Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

prisfald. Priserne for at bruge sin mobil i andre EU-lande falder drastisk allerede fra 1. juli. Men den nye EU-aftale rummer flere andre fordele.
Foto: Arkivfoto/Jyllands Posten

prisfald. Priserne for at bruge sin mobil i andre EU-lande falder drastisk allerede fra 1. juli. Men den nye EU-aftale rummer flere andre fordele.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny aftale sikrer dit danske mobilnummer til lokale takster i udlandet

EU-landene har indgået en aftale der giver mulighed for dobbeltabonnementer.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når du rejser i et andet EU-land skal du kunne ringe med dit eget mobiltelefonnummer, men dine samtaler og andre ydelser skal takseres til lokal takst i det land, du befinder dig i.

Det bliver en af de kontante nye fordele, mobiltelefonbrugerne får ud af den aftale om roaming mellem medlemslandene, som blev indgået i EU i går.

Samme mobilnummer i begge selskaber Praktisk vil det ske på den måde, at brugeren skal kunne udvide sit abonnement med det danske selskab til et udenlandsk, så det samme mobilnummer virker i begge selskaber.

Derved kan man beholde sine billige takster i Danmark og samtidig opnå billige takster i udlandet på et lokalt telenetværk.

LÆS ARTIKEL

Det er bare en af de nyskabelser i aftalen, som blev forhandlet på plads i går. Se her, hvornår de enkelte dele af aftalen træder i kraft, og hvilke fordele, der er knyttet til hver enkelt.

2012:

Billigere roamingpriser for kunder hos små teleselskaber
Fra 1. juli 2012 tvinges de store teleselskaber til at sætte priserne ned for mindre teleselskaber, som vil købe sig ind på detes netværk. Det betyder mindre priser for kunder hos små mobilselskaber.

Tidligere har de store mobilselskaber i fællesskab formået at afholde mindre selskaber fra at få gode engrospriser på roaming.

Mindre selskaber har derfor haft høje engrosomkostninger og har derfor haft svært ved at konkurrere på forbrugerprisen. Den nye aftale betyder, at alle mindre mobilselskaber har adgang til at købe roaming til bestemte maksimum-priser.

Advarsel om forbrug i udlandet i hele verden
EUs nye roamingforordning udvider en del af den forbrugerbeskyttelse, der allerede gælder for international roaming inden for EU, til også at gælde udenfor EU.

Det betyder, at en forbruger, der rejser uden for EU, eksempelvis i USA, skal modtage en besked, der gør forbrugeren opmærksom på prisen for at anvende roaming i USA.

Forbrugeren vil også være beskyttet af et dataregningsloft på cirka 460 kroner, så når forbrugeren rammer det loft, vil forbrugeren blive gjort opmærksom på det, og forbindelsen vil blive stoppet, medmindre forbrugeren aktivt selv vælger at fortsætte. En række af de større danske selskaber har allerede frivilligt indført dataloftet uden for EU.

Faldende priser på tale, sms og data
Fra 1. juli 2012 falder maksimum-priserne på roaming i EU-lande. Mest interessant er prisloftet på data, da prisen på datatrafik ikke har været reguleret før.

Prislofterne sikrer forbrugerne mod urimeligt høje priser. Priserne er dog stadig højere end nationale priser.

2014:

Del dit mobilnummer mellem to teleselskaber Fra 1. juli 2014 skal teleselskaberne give kunderne mulighed for at dele deres mobilnummer mellem deres eget nationale teleselskab og et selvvalgt teleselskab i et andet EU-land.

Derved kan brugeren anvende et andet teleselskab på sit eget nummer under ophold i udlandet og dermed opnå billige lokale takster uden roamingafgifter.

Aftalen er begrænset til EU-lande, så uden for EU vil det være almindeligt at bruge sit oprindelige danske teleselskab.

Det oprindelige telefonnummer kommer til at gælde for abonnementet hos begge teleselskaber, og det eksisterende mobilteleselskab er forpligtet til at oplyse brugeren om muligheden.

Data i ét selskab, tale og sms i et andet
Fra den 1. juli 2014 vil det også blive muligt for forbrugerne at benytte sig af lokale tilbud på data fra mobilnettet i det besøgte land.

Sådan en tjeneste vil blive leveret direkte i det besøgte land og uden om forbrugerens hjemlige teleselskab. Det åbner mulighed for, at forbrugerne kan vælge ét selskab til at stå for dataadgangen, mens tale og sms fortsat vil blive leveret af ens normale roamingudbyder i Danmark.

Tre dage til at skifte

Fælles for de to tjenester, der træder i kraft i 2014 gælder at forbrugerne har krav på, at skiftet til et alternativt mobilselskab til brug for roaming skal gennemføres indenfor maksimalt tre arbejdsdage.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden