Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

presset. Tim Cook er en kendt bruger af Nikes  målearmbånd. Nu lancerer Apple-topchefen, der er under pres for at udvikle nyt,  muligvis selv snart et ur. Arkivfoto: AP

presset. Tim Cook er en kendt bruger af Nikes målearmbånd. Nu lancerer Apple-topchefen, der er under pres for at udvikle nyt, muligvis selv snart et ur. Arkivfoto: AP

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er tre grunde til at Apple laver et armbåndsur

IT-ekspert Jon Lund: Apples næste sællert kan være et intelligent armbåndsur.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Apple er presset.

Det er syv år siden iPhonen kom til verden, og tre år siden iPad’en så verdens lys, og nu skal der snart ske noget nyt der giver tro på fremtiden. Både for at pleje koncernens image og for at gøre investorerne glade.

De sidste fire måneder er aktien styrtdykket. Over 200 milliarder dollars er hevet af firmaets børsværdi. Det gør ondt: Apple er nu igen ikke længere verdens mest værdifulde firma. Exxon, olieselskabet, har overtaget pladsen igen.

Wearable computing er den næste store bølge Derfor er det seneste nyhed fra rygtebørsen interessant: iWatch – et Apple ur. New York Times rapporterede forleden, at Apple eksperimenterer med bøjeligt glas, der kan foldes om håndleddet til formålet.

Det er Apples normale glas-leverandør Corning der står bag, mens Wall Street Journal fortalte at over 100 mand er dedikeret på opgaven der derfor er ude over eksperiment-stadiet og Bloomberg at Apple allerede snakker med kinesiske fabrikker (dvs. Foxconn, der har en fuld million kinesere ansatte i deres elektronik-værksteder) om hvordan det kan leveres.

LÆS ARTIKEL

Hvem har brug for et ur, tænker du måske. Men ideen er slet ikke dum. Faktisk kan det, tror jeg, blive et ny stort skridt for Apple, i stil med de træk de tog da de genopfandt MP3-afspilleren (iPod’en) og mobil-telefonen (iPhonen) – eller da de opfandt tablet’en (iPad’en).

Denne gang handler det om hvem der definerer den næste store bølge – “wearable computing”.

Også iPhonen (“Apple kan ikke lave telefoner”) og iPad’en (“hvad skal vi med sådan en?”) var der udbredt skepsis omkring, første gang rygterne begyndte at florere.

Og der er rigtigt gode grunde til, at Apple med iWatch’et vil kunne præstere endnu et tekonologi-kvantespring, hvis ellers de har held i sprøjten. Faktisk er der, som jeg ser det, tre:

God grund nr 1: iWatch er en genvej til mobilen
Et Apple-ur vil kunne langt mere end klokken: Vibrere når din mobil ringer og vise dig det indgående nummer på dets lille display. Fortælle dig når du får mail og summe, når det er tid til at komme hjemmefra.

Indstillet rigtigt vil iWatch’et gøre mobil-kommunikationen langt mindre påtrængende end i dag, hvor du skal have mobilen op af lommen hver gang der sker noget – eller hele tiden have den liggende og fylde på det nærmeste bord.

God grund nr 2: iWatch er en fitness-måler
Et iWatch har også en anden helt oplagt anvendelsesmulighed: Du har det hele tiden på, og det kan derfor tælle dine skridt, måle din puls og analysere dine søvn-kurver. Dermed kan det gå durk ind på markedet for fitness-målere, som i disse år eksploderer.

Alene løbe-app’en Endomondo, f.eks., bruges af over en halv million danskere, fortalte Endomondos direktør, Mette Lykke, mig forleden (antallet af danske downloads er over en million, men mange har downloadet flere gange).

Og Apples topchef Tim Cook er en kendt bruger af Nikes eget Fuelband-målearmbånd (og sidder i øvrigt i selskabets bestyrelse).

God grund nr 3: iWatch er bro til tingenes internet?
I dag er både min badevægt (Withings), højtaler (Libratone) og fjernsyn (takket være en Apple TV-boks) på nettet. Snart er biler, dørklokker, vaskemaskiner og køleskabe også på, og alle sammen vil de gerne tale til dig.

Vægten vil fortælle hvor meget du vejer, fjernsynet at dit yndlingsprogram starter snart, vaskemaskinen at den er færdig. Osv. Og de vil alle sammen også både kunne stoppes og startes. Jobbet som bindeled vil ligge til iWatch’ets højreben.

Men iWatch’et skal være hurtigt. Det er kun et spørgsmål om tid før andre vil forsøge at sættes sig på pladsen som interface til den nye verden, hvor alt er online.

Google er f.eks. i åben test med et par briller, der skal kunne meget det samme og rygter taler om, at søgegiganten allerede i 2015 tror brillerne kan stå for tre procent af koncernens 50 milliarder dollars-omsætning.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvor er batteriet?
Indtil videre er det hele dog bare rygter. Ingen ved om, eller hvornår, iWatch’et kommer. Eller hvad det kommer til at hedde for den sags skyld.

Og der er åbenlyse problemer, som stadig skal tackles. F.eks. elforbruget. Det er de færreste der har lyst til hele tiden at skulle lade deres armbåndsure op, og hvis iWatch’et både skal kunne tale trådløst med mobilen (via bluetooth formentligt), være udstyret med allehånde sensorer, der skal måle skridt og søvn og puls og også have både (en lille) skærm, kunne brumme og sige lyde, kræver det strøm.

Måske trådløs opladning kan hjælpe lidt, men også her mangler der lidt brikker, for trådløs opladning kræver stadig at det der skal oplades lægges på en opladerdims. Det er formentligt ikke nok at uret sidder på håndleddet (det kræver ihvertfald en god del kreativitet).

Forstår du mig, Siri?

Også betjeningen af iWatch’et er problematisk. For et armbåndsur har i sagens natur ikke meget tastatur, og hvordan skal man så interagere med uret?

Her byder tale sig til som en oplagt kandidat. Sig noget til uret: “svar: OK” (et hurtigtsvar på en sms) eller “start løb” (fortæller fitness-trackeren at du nu er ude på en løbetur).

LÆS OGSÅ

Den slags har Apple gjort med deres Siri-talegenkendelse til iPhone i et stykke tid efterhånden. Og udover at det måske ser lidt fjollet ud, når du taler ned i håndleddet på dig selv, er der et andet og større problem, nemlig spørgsmålet: virker talegenkendelsen og Siri godt nok?

Fra et dansk synspunkt er svaret her klart nej: det virker kun på hovedsprogene og her er hverken dansk, norsk eller svensk f.eks. med. Og de fleste danskeres engelske udtale er ikke god nok til at Siri rigtigt forstår det.

Disse problemer ændrer dog ikke på, at vores mobile lomme-computere i de næste år vil liste sig op af vores lommer og ud i tøj og krop. Wearable computing er den næste store trend.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Spørgsmålet er, hvilken form de ultrabærbare computere får: Bliver de til armbåndsur, briller eller måske halskæder (som jeg tidligere har foreslået).

Og så selvfølgelig om det er Apple der kommer til at lave dem. Og om det, hvis det er Apple der med iWatch’et løber med pokalen – er nok til at vende de dystre børs-kurver for det californiske livsstils-selskab.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden