Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

trojansk. Det er en myte, at Mac-computere ikke kan få virus.
Foto: Thomas Borberg

trojansk. Det er en myte, at Mac-computere ikke kan få virus.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mac-ejere kan ikke længere føle sig virus-sikre

Mængden af malware stiger fortsat på Apple-computere. Nu er en ny trojaner blevet opdaget.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det plejer at være gængs viden, at Mac-ejere ikke behøver bekymre sig om vira, trojanere og anden grim såkaldt malware, der kan lægge ens computer ned og slette ens dyrebare data. Apple har endda tidligere gjort en dyd ud af at reklamere med det. Men sådan er det ikke længere. Og nu truer en ny virus med at gøre livet surt for Apple-fans.

Slipper folk ind ad bagdøren Den nye virus, hedder ganske passende Crisis og er af trojaner-typen. Det betyder, at den installerer sig selv uden at brugeren opdager det, og åbner derefter en bagdør til din computer, som hackere og folk, der gerne vil stjæle dine data og passwords, kan bruge.

Så dramatisk behøver det ikke at blive, men den slags bagdøre kan også bare slippe endnu mere malware ind, indtil ens computer bukker under. Og det er katastrofe nok i sig selv.

Crisis er oven i købet lavet så snedigt, at den bliver ved med at køre, selvom du genstarter computeren. Ifølge sikkerhedsfirmaet Intego, der er eksperter i Mac-vira, skal man dog ikke panikke endnu.

»Vi har endnu ikke fået rapporter om reelle infektioner«, skriver de på deres blog, hvor de tirsdag præsenterede den nye virus. Ofte bliver vira nemlig opdaget, inden de bliver aktiveret og spredt for alvor, og det er præcis det, som der er sket i dette tilfælde. Men det betyder langt fra, at Mac-brugere skal føle sig sikre for hverken denne eller andre vira.

Apple indrømmer problemet
Faktisk er situationen nu så alvorlig, at Apple selv i sidste måned skruede ned for retorikken, når det gælder Mac-computernes sikkerhed. Apple har en hjemmeside, hvor de reklamerer med fordelene ved at skifte fra PC til Mac, og her skiftet tonen væsentligt i juni.

Her havde de indtil for nylig en stump tekst liggende, der beskrev hvordan ”Mac-computere ikke er modtagelige overfor de mange vira, der plager Windows-computere.” Denne tekst er nu skiftet ud med det noget mere vage ”Den er bygget til at være sikker”.

Når Apple trækker i land på denne måde, skyldes det bl.a. Flashback-virusen, der i april inficerede hele 600.000 Mac-computere over hele verden, inklusive 274 maskiner i Apples hovedkvarter i Cupertino i Californien. Disse maskiner indgik i et såkaldt botnet, der er et helt netværk af inficerede maskiner, som er åbne for angreb.

Gratis antivirus

Der findes masser af Anti-malware-programmer til Mac, ligesom der gør til Windows. Hvis man gerne vil sikre sin Mac mod angreb, kan man for eksempel prøve de gratis antivirus-programmer fra Sophos eller fra Avast.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden