Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Paul Sakuma
Foto: Paul Sakuma

UIGENNEMSKUELIGT. Langt de fleste er ikke klar over, at hvis de indtaster deres kode og købe noget i app-store, så kan der købes løs de efterfølgende 15 minutter, uden at taste koden igen. (Arkivfoto)

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Apple overtræder loven: Trækker penge fra folks konto uden de accepterer

Forbrugerombudsmanden anklager Apple for brud på markedsføringsloven.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De mest populære spil i Apples app-store er som udgangspunkt gratis. Men spillene er skruet sådan sammen, at de kun er sjove, eller man sparer tid, hvis man bruger rigtige penge i spillene.

En lang række forældre har fået regninger på mange tusinde kroner, efter at deres børn har spillet på familiens iPad eller iPhone, lyder det i aftenenes udgave af DR's forbrugermagasin Kontant.

Ulf Groth Berntsens syv-årige datter, Karla, spillede to gratis spil, heriblandt Subway Surfers, som er udviklet af det danske firma Kiloo. Hun spurgte, om hun måtte købe noget i spillet for 18 kroner, og det sagde hendes far ja til.

LÆS OGSÅ

Han indtastede kodeordet til sin konto på iTunes, og så trak Apple automatisk de 18 kroner på hans Visakort, som er knyttet til kontoen.

»Om mandagen får jeg besked fra min bank om, at de har spærret min konto på grund af mistænkelige transaktioner«, siger Ulf Groth Berntsen til DR's forbrugermagasin Kontant.

Det viser sig, at selv om han kun har tastet sit kodeord én gang, har Karla uden at vide det kunne spille for 10.384 kroner på bare lidt over en time.

»Jeg tænker, at det er fuldstændigt vanvittigt. Karla kan jo slet ikke forstå det. Hun er helt ulykkelig og siger: »Far, jeg troede, det var inde i spillet««, fortæller han.

Fri adgang i 15 minutter

Apple har på forhånd indstillet iPads og iPhones, så man kun skal indtaste kodeord første gang, man køber noget. Derefter er der fri adgang til ens kreditkort de næste 15 minutter.

Foretager man endnu et køb inden et kvarter, begynder en ny 15 minutters periode. På den måde kan børnene købe løs uden, at forældrene ved det.

Ifølge Forbrugerombudsmanden overtræder Apple dermed flere lovgivninger, herunder Markedsføringsloven:

»Et af de helt store problemer er, at forældrene ikke har været oplyst om, at der er femten minutter, hvor man bare kan klikke løs og købe forskellige virtuelle ting. Det fremgår ikke tydeligt nok. Det er selvfølgelig ikke acceptabelt, at spillene indrettes på en sådan måde, så børnene fristes til at købe den slags ting, og at forældrene får regninger af den her størrelse. Det skal vi have styr på«, siger Forbrugerombudsmand Henrik Øe, der har hjulpet 20 forældre med at få pengene igen.

LÆS OGSÅ

Da Ulf Groth Berntsen klagede til Apple, fik han ekstraordinært sine penge igen.

»Så længe Apple vælger at betale pengene tilbage til dem, der klager, og alligevel bliver ved med at holde fast i den politik, de har på området, så tænker jeg, at der må der være penge i lortet for at sige det rent ud«, siger Ulf Groth Berntsen.

Kontant har været i kontakt med forældre, der har tabt flere tusinde kroner, men som ikke kunne overskue at klage på engelsk til Apple. Fremover bør det heller ikke være nødvendigt, hvis det står til Forbrugerombudsmanden:

»Jeg vil sørge for at bede Apple om, at der er et tydeligt sted, hvor man kan klage på dansk«, siger Henrik Øe.

Selv om han har været i dialog med Apple gennem to et halvt år, har Apple kun foretaget få ændringer i sin app-store. Og det er slet ikke godt nok, mener Henrik Øe, der nu vil tage kontakt til sine kolleger i EU for at lægge yderligere pres på Apple.

I USA har de mange klager fra forældre ført til et kæmpe sagsanlæg, og nu skal Apple betale over en halv milliard kroner tilbage til 23 millioner iPad- og iPhone-brugere.

Apple har ikke reageret på Kontants henvendelser.

Kontant sendes på DR1 klokken 21.05

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden