Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
RECEIVER. De er ikke så kønne, og de minder om en svunden tid. Men der er stadig masser af gode grunde til at sætte en receiver som f.eks. Pioneers VSX-1122 (bill.) i centrum af sit underholdningsanlæg.
Foto: Peter Belanger

RECEIVER. De er ikke så kønne, og de minder om en svunden tid. Men der er stadig masser af gode grunde til at sætte en receiver som f.eks. Pioneers VSX-1122 (bill.) i centrum af sit underholdningsanlæg.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er de gode grunde til at købe en stor, klodset forstærker

Receiveren er ikke død - den er derimod værd at overveje for musikelskere.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Til trods for minimalisme-trend og at alting bliver mindre og mindre, bliver der stadig solgt receivere ude i butikkerne.

Og når man ser på f.eks. de nye modeller i Pioneers VSX-serie, forstår man egentlig godt hvorfor.

For et par årtier siden var det nærmest utænkeligt, at man ikke havde et stereoanlæg. Og det måtte gerne fylde lidt i landskabet, så man virkelig kunne prale med det antal watt, man havde til rådighed og så man nærmest kunne påføre alle husene i kvarteret fysiske skader ved at skrue op for Metallica på ens gigant-højttalere.Men så gik der minimalisme i den. Først via indførelsen af mp3-afspillerne, siden med folks opdagelse af computeren og siden telefonen som musikkilde.

Da folk stille og roligt begyndte at holde op med at høre CD’er, var stereo-kolosserne fra 70’erne, 80’erne og 90’erne allerede blevet reduceret til små mini-anlæg, man kunne have stående på en boghylde. Da CD’en døde, begyndte disse små musikanlæg også at forsvinde.

I dag smider man bare sin iPod eller smartphone op i en dock med indbygget højttaler, eller spiller musikken over sit TV, også selvom begge dele mangler såvel ordentlig bund som klar diskant. Og det er lækkert, især, hvis man godt kan lide at have indrettet sin stue enkelt.

Mange fordele ved receivere
Men der er faktisk stadig en grund til at investere i en receiver – og især nyere receivere, som Pioneers VSX-serie, hvortil der netop er kommet en række nye modeller. Og hvorfor skulle man dog så gå baglæns i tiden og købe en stor tung, sort satan med store knapper, der ikke bare er grim i stuen, men også bruger en masse strøm?Det behøver man heller ikke – med mindre, man gerne vil have god lyd, trådløs musik og muligheden for at styre alle sine enheder fra en enkelt fjernbetjening.

Når man erstatter f.eks. sin iPhone-dock med en receiver, får man et kontrolcenter, der kan gøre ens liv meget lettere. Man kobler slet og ret sin Blu-ray-afspiller, sit TV, sin Xbox 360 eller PlayStation 3 op til den samme enhed, og kan styre det hele fra receiverens fjernbetjening.

Spil musikken trådløst fra din PC
Pioneers nye modeller er et eksempel på, hvordan det kan gøres for få penge. Med VSX-822 får du f.eks. AirPlay-understøttelse med i købet for en pris, der ligger under 3.000 kroner. Og hvad betyder det så?

Jo, Airplay er Apples trådløse streaming-standard. Den kan du streame video og musik med direkte fra din computer med iTunes på eller fra din iPad eller iPhone.

Med andre ord kan du koble din receiver op til dit trådløse netværk og bare lade musikken spille løs eller streame en film til dit TV, som ligger på din computer. VSX-822 har også 5.1-surroundlyd, hvis du har højttalere nok til at understøtte det.

Det siger sig selv, at lyden er bedre i sådan en receiver med et par gode højttalere koblet på, end den vil være i en iPhone dock. Og med receiveren i midten kan du oven i købet få den samme kvalitet i lyden, hvad enten du spiller spil, hører musik eller ser film eller TV.

Har du penge kan du få…
Skulle du have endnu flere penge at bruge på en receiver, kan man i dag for en brøkdel af, hvad den slags receivere kostede i gamle dage, få en række luksusfunktioner. I Pioneers nye serie kan du i topmodeller som VSX-1122 få endnu flere surround-kanaler, den understøtter nemlig 7.1-surround.

Men du får også DNLA med, som er en trådløs streaming-standard, der minder om AirPlay, men som understøttes af andre mærker end Apple. Hvilket er praktisk, hvis man ikke lige bryder sig om Apples produkter.

Desuden kan VSX-1122 faktisk opskalere dine videobilleder til 1080p. Det betyder, at videomateriale, der er optaget i en lavere opløsning end den fulde HD-opløsning, faktisk kan blive forvandlet til noget, der ligner HD.

Det er ikke ”sand” HD, da opskaleringen betyder, at man digitalt kompenserer for billedinformationer, der ikke er i kildematerialet. Men film og TV i standard-definition ser alt andet lige meget bedre ud, når det har været igennem en opskaleringsproces.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Så hvis man vælger at gå den gamle, slagne receiver-vej, er der store kvalitetsløft, trådløs streaming og bedre kontrol over fjernbetjeningshelvedet at opnå. Og det koster ikke nær så meget, som det gjorde i gamle dage.

De to store spørgsmål, der melder sig er naturligvis:

1. Har man plads i stuen til ekstra højttalere og en receiver?

2. Hvad siger konen, der lige har fået dekoreret stuen på plads til indførselen af en stor, sort kasse midt i det hele.

Meget kan vi rådgive om på Tjek.dk, men det sidste spørgsmål bør vi nok ikke blande os i.

De nye modeller i Pioneer VSX-serien, der går fra VSX-522 op til VSX-1122, er på vej til Danmark netop nu. De endelige priser er ikke fastlagte, men forvent et prisleje fra lige over 2.000 kroner for den billigste model til omkring 6.000 kroner for den dyreste.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden