Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 TOBIAS SELNÆS MARKUSSEN
Foto: TOBIAS SELNÆS MARKUSSEN

KOMPRESSION: Dit TV skal kunne klare MPEG-4-signaler for at se DR og TV2 via det digitale TV-net fra i år. Har du købt et ikke-kompatibelt TV i den tro, at det var kompatibelt, kan du måske få pengene tilbage.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vildledte tv-købere kan få pengene tilbage

Hvis dit tv ikke kan modtage MPEG-4-signaler, kan du måske returnere det.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis dit fladskærms-tv ikke kan modtage MPEG-4-signaler, og de ikke fortalte dig det i butikken, da du købte det, kan du sandsynligvis returnere det i butikken.

Det fastslog Østre Landsret i går.

LÆS ARTIKEL

Sagen drejer sig om tv-apparater, der har indbygget digital-tuner, men som kun er bygget til at dekode signaler i MPEG-2 og ikke MPEG-4.

Fra i år går de store, danske public service-kanaler som DR1, DR2, TV2 og TV2s regioner over til MPEG-4, og har man købt et tv, der kun understøtter MPEG-2, skal man have en ekstra boks ved siden af sit tv for at kunne kigge med.

Manglende vejledning
Overgangen til MPEG-4 blev besluttet i 2007, og derfor har radio/tv-forhandlerne haft rigelig tid og mulighed for at vejlede kunderne om at skiftet var på vej. Faktisk fastslog Forbrugerklagenævnet, at forhandlerne havde pligt til at oplyse kunderne om den kommende overgang til MPEG-4.

Alligevel er der – uden den rette vejledning - blevet solgt en hel del tv-apparater, der ikke kan klare MPEG-4-signalerne, og det har fået over 100 mennesker til at klage til Forbrugerklagenævnet, der i første omgang afgjorde, at kunderne havde ret til at returnere deres fjernsyn og få pengene tilbage.

Det ville detailhandelen dog ikke stå for, så gennem brancheorganisationen Dansk Erhverv tog de sagen til Østre Landsret ved at stævne en af klagerne. Tirsdag stadfæstede Østre Landsret dog forbrugernes ret til at få pengene tilbage.

Ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens hjemmeside skal man dog klage indenfor to år af købsdatoen for at kunne returnere varen.

Dansk Erhverv gransker nu dommen og overvejer at anke til højesteret.

MPEG-Hvaffornoget?
Forskellen på MPEG-2 og MPEG-4 handler om kompression. Et tv-signal i høj kvalitet fylder en hel del, rent datamæssigt.

Det kræver en enorm båndbredde at sende det afsted, og derfor komprimerer man signalet, lidt på samme måde, som man kender det fra CD’er, der bliver lavet om til mp3-filer. MPEG-2 er en kompressions-standard, der har været benyttet i mange år, men som nu kan mærke årenes slid.

Det er denne kompressionsform, man for eksempel har komprimeret film med, når de skulle ned på en dvd-skive.

I de senere år er MPEG-4-standard i stedet blevet populært. MPEG-4 er simpelthen bedre til at producere et signal, der ser godt ud for det menneskelige øje, men som fylder langt mindre rent datamæssigt.

Når man sender digitale tv-signaler som data gennem luften, er der en naturlig grænse for, hvor meget data, der kan sendes afsted ad gangen. Af samme årsag kan der sendes langt mere MPEG-4-tv gennem luften end MPEG-2-tv, fordi førstnævnte fylder mindre. Der er simpelthen plads til flere kanaler.

Det var derfor, man i 2007 besluttede sig for at lave en gradvis overgang på det danske, digitale tv-net til MPEG-4-standarden. Overgangen startede i november 2009, men først i januar i år er DR og TV2 gået over til MPEG-4 – hvilket er årsagen til, at retssagerne omkring emnet blusser op netop nu.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden