bøde. Apple skal betale en millionbøde for ikke at fortælle kunderne, at de betaler penge for en forsikring, som de i forvejen delvist er dækket af efter købeloven.
Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ/AP

bøde. Apple skal betale en millionbøde for ikke at fortælle kunderne, at de betaler penge for en forsikring, som de i forvejen delvist er dækket af efter købeloven.

Forbrugerelektronik

Apple taber appelsag om vildledning af kunderne

Apple skal betale 6,75 millioner kroner i bøde i Italien. Dansk sag er på vej.

Forbrugerelektronik

Det er i strid med loven, når Apple sælger sin produktforsikring AppleCare sammen med en iPhone, iPad eller en Apple computer uden at fortælle kunderne, at en del af forsikringen i forvejen er dækket af købeloven i EU-lande.

Det har en italiensk ret netop afgjort i en appelsag, der er næsten identisk med den, Forbrugerrådet har anmeldt Apple for til Forbrugerombudsmanden i Danmark.

I den italienske afgørelse slås det ifølge Repubblica.it fast, at Apple skal ændre blandt andet sin hjemmeside, hvor forsikringen Apple Care omtales og markedsføres.

LÆS ARTIKEL

I december blev it-giganten idømt en bøde på 900.000 euro svarende til 6,75 millioner kroner for at opfordre kunderne til at købe AppleCare med teknisk support og udvidet garanti. Det er den sag, Apple havde appelleret.

I italiensk lov kræves det ligesom i dansk lov, at forhandleren giver kunden to års reklamationsret på deres produkter. De to år svarer til perioden, den såkaldt udvidede AppleCare-forsikring gælder.

Apple må gerne sælge sin forsikrings-service, men kunden skal samtidigt have at vide, at forsikringen på nogle områder er magen til købelovens reklamationsret.

En Apple-talsperson afviste i går at udtale sig til Repubblica.it.

LÆS ARTIKEL

Den såkaldte AppleCare service, som sælges for mellem 175 og 2.000 kroner afhængigt af, hvilket Apple produkt, den knytter sig til, har længe været en af Apples måder at differentiere sin service fra konkurrenternes. Apple sælger også en udvidet version af forsikringen, AppleCare +, der dækker ved utilsigtede skader på produktet.

I Danmark har Forbrugerrådet anmeldt Apple for samme forhold og desuden for det forhold, at Apple efterlader forbrugerne med det indtryk, at firmaets produkter - uden AppleCare - alene er dækket af Apples 1-årige garanti, selvom forbrugerne efter EU-reglerne er sikret en ret til at reklamere over fejl og mangler ved varer i minimum 2 år efter købet.

Reglen betyder, at Apple er forpligtet til at tage reklamationer alvorligt og vurdere dem grundigt op til to år efter forbrugerens køb af varen.

I Danmark har Forbrugerrådet igennem årene også modtaget mange henvendelser fra forbrugerne om Apple-forhandlere, der i praksis sætter købeloven ud af kraft.

»Forbrugerne bliver vildledt til at tro, at de kun har 1 års garanti, og at der efter det første år derfor ikke er noget at stille op, hvis produktet viser sig at være defekt«, siger jurist i Forbrugerrådet Tina Dhanda på Forbrugerrådets hjemmeside fbr.dk

»Det er vildledende, fordi forbrugerne efter købeloven er sikret en 2 års reklamationsret. Det er helt uacceptabelt, at så stor en spiller som Apple år efter år fortsætter med at vildlede forbrugerne om deres rettigheder«, siger Tina Dhanda.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce