Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

EKSKLUSIVITET. Microsoft vil ifølge sine konkurrenter ikke lade dig gå på nettet via andet end Internet Explorer, hvis du køber en af de kommende Windows-tablets.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Browserkrig no. 2 kan snart bryde ud

Firefox og Chrome: Microsoft holder os væk fra Windows tablets.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når Windows 8 lander til oktober, får den følgeskab af en udgave af Windows, der kan køre på basale tablets, og ikke kræver en hel computer.

Men denne version risikerer at sætte brand i den våbenhvile, der i de sidste mange år har hersket mellem de tre store internet-browsere, Firefox, Chrome og Internet Explorer. En gammel browserkrig er ved at blusse op igen.

Holder de andre ude Windows RT er navnet på den udgave af Windows, der lander på visse tablets til efteråret. Den kan køre på CPU’er med den såkaldte ARM-arkitektur, som er den mest udbredte teknologi, der sidder i tablets som f.eks. iPad.

De fleste af de Android-tablets, der findes på markedet lige nu, er også baseret på ARM, og mange af disse vil også kunne fås i Windows RT-versioner. Man kommer derfor til at have tre platforme at vælge imellem, hvis der f.eks. skal en tablet under juletræet i år.

LÆS ARTIKEL

Men det betyder tilsyneladende ikke, at man får lov til at vælge, hvilken browser, man vil gå på nettet fra på tablets med Windows RT.

Ifølge organisationen Mozilla, der står bag den populære browser Firefox, er Microsoft på vej tilbage til 'de mørke tider', hvor de forsøgte at fastholde en browser-dominans i Windows ved at holde de andre browsere ude ad teknologisk vej. Det skriver Mozilla på deres hjemmeside.

Retssagen, der åbnede Microsoft
Med andre ord var der en tid, hvor det var svært for folk, der gerne ville lave en konkurrent til Microsofts Internet Explorer, at få adgang til de samme teknologiske muligheder, som Microsoft selv havde.

Det fik EU's konkurrencemyndigheder til at gå ind i sagen, og efter en langtrukken retssag blev Microsoft dømt til at åbne op og give andre browsere de samme muligheder i Windows, som de selv havde.

Siden har firmaet kørt en meget åben strategi på området, hvilket Apple også har ladet sig inspirere af, da de på iPhone og iPad åbnede op for installation af alternative browsere, så brugeren ikke skulle nøjes med Apples egen Safari.

'Browser-krigen', som man kaldte retsopgøret og den periode, hvor det her foregik, var altså ovre. Men åbenbart kun for en tid.

Browserkrig 2.0

Mozilla har nu fået støtte fra Google, der gerne vil have deres Chrome-browser til at køre på de nye Windows-platforme. Begge firmaer peger på, at Windows RT giver Internet Explorer adgang til dybereliggende funktioner, end andre kan få adgang til.

Det sidste skyldes, at udefra kommende browsere lavet af tredjepart skal installeres som apps. Og det er ikke samme proces som den indbyggede Internet Explorer. Det mener Mozilla og Google at kunne læse ud fra Microsofts blog om udviklingen af de nye Windows-versioner, Buliding Windows 8.

LÆS OGSÅ

Dermed minder situationen om den browserkrig, der foregik fra slutningen af halvfemserne og godt op i sidste årti. Microsoft fik også skyld for at have kvalt den tidligere så populære Netscape-browser med ufine metoder, der mindede om dem, de senere fik dom for ved EU-domstolen.

Microsoft har dog nærmest vendt denne strategi fuldkommen på hovedet, og betragtes i dag som et åbent firma med god forretningsmoral. Der er dog endnu ikke kommet en officiel udtalelse fra Microsoft, der svarer på kritikken.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden