne er dækket mod i forverjen i købeloven.

Forbrugerelektronik

Forbrugerrådet anmelder Apple for vildledning

Det er lovstridigt, når Apple postulerer, at dets produkter har garanti i ét år.

Forbrugerelektronik

Apple efterlader forbrugerne med det indtryk, at firmaets produkter alene er dækket af Apples 1-årige garanti, selvom forbrugerne efter EU-reglerne er sikret en ret til at reklamere over fejl og mangler ved varer i minimum 2 år efter købet.

Og det skal være slut lige nu, mener et antal forbrugerråd i Europa og kræver derfor, at Apple straks stopper sin praksis.

Millionbøde

At det ikke er tomme trusler viser en dom fra januar i år, hvor Apple fik en bøde på 900.000 euro - eller 6,75 millioner kroner - af den italienske konkurrencemyndighed.

Sagen, der er appelleret, vedrører to ting:

LÆS ARTIKEL

For det første at Apple fremhæver egen garanti - men glemmer at nævne reklamationsretten. Apple fremhæver sin egen 1-årige producentgaranti uden at nævne, at selskabet er forpligtet til at tage reklamationer alvorligt og vurdere dem grundigt op til to år efter forbrugerens køb af varen.

For det andet handler sagen om salg af forsikringer - som i nogle tilfælde dækker rettigheder, som forbrugerne i følge loven allerede har i forbindelse med købet, og som ikke koster forbrugeren en krone.

Forsikringerne er de såkaldte Apple Care-forsikringer, hvis dækning til en vis grad overlapper de rettigheder, som forbrugerne allerede gratis er sikret i kraft af de gældende regler.

I Danmark har Forbrugerrådet igennem årene også modtaget mange henvendelser fra forbrugerne om Apple-forhandlere, der i praksis sætter købeloven ud af kraft.

»Forbrugerne bliver vildledt til at tro, at de kun har 1 års garanti, og at der efter det første år derfor ikke er noget at stille op, hvis produktet viser sig at være defekt«, siger jurist i Forbrugerrådet Tina Dhanda på Forbrugerrådets hjemmeside fbr.dk

»Det er vildledende, fordi forbrugerne efter købeloven er sikret en 2 års reklamationsret. Det er helt uacceptabelt, at så stor en spiller som Apple år efter år fortsætter med at vildlede forbrugerne om deres rettigheder. Det bør der sættes en stopper for, og det kan ikke gå hurtigt nok«, siger Tina Dhanda.

Derfor har Forbrugerrådet nu anmeldt firmaet til Forbrugerombudsmanden for at få ham til at sætte en stopper for Apple-forhandleres vildledende markedsføring.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce