Chokeret. »Jeg forstår simpelthen ikke hvad der fik mig til at hoppe på deres forførende snak«, siger Lisbet Faber, der stadig er dybt rystet over tirsdagens episode. (privatfoto)

Chokeret. »Jeg forstår simpelthen ikke hvad der fik mig til at hoppe på deres forførende snak«, siger Lisbet Faber, der stadig er dybt rystet over tirsdagens episode. (privatfoto)

Forbrugerelektronik

Lisbet blev snydt af it-svindlere: Jeg er rystet over at jeg lod mig manipulere

Den 72-årige pensionist er langtfra den eneste, der er blevet forsøgt fuppet.

Forbrugerelektronik

72-årige Lisbet Faber er ikke den naive type. Hun besidder en »god portion sund fornuft«, hvis hun selv skal sige det.

Derfor er hun stadig rystet over, at hun i tirsdags lod sig snyde af de it-svindlere, der siden efteråret har ringet adskillige danskere op og forklaret, at de kommer fra Microsoft.

Med overtalende snak forsøger de at få adgang til danskeres computere, private oplysninger og ikke mindst penge.

»Jeg havde lige haft min computer til reparation og fået installeret antivirus. Så da en kvinde ringede og forklarede, at hun kunne hjælpe mig, fordi min antivirus ikke virker på Windows-styrede computere, troede jeg i første omgang på hende«, fortæller Lisbet Faber.

Krævede 2.000 kroner
Kvinden kaldte sig Jennifer Smith. Lisbet Faber studsede over hendes tunge, indiske accent, men blev alligevel overbevist om, at det var en god ide at lade kvinden få adgang til hendes computer via internettet.

»Hun kunne sidde fra sin egen computer og styre min. Jeg kunne se, hvordan hun kørte musen rundt og fik vinduer frem på min skærm, der viste en hel række filer markeret med rødt«.

Filerne, forklarede Jennifer Smith, var »farlige filer«, der skulle fjernes, før Lisbet Faber kunne få sin computer til at køre hurtigt og sikkert. Men servicen var ikke gratis. 325 dollar (ca. 2.000 danske kroner, red.) ville det koste for Lisbet Faber at sikre sin computer i to år, fik hun at vide.

»Der blev jeg mistænksom. Jeg synes, det lød meget dyrt, og jeg havde ikke lyst til at betale, når jeg i forvejen havde købt et virusprogram til mange hundrede kroner«, forklarer Lisbet Faber, der begyndte at stille kritiske spørgsmål.

Kvinden i røret fortalte, at hun via computeren kunne gå ind på Lisbet Fabers netbank og selv overføre pengene, men det gjorde blot den pensionerede lægesekretær mere mistænksom.

»Jeg blev meget vred, og sagde at det skulle hun bestemt ikke. Da hun blev ved med at presse mig, smed jeg røret på og trak stikket ud af computeren«, forklarer Lisbet Faber.

Hun ringede straks til sin computerreparatør, der få timer senere hentede computeren for at gennemtjekke den og installere ny virusbeskyttelse - en manøvre hun i dag har fået en regning på 1.600 kroner for.

»Jeg er rent ud sagt dybt rystet. Jeg ved simpelthen ikke, hvordan jeg kunne lade mig manipulere så meget, men det er nok fordi, jeg er så gammel og ikke ved specielt meget om computere, at det kunne komme så langt«, siger Lisbet Faber.

»Nu har jeg bare lyst til at så mange som muligt skal høre min historie. Så jeg kan advare folk på det kraftigste mod at tro på noget, hvis sådanne svindlertyper ringer«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce