Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

REDNINGSPLANKE. Nokias Lumia 900-model er allerede udsolgt flere steder i USA før lanceringen. Kan den vende smartphone-lykken for den finske teknologi-gigant?

REDNINGSPLANKE. Nokias Lumia 900-model er allerede udsolgt flere steder i USA før lanceringen. Kan den vende smartphone-lykken for den finske teknologi-gigant?

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kan denne telefon redde Nokia?

Nokia satser hårdt på at genindtage smartphone-markedet med Lumia 900.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nokia er sakket bagud.

Deres salg af smartphones er minimalt i forhold til deres konkurrenter, og deres markedsandel svinder.

Men det skal den nyeste topmodel fra firmaet ændre på. Lumia 900 udkommer i USA om få dage, men er allerede udsolgt via forudbestillinger flere steder. Den kommer til Danmark senere på foråret.

Stor skærm og lækkert kamera
Nokia Lumia 900 er en smartphone med en 4,3 tommers skærm og den nyeste version af Windows Phone-softwaren ombord. Som det er sædvane for Nokia er der kælet for kameraet i telefonen, der har Carl Zeiss-optik og kan optage video i HD.

I USA kommer den i en 4G/LTE-version, mens den i Europa kan klare mobilt bredbånd i hastigheder op til 42 Mbit/s via den såkaldte DC-HSPA-teknologi. Selvom det ikke er rigtig 4G-telefoni, er det stadig langt hurtigere end de bredbåndsforbindelser, de fleste har i deres hjem.

Med et stærkt design og en konkurrencedygtig hardware i Lumia 900 håber Nokia at komme tilbage på banen i forhold til smartphones.

Faldt fra smartphone-tronen
Nokia var ellers blandt de første, der overhovedet lancerede smartphone-begrebet.

Deres Communicator-serie lancerede allerede tanken om en kombineret computer og telefon i 1996, og allerede fra den første model, 9000, kunne man ordne sin email og gå på det dengang gryende World Wide Web.

Siden mistede Nokia grebet om smartphone-markedet. Selvom de stadig er verdens største mobilproducent er de skarpt forfulgt af Samsung, der i enkelte kvartaler rent faktisk har overhalet Nokia.

Men det er på alle typer af mobiltelefoner. Når man kun kigger på fremtidens mobiltelefon – smartphonen, har Nokia for alvor tabt terræn til Apple, Samsung, HTC og andre smartphone-producenter.

Da Microsoft indtog Nokia-mobilerne
Sidste år indgik Nokia så en banebrydende aftale med Microsoft om at software-giganten skulle levere styresystemer til Nokias smartphones fremover, hvilket betød et farvel til Symbian-systemet, som Nokia havde brugt i mange år.

I stedet satser finnerne nu på Windows Phone, der af internationale analysefirmaer som IDC og Forrester forventes at blive den næstmest populære platform om tre år.

Det vil betyde, at Apples iPhone-software, iOS, vil blive sendt ned på en tredjeplads i 2015, mens Android stadig er kongen og Windows Phone altså nummer to.

Disse fremskrivninger er blandt andet baseret på Nokias megasatsning på smartphones. Den første Windows Phone-model fra firmaet, Lumia 800, fik en ret flot modtagelse, og i lande, som Frankrig og Spanien, hvor Nokia-brandet stadig er voldsomt populært, overhalede den iPhone hos flere tele-forhandlere.

Aller udsolgt inden lanceringen
Men hvis Nokia skal genvinde tabt terræn på smartphone-området, er det nødvendigt at finde fodfæste på et af de største markeder i verden: USA.

Lumia 900 er den første egentlige satsning på det amerikanske marked for Nokia, når det gælder smartphones, og derfor kommer den også ud der, før den lander i Europa. Og foreløbig ser det godt ud for Finlands stolthed.

Allerede nu er Lumia 900 i restordre i Amazons mobiltelefon-butik, Amazon Wireless, og hos USA's største teleselskab, AT&T, melder man også alt udsolgt i webbutikken. Forsalget af Lumia 900 gik i gang 30. marts og telefonen lander på butikshylderne 8. april.

Det er blandt andet en aggressiv prisstrategi, der har fået smartphone-køberne ud af starthullerne. Hvis man tegner et abonnement, kan man erhverve sig en Nokia Lumia 900 for blot 100 dollar, eller ca. 560 kr. I Danmark forventes prisen at blive omkring 4.500 kroner uden abonnement. Nokia har meddelt, at den bliver lanceret i Danmark her i andet kvartal.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden