Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: JENS DRESLING (arkivfoto)
Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Piraternes nye værktøj er en 3D-printer

Nu kan man printe fysiske varer. Det skaber frygt for ny piratkopiering.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Først blev teksterne angrebet. Så var det musik og film. Nu kan 3D-printere betyde, at designvarer bliver det næste offer for massiv piratkopiering.

Det forudser en række eksperter, der har fulgt udviklingen mod, at man i dag kan printe fysiske ting hjemme i stuen på en maskine, der koster helt ned til 7.000 kroner.

3D-printere arbejder ved at printe små lag af et materiale – typisk plastik – oven på hinanden.

Maskinerne har potentiale til at kunne printe for eksempel Bodumkander eller Georg Jensen-skåle, hvis udviklingen fortsætter i det tempo, eksperterne forventer.

»Jeg forudser det samme enorme slagsmål, som vi har set musik-, film- og bogindustrien have med piratkopiering«, siger Anders Bjerre, seniorforsker ved Institut for Fremtidsforskning.

LÆS ANALYSE

Han peger på, at det hovedsagelig er producenter af nicheprodukter og dyre designvarer, som i fremtiden er truet af 3D-printeren, fordi man selv kan printe dem i stedet for at købe dem i en butik.

Plastvarer er i farezonen
Samme udfordring ser man på Teknologisk Institut i Aarhus, hvor man allerede bruger en 3D-printer til at producere prototyper for designvirksomheder.

»Det er især med design i plast og voks, at det bliver farligt. Der ved vi, at de teknologiske muligheder er til stede for, at man kan kopiere varerne«, siger Jeppe Byskov-Nielsen, konsulent ved afdeling for produktudvikling på Teknologisk Institut.

LÆS ARTIKEL

Han mener, at det kun er behovet for investering i en udvikling af teknologien, der står i vejen for, at 3D-printeren også bliver en trussel for producenter af design i andre materialer end plastik:

»Metalemner vil blive sværere at kopiere. Men potentialet er til stede, og det afhænger af, hvad der sker i løbet af de næste fem til ti år. Det handler bare om, hvor mange penge der bliver investeret i det, for mulighederne er nærmest uendelige«, siger Jeppe Byskov-Nielsen.

Hjemmelavede legoklodser
De billigste 3D-printere er allerede i stand til at printe legoklodser. Men selv om nogle måske vil finde det interessant at printe familiens ansigter på en legofigur, vurderer Teknologisk Institut, at det vil blive for dyrt at konkurrere med Legos masseproduktion.

Hos Lego mener man heller ikke, at 3D-printeren udgør en reel trussel for virksomheden.

»Der er mange producenter, der allerede laver klodser, der ligner vores meget. Diskussionen vil være, om man selv vil lave klodser i hjemmet. Men i sidste ende tror vi på, at folk lægger meget i den inspiration og vejledning, der følger med i en Legoæske«, siger Charlotte Simonsen, kommunikationschef i Lego.

LÆS ARTIKEL

Georg Jensen producerer derimod design, der i fremtiden vil kunne erhverves billigere, hvis man selv printer det frem for at købe det originalt.

Asiatiske kopier er allerede en udfordring

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Virksomheden betragter dog heller ikke teknologien som en udfordring, der er større end de eksisterende asiatiske kopivarer. »Vi er meget opmærksomme på kopieringsproblematikken, og vi vil til enhver tid forsvare vores rettigheder – uanset hvor og hvordan man forsøger at kopiere«, siger Annemette Moesgaard, kommunikationschef i Georg Jensen. Flere eksperter advarer industrien mod at tage for let på truslen fra den teknologiske udvikling, som man så det, da musikbranchen blev udsat for gratis fildeling. »Lige så snart vi har de elektroniske filer, der skal bruges for at kunne printe en genstand, så kommer der også en risiko for piratkopiering. Derfor er det måske lidt naivt, at man ikke er villig til at se på problemet, før det er over én«, siger Jeppe Byskov-Nielsen fra Teknologisk Institut.

LÆS ARTIKEL Peter Cordsen, der er projektleder og ekspert i patenter ved Teknologisk Institut, har et håb om, at industrien alligevel vil tage ved lære af musikindustriens fejltagelser: »Folk er faktisk mere ærlige, end vi går og tror. Vi køber i stigende grad musik over nettet på tjenester som iTunes og TDC Play, selv om det stadig kan hentes gratis. Mon ikke designindustrien vil tage ved lære af underholdningsindustrien«, filosoferer Peter Cordsen.Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden