stråling. Det har været diskuteret meget, om stråling fra mobiltelefoner kan give hjernekræft.
Foto: THOMAS BORBERG (arkiv)

stråling. Det har været diskuteret meget, om stråling fra mobiltelefoner kan give hjernekræft.

Forbrugerelektronik

Mobiler med dårlig antenne giver mest stråling

En mobil med en dårlig antenne kompenserer ved at udsende kraftigere stråling

Forbrugerelektronik

Dårlige antenner på mobiltelefoner får mobiltelefonen til at udsende mere stråling.

Det fortæller den danske forsker i antenneteknologi, professor Gert Frølund Pedersen fra Aalborg Universitet til Ingeniørens netavis, ing.dk.

Dårlige mobiler sender kraftigere

Mobiltelefoner med mindre effektive antenner sender med op til 100 gange stærkere effekt end telefoner med veldesignede antenner.

Forbrugerne har derfor kun én rettesnor i valget af mobiltelefon eller smartphone, hvis man vil vælge blandt enheder med de lidt bedre antenner. Se på telefonens SAR-værdi.

LÆS ARTIKEL

En antagelse vil nemlig være, at mobiltelefoner med en høj såkaldt SAR-værdi (strålingsværdi) ser ud til generelt at være forsynet med dårligere antenner eller dårligere antennedesign.

En mobiltelefon udstyret med en dårlig antenne har svært ved at få forbindelse til mobilnettet. Den dårlige antenne får derfor telefonen til at sende kraftigere, hvilket betyder kortere batterilevetid og en højere SAR-værdi, forklarer Gert Frølund Pedersen til ing.dk.

SAR står for Specific Absorption Rate og er et mål for den varme, som strålingen fra en mobiltelefon kan danne i den menneskelige krop. Temparaturstigningen er i værste tilfælde på nogle tiendedele af en grad.

EU har fastsat en SAR-grænseværdi på 2,0 watt per kilo kropsvægt. Men i praksis varierer SAR-værdierne ganske meget fra mobiltelefon til mobiltelefon. Telefoner med den højeste stråling ligger typisk tæt på grænseværdien, mens andre telefoner kun afgiver en stråling på 0,2-0,3 watt per kilo.

Du kan finde en liste over forskellige mobiltelefoners SAR-værdi her

»I forhold til de dårlige antenner, så sender telefoner med gode antenner meget bedre op til mobilmasten, uden at sende ret meget stråling ind i hovedet på forbrugeren,« siger han.

Det er meget omdiskuteret, om strålingen fra mobiltelfoner er farlig for mennesker, men en af de seneste undersøgelser, som Kræftens Bekæmpelse i Danmark stod for i 2011, viste, at der ingen sammenhæng er mellem mobiltelefoni og kræft i hjernen, som har været den mest frygtede virkning af strålingen.

Ifølge Gert Frølund Pedersen er der op til en faktor 10 i forskel på, hvor effektiv mobiltelefoners antenner er, men tallene, der afslører, hvilke telefoner der har en effektiv antenne, er dog ikke offentligt tilgængelige.

Antennekvaliteten bevirker, at der er stor forskel på den effekt, en mobiltelefon sender med, og dermed også på telefonens strømforbrug og batterilevetid.

»Hvis antennen er god, beder masterne telefonerne om at skrue ned for sendestyrken, så de ikke forstyrer andre og ikke bruger for meget batteri. Så generelt, jo bedre antennen er, jo bedre forholder det sig også i forhold til SAR-værdien,« siger Gert Frølund Pedersen.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce