Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
SARA GALBIATI (Arkiv)
Foto: SARA GALBIATI (Arkiv)

Lukkethed. Alverdens hackere kan hurtigt få adgang til vores mest private emner på computeren, hvis vi ikke aktivt gør modstand, advarer en ekspert.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ekspert advarer: »Når hackere finder en åben dør, bryder de ind«

Hackere kan få meget mere magt over dit liv, end du tror, lyder advarslen.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vores liv på internettet og afhængigheden af computerteknologi har nu nået et niveau, hvor vi er nødt til at sætte os ind i, hvad der sker, når tingene går rigtig galt, og det lykkes hackere at styre dele af den virtuelle verden.

Opsangen kommer fra den engelske journalist og historiker Misha Glenny, som med sin nyeste bog, ’Dark Market’, videregiver en stribe gruopvækkende eksempler på, hvad det kan betyde for almindelige mennesker, hvis de bliver ofre for cyberkriminalitet.

»Indtil nu har nærmest al viden omkring computersikkerhed været begrænset til folk med teknologibaggrund. Det har jeg ikke, men jeg har ganske enkelt været nysgerrig efter at vide mere om de mennesker, som er involveret i cyberkriminalitet og cyberspionage«, siger Misha Glenny til Politiken.

LÆS OGSÅ

Og historierne fra den virkelig verden har i høj grad chokeret forfatteren og åbnet hans øjne for hackernes magt.

Huset blev stjålet via e-mailen
»Jeg mødte blandt andre en mand, der lever i Sydafrika, og som alt for sent opdagede, at en gruppe nigerianske hackere havde skaffet sig adgang til hans e-mail-konto«, siger Misha Glenny.

På e-mail-kontoen lå eksemplarer af ejercertifikater til to huse i Australien. Huse, der i praksis fungerede som pensionsopsparing for hackerofferet.

»De nigerianske hackere fik kontakt til en ejendomsmægler i Australien, præsenterede ejerskabscertifikaterne og solgte det ene hus for 2,5 millioner kroner, mens de var tæt på at få solgt det andet også«, fortæller forfatteren og tilføjer, at pengene for det solgte hus blev overført fra Australien til en bank i Kina, hvorefter de ikke længere kunne spores.

»Så denne fyrs liv var totalt ødelagt i løbet af to-tre måneder, uden han overhovedet anede uråd«.

Identitetstyveri er det værste
Det er med baggrund i historier som denne, at forfatteren håber at, at folk får øjnene op for farerne ved livet på nettet er andet og mere end den velkendte svindel med kreditkort, som angiveligt suger millioner af dollars fra almindelige menneskers konti hver eneste dag.

»De tab går bankerne som regel ind og dækker, så det er ikke noget kæmpe problem for folk«, siger Misha Glenny.

»Hvad der virkelig er skadeligt er, hvis du som individ bliver offer for identitetstyveri. Altså hvis nogle ikke bare får adgang til dine kreditkort, men skaffer sig adgang til selve din computer, så kan dit liv blive vendt på hovedet meget hurtigt«.

Ofrene er tilfældige uheldige

Forfatteren, der tidligere har arbejdet som journalist på både BBC og avisen The Guardian, har selv ændret adfærd på en række punkter, efter han har fået kendskab til internettets mørke bagside.

Blandt andet opbevarer han alle følsomme informationer og dokumenter som koder, passwords og scanninger af pas værdipapirer på en ekstra computer, som han aldrig tilslutter internettet.

»For alt det er tilgængeligt for en hacker, hvis han først bryder ind i din computer. Så du er nødt til at tænke på din computer, som om den var en offentlig tilgængelig maskine. Det er faktisk det vigtigste«, siger han.

LÆS OGSÅ

Misha Glenny fortæller, at langt de fleste tilfælde af cyberkriminalitet ikke fra starten er målrettet bestemte personer, men sker som resultat af tilfældige søgninger efter åbne døre på nettet.

»Og når de finder en åben dør, bryder de ind«, lyder advarslen.

»Som individer kan vi aldrig eliminere risikoen fuldstændig. Men vi kan reducere den med omkring 90 procent ved at opføre os og agere fornuftigt«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden