Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

De fleste af de anmeldte varmepumper i statistikken er i dag blevet erstattet af nye modeller, så man finder ikke de samme pumper på Teknologisk Instituts liste over godkendte varmepunmper eller på goenergi.dk's liste over modeller med energisparemærket.
Foto: RASMUS BAANER

De fleste af de anmeldte varmepumper i statistikken er i dag blevet erstattet af nye modeller, så man finder ikke de samme pumper på Teknologisk Instituts liste over godkendte varmepunmper eller på goenergi.dk's liste over modeller med energisparemærket.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dyre varmepumper bryder sammen på under fem år

Varmepumper fra mærkevare-producenter som Panasonic og Sanyo er hårdest ramt.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Varmepumper er af så dårlig kvalitet, at de ofte bryder sammen, inden de er fem år gamle.

Og det er tilsyneladende ikke kun de billige men mærkevareproducenter, der står bag de dårlige pumper.

Det er mærkevare-producenter som Panasonic, Sanyo, Toshiba, Bosch (IVT) og Mitsubishi, der står bag de mest skadesanmeldte modeller på markedet, hvorimod de billigere mærker optræder længere nede i statistikken.

Det fortæller det svenske forsikringsselskab Folksam i en statistik over anmeldte skader på varmepumper inden for de seneste ti år.

»Kvaliteten er et problem« Folksams undersøgelse viser, »at kvaliteten af varmepumperne fortsat er et stort problem for producenterne, og at skadesbilledet er ekseptionelt dårligt«.

LÆS ARTIKEL

Svenskerne køber halvdelen af alle varmepumper, der sælges i Europa, så en statistik over forsikringsskader på varmepumper i nabolandet er relevant for de mange danskere, der for eksempel køber luft-til-luft varmepumper til sommerhuset.

»En forklaring på de mange skader er, at producenterne prioriterer billige komponenter fremfor kvalitet«, skriver forsikringsselskabet på sin hjemmeside.

»Der er en urimelig høj andel af skader på disse temmelig dyre produkter, som skyldes, at producenterne giver afkald på kvaliteten«, skriver miljøchefen i Folksam, Jan Snaar.

»Af statistikken kan man udlede, at flere produkter har seriefejl. Det er på tide, at branchen påtager sig et ansvar og prioriterer kvalitet fremfor dårlige komponenter«, fortsætter han.

Alene i 2009 steg antallet af anmeldte skader på luft-til-vand varmepumper med 92 procent i forhold til året før.

Folksam påpeger, at den store øgning i antallet af anmeldte skader ikke kan forklares med et øget salg, da mange af de anmeldte skader opstod på varmepumper købt i 2006 og 2007.

Garantien er bortfaldet

Det betyder også, at garantien på de omtalte varmepumper akkurat er udløbet, og derfor anmelder ejeren skaden til sit forsikringsselskab.

I perioden 1999 til 2009 blev ialt 62.000 varmepumper skadesanmeldt til de svenske forsikringsselskaber under et, og samlet var der tale om skader for en værdi af 630 millioner svenske kroner.

LÆS OGSÅ

IVT-varmepumpen Nordic Inverter fra Bosch Termoteknik er øverst på statistikken over skader på luft til luft-varmepumper med totalt over 2.028 tilfælde, mens en anden IVT-varmepumpe fra Bosch, Optima 700, topper skadestatistikken for luft-til-vand varmepumper.

De fleste af de skadesanmeldte varmepumper i statistikken er i dag blevet erstattet af nye modeller, så man finder ikke de samme pumper på Teknologisk Instituts liste over godkendte varmepumper eller på goenergi.dk's liste over modeller med energisparemærket.

»Den omtalte model (IVT Nordic Inverter fra Bosch Termoteknik, red.) var fejlbehæftet i et parti, hvilket vi først opdagede, efter at den var sendt på markedet. Men ingen af vores kunder har haft udgifter på det, idet vi for det første har fem års garanti på alle vores varmepumper, og vi udskifter eller bytter per kulance«, siger Bosch Termotekniks produktchef i Danmark, Niels Petersen.

»Desuden er der også den forklaring på placeringen på listen, at modellen Nordic Inverter var ekstremt markedsførende, og med så mange solgte eksemplarer er det ikke underligt, at den også kommer ud med flere skadesanmeldelser end produkter, der ikke er solgt så mange af«, siger Niels Petersen.

Hvor længe skal jeres varmepumper holde?

»De er bygget til at holde 10-15 år«, siger Niels Petersen

Hos forsikringsselskabet Folksam i Sverige fastholder man det rimelige i at offentliggøre statistikken, selvom man ikke kan se, hvor stort et antal af hver enkelt model, der skadesanmeldes i forhold til, hvor mange der sælges.

»Vores pointe med at bringe statistikken er, at selv om vi ikke kan rangordne modellernes skader i forhold til antallet af solgte pumper, så synes vi, at der er aldeles for mange skader på så tilpas dyre og i nogle tilfælde ret nye produkter«, siger Folksams miljøchef Jan Snaar.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden