Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tabletglæde. Hvis du har en iPad 1 og overvejer at skifte, så kan det godt anbefales. Det er et meget stort skridt op på kvalitetsstigen at gå fra iPad 1 til iPad 3.

Tabletglæde. Hvis du har en iPad 1 og overvejer at skifte, så kan det godt anbefales. Det er et meget stort skridt op på kvalitetsstigen at gå fra iPad 1 til iPad 3.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tjek tester: Sådan er den nye iPad3

Den nye iPad er mest til læseheste. Derudover er der ikke meget nyt under solen.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lad det være sagt med det samme: Hvis man har en iPad 2, er der ikke meget idé i at opgradere til den nye iPad. Med mindre, man læser mange bøger på sin Apple-tablet. Så kan man nemlig se frem til langt færre hovedpiner.

Den primære forskel på de to gamle og den nye iPad – eller iPad 3 i folkemunde – er skærmen og kameraet. Og det sidste er ikke specielt brugbart, hvilket efterlader os med skærmen. Er den virkelig så fantastisk?

Visuel stimulans så det batter Når man første gang klikker på ”Home”-knappen og starter den nye iPad op, ligner alt sig selv. Jo, man kan måske godt ane en lille smule mere skarphed og farverigdom, mens man bruger sin nye tablet, men det er ikke sådan, at man er ved at vælte bagover af digitale, visuelle indtryk. Skærmen står en anelse klarere, og det er det.

Men når man så begynder at kigge nærmere – og især begynder at læse en masse tekst, så går det op for én: Tredje generation af iPad er langt mere rar at læse på, end tidligere versioner – eller nogen anden tablet på markedet, for den sags skyld.

LÆS OGSÅ

Folk, der køber mange e-bøger, står i et konstant dilemma, når de skal købe en e-bogslæser. Skal de købe en e-ink-baseret læser, der benytter sig af elektronisk blæk, eller skal de købe en tablet?

Der er ingen tvivl om at førstnævnte type, som vi mest i Danmark kender fra Amazons Kindle-modeller, er mest læsevenlige. Det er ikke en computerskærm, man læser på, men en digital skærm med meget klar, elektronisk blæk…som i øvrigt klarer sig meget bedre i udendørslys end tablets med almindelige skærme.

Slut med trætte øjne
Den nye iPad 3 kan dog ændre tingene en smule. For selvom det stadig er en ”almindelig” computerskærm, man læser på, er skarpheden så god, at tekstgengivelsen kommer tættere på den læsevenlighed, som e-blæk har, end nogen tablet nogensinde har gjort før. Med andre ord giver det god mening at investere i en iPad 3, hvis man bruger sin tablet til at læse en del på.

LÆS OGSÅ

Selv websites og e-magasiner står langt skarpere, end vi er vant til. Det betyder, at man kan læse og surfe længere uden at blive træt i øjnene eller få hovedpine. En stor fordel ved den nye iPad.

Hvis man så prøver at gå tilbage til den første iPad, eller for den sags skyld nummer 2, begynder forskellen at være rigtig tydelig. Når man først har vænnet sig til den lækre skærm på iPad 3, forstår man slet ikke, hvordan man har kunnet holde uskarpheden ud på den gamle iPad i så lang tid.

Og hvis man zoomer ind på højopløselige billeder, kan man virkelig se forskellen. Hvor de gamle iPads viser pixelering og kantethed, så snart det bare bliver en anelse detaljeret, kan iPad 3 klare bløde overgange og smukke, afrundede kanter i billedet, selv ved meget kraftig zoom.

Jo, den nye iPad-skærm med 2048x1536 pixels ombord er ret fremragende.Ligegyldigt kamera
Men det er så også det mest positive, der er at sige om den nye iPad, i hvert fald set fra et dansk synspunkt. En af de andre nyheder, der er kommet til den nye iPad, er et nyt kamera på bagsiden af kassen. Ligesom på iPad 2 sidder der to kameraer på iPad 3, ét til at fotografere med og ét til at videochatte med via FaceTime eller Skype.

Det sidstnævnte sidder foran ved skærmen, så man kan se på skærmen og blive filmet samtidig. Besynderligt nok har Apple ikke valgt at opgradere dette kamera, der stadig arbejder med den såkaldte VGA-opløsning, som er 640x480 pixels. Det er modsat det bagvendte kamera, der var mildest talt elendigt på iPad 2. Det er nu blevet erstattet af den samme type kamera, der sidder i iPhone 4S, med den afgørende forskel, at iPad 3s kamera kun er på fem megapixels mod de otte, der sidder i iPhone 4S.

Kameraet i iPad 3 kan også optage i 1080P, den højeste standard af HD-video, der findes. Vores forsøg med at optage video og tage billeder med iPad resulterede i ganske fine billeder. Dem er der ikke noget i vejen med, når man tager i betragtning, at der er tale om noget, der svarer til et mobilkamera. Dybdeskarpheden og farvegengivelsen svarer til det, man kender fra iPhone 4S.

Vil du virkelig tage billeder med din iPad?

Problemet er, at de fleste mennesker bruger deres mobilkameraer på en måde, der ikke passer til iPad 3. Mobilkameraer er til spontane billeder, og man hiver altså ikke lige en iPad frem og begynder at vifte den omkring. Med mindre, man virkelig gerne vil ligne en tosse.

Apple kunne med fordelt have byttet rundt på de to kameraer, så det blev muligt at køre en videochat i en højere kvalitet. Jovist, det vil også kræve en større båndbredde, men alligevel. Det ville være sværere at filme ting, da man jo bruger skærmen som søger, men det ville passe langt bedre til det brugsmønster, folk rent faktisk benytter sig af på iPad.

Ingen forskel i iPad-hjernen.

iPad 3 har fået en ny processor, der hedder A5X. Den er en opgradering af den A5-processor, der både sidder i iPhone 4S og i iPad 2. Og så skulle man jo tro, at der var mere regnekraft i den nye iPad, og alting ville foregå i et hurtigere tempo.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men sådan er det ikke. Når man måler på processorens hastighed og evne til at yde, kommer den kun op på samme niveau som iPad 2. Her er der altså ingen forskel at måle.

Den eneste forskel – og den vil være væsentlig for nogle – er, at A5X har fået opgraderet dens evne til at vise grafik.

Ydeevnen er faktisk fordoblet her, og det mærker man tydeligt, når man går i gang med at spille spil på iPad 3. Ikke så meget, når man spiller små spil som Angry Birds eller WordFeud, men mere grafikkrævende spil som Modern Combat: Sandstorm eller GT Racing: Motor Academy har det meget bedre og kører langt mere glat på den nye iPad.

Så hvis du hører til den eksklusive skare, der spiller disse spil på iPad, så kan du godt begynde at tænke på at skifte.

Nul 4G i Danmark

Den tredje, store nyhed på iPad 3 er muligheden for at gå på mobile 4G-datanetværk. Den funktion er dog ikke tilgængelig i Danmark, kun amerikanerne har foreløbig glæde af den massive hastighedsforøgelse, de kan få, når de downloader data mobilt. Og selv i USA er der langt imellem de byer, hvor der rent faktisk findes 4G-netværk.

Der er også kommet et nyt batteri i iPad 3, der er større end på forgængerne. Det har resulteret i at kassen er lidt tykkere end iPad 2, men modsat, hvad de fleste havde forventet, betyder det ingenting. Det er meget svært i virkelighedens verden at mærke en forskel til iPad 2, og forskellen til designet på iPad 1 er kæmpe. Den ekstra millimeter får faktisk bare iPad 3 til at virke lidt mere robust.

Når batteriet er blevet større, er det fordi, den kraftige skærm bruger langt mere strøm end på de andre iPads. Apple har dog ikke villet gå på kompromis med batterilevetiden, og vores test bekræfter, at den nye iPad har lige så lang batterilevetid som dens forgængere. Det vil sige 9-10 timers konstant brug med websurfing og 8-9 timer, hvis man ser film hele tiden.

Nye læsere kan begynde her

Helt generelt er der kun tre befolkningsgrupper, der overhovedet behøver at overveje at købe den nye iPad: Ejere af iPad 1, folk med hang til e-bøger og tablet-jomfruer.

Hvis du aldrig har ejet en tablet, bør du ofre de ekstra penge og købe en iPad 3. Den er lidt mere fremtidssikret, men vigtigst af alt, så er det simpelthen bare en mere behagelig oplevelse at bruge den nye iPad. Primært fordi, skærmen hjælper dig langt bedre på vej end på iPad’ens forgængere, og du får ikke trætte øjne lige så hurtigt som på iPad 1 og 2.

Man kan dog også vente og se, hvad Apples mange konkurrenter vælger at diske op med på Android-platformen, nu hvor den nye iPad er lanceret.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvis du har en iPad 1 og overvejer at skifte, så kan det godt anbefales. Det er et meget stort skridt op på kvalitetsstigen at gå fra iPad 1 til iPad 3.

Vil man gerne i gang med at læse e-bøger, er iPad 3 også et godt bud. Dels fordi, man får alle de andre ting (websurfing, e-mail, Skype, spil osv.) med oven i hatten. Det gør du ikke med en ”rigtig” e-bogslæser. Og for første gang kommer en iPad tæt på læsevenligheden.

Men for alle andre – og især dem, der allerede har en iPad 2 – er der ikke rigtig nogen grund til at tage pungen op ad lommen. Vent hellere til næste år, når iPad 4 formentlig lander.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden