Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Per Thiemann
Foto: Per Thiemann

Sprogbarriere. Virusmagere har svært ved at ramme lande som Danmark, fordi sproget er svært, forklarer Tim Raines fra Microsoft, som har undersøgt fænomenet.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det danske sprog sikrer os mod computervirus

Danmark er blandt de lande, som rammes mindst af virus. Nu truer bedre oversætterprogrammer.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskernes svære sprog beskytter mod angreb fra it-kriminelle.

Sammen med naboer som Norge og især Finland ligger Danmark helt i bunden på en liste over, hvor udsatte verdens lande er for computervirus. Det viser en virusrapport, som Microsoft netop har udgivet.

»Danmark og Finland har små sprog, og det gør det svært for bagmændene, hvis virussen for eksempel skal sendes ud med en mail, der skal overtale brugeren til at åbne en vedhæftet fil«, siger Tim Raines.

Han er leder af Microsofts sikkerhedsafdeling Trustworthy Computing, som står bag rapporten.

Danmark har 3,5 gange færre virusser Undersøgelsen afspejler data fra 600 millioner computersystemer over et halvt år. Her er blandt andet analyseret, hvor ofte Microsofts automatiske virusprogrammer har fundet virus på de skannede computere.

På verdensplan finder programmerne i gennemsnit virus 7,1 gange for hver 1.000 skanninger. I Danmark sker det blot 2,0 gange for hver 1.000 skanninger.

Dermed ligger kun Finland og Japan længere nede på listen. Egentlig ligger Kina allernederst, men rapportens bagmænd tager forbehold for den placering, fordi en del særlige kinesiske virusser ikke er registreret.

Sproget alene kan dog ikke forklare, hvorfor et land er særlig udsat eller sikkert i forhold til virusangreb.

»I en periode troede vi, at Japan udelukkende lå lavt i statistikkerne, fordi det er svært for udefrakommende it-kriminelle at lære sproget. Men da vi fik SydKorea, som på mange måder ligner Japan, med i undersøgelsen, så vi en stor forskel. Sydkoreas virusniveau var et af de højeste i verden i årevis«, siger Tim Raines.

Microsofts sikkerhedsfolk i hovedkvarteret i Redmond, Washington, er siden kommet frem til, at også landets politiske og økonomiske situation har betydning for, om det er udsat for virusmageres angreb. Det ses tydeligt på listen over lande, der er mest ramt af virus.

Pakistan er hårdest ramt

Her finder man Egypten, Albanien, Tyrkiet, de palæstinensiske områder og Pakistan. I Pakistan registrerer Microsoft 32,9 virusser for hver 1.000 skanninger. Det er mere end 15 gange så mange som i Danmark.

De automatiske oversættelsestjenester på nettet såsom Bing og Google Translate bliver gradvist forbedret. Vil det betyde større virusrisiko for et land som Danmark?

»Ja, det vil det højst sandsynligt«, siger Tim Raines.

LÆS OGSÅ

Han peger samtidig på, at en anden udvikling kan ramme danskerne i fremtiden:

»Virusmagerne er begyndt at koncentrere sig meget kraftigt om at få adgang til din Facebookkonto. Ideen er, at hvis man får en besked fra en af sine Facebook-venner, er man mere tilbøjelig til at tro, den er sand, selv om der måske er sprogfejl i den. Det udnytter de it-kriminelle«.

FACEBOOK Bliv ven med Politiken

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden