IDENTIFIKATION. iPhone 5S' nye fingeraftrykslæser til identificering af brugeren (se skærmbillede yderst til venstre) vækker både begejstring og bekymring i tech-miljøet (Foto: Apple)
Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

IDENTIFIKATION. iPhone 5S' nye fingeraftrykslæser til identificering af brugeren (se skærmbillede yderst til venstre) vækker både begejstring og bekymring i tech-miljøet (Foto: Apple)

Forbrugerelektronik

Nye iPhones glæder og skuffer: »Nu kan NSA og Apple lave et nyt partnerskab«

Journalister og kommentatorer er skeptiske over for ny fingeraftryks-teknologi.

Forbrugerelektronik

Den årlige iPhone-fest i Apples hovedkvarter i Californien begunstigede i år Apple-fans med hele to nye iPhones.

Der er den skrabede, men dog festlige iPhone 5C, og så topmodellen 5S, der bygger videre på den bedst sælgende iPhone nogensinde, iPhone 5. Som vanligt var der stor begejstring i salen hos Apple, men udenfor var reaktionerne på de ny iPhone-modeller mere blandede.

Fremme på beatet igen Apple fik ved lanceringen af iPhone 5 en del kritik for ikke at være mere på forkant med teknologien i forhold til konkurrenterne. Det har de taget til sig, så selvom 5S kun byder på få nyheder, så er disse nyheder ret nyskabende.

Først og fremmest har Apple fordoblet hastigheden på CPU’en i iPhone, der er en nyudviklet chip med navnet A7.

Det interessante ved netop denne CPU er, at den er bygget til at køre en 64-bits version af styresystemet iOS7 (som Apple lancerede officielt ved samme lejlighed) - noget, konkurrenterne endnu ikke er i gang med. Den kommer dog også til at køre grafikken på iPhone 5S en hel del hurtigere i f.eks. spil.

Men den helt store nyhed i iPhone 5S er fingeraftryks-læseren, der er bygget ind i ’Home’-knappen på fronten. Det er i princippet en sensor, der har en høj opløsning (550 PPI, pixels per tomme), og som fungerer som et lille kamera, der tager et billede af din finger. Men fordi dens opløsning er så høj, kan den se ting, øjnene ikke kan.

Utryghed ved at afgive fingeraftryk
Fingeraftrykslæseren skal bruges som et ekstra sikkert password til din telefon. Denne biometriske lås gør det næsten umuligt for andre at låse telefonen op, men du kan også bruge den til at bekræfte dine køb på iTunes.

Senere vil Apple åbne mulighed for at du kan logge ind på andres webtjenester ad samme vej. Det er netop den slags Apple-innovationer, vi formentlig vil se kopieret andre steder.

Apple forsikrede under deres event pressen om, at disse fingeraftryk-data ikke vil blive lagret i skyen og dermed på Apples servere. Alligevel fik fingeraftrykslæseren en hård modtagelse af visse stemmer på nettet.

Skuespilleren og tech-nørden Wil Wheaton fra ’Star Trek – The Next Generation’ lagde for eksempel ikke fingrene imellem på Twitter:

»Hvis du ikke er villig til at overgive dine fingeraftryk til staten uden grund, bør du nok heller ikke købe den nye iPhone.«

Jon Ogg fra finanswebsitet 247wallst.com var heller ikke begejstret for at overgive sine fingeraftryk til telefonen:

»Nu kan NSA og Apple lave et nyt partnerskab om en fingeraftryksdatabase«, skrev han via sin Twitter-konto og siden på selve websitet.

LÆS ARTIKEL

iPhone 5C for Color
Den billige iPhone 5C, der er en slags iPhone 5 i en plastik-forklædning, kommer i fem friske farver. Det fik tech-journalisten Stephen Levy til sarkastisk at tweete: »Fra de kom ud med iMac og senere iPod mini, har Apple behandlet farver, som om de var et teknologisk gennembrud. Ergo iPhone 5C.«

CNET-journalisten Jeff Bakalar havde heller ikke helt forståelse for det med farverne, især taget i betragtning, at Apple lancerede en hel del nye plastik-covers i lige så friske farver:

»Jeg kan ikke vente, til jeg får fingre i en multifarvet iPhone, så jeg kan dække den til med et cover i en helt anden farve.«, skrev han på Twitter.

Websitet Engadget har dog haft fingre i en iPhone 5C, og de er ikke i tvivl eller ked af, at iPhone nu er tilbage i plastikform:

»Den føles fantastisk og det er helt sikkert den mest solide polycarbonat-konstruktion, vi har haft i hænderne.«

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I forhold til designet var der en del skepsis, da det slap ud, at Apple ville komme med en iPhone 5S i guld. Men skeptikerne synes at være blevet positivt overraskede. Således skriver Alyson Shontell fra Wired Magazine at den nye guld-iPhone »faktisk er smuk.«

Ikke så billig som forventet
Chris Ziegler fra websiten The Verge gik igennem flere sorg-stadier med den nye guld-iPhone:

»Mine følelser omkring guld-iPhonen er gået fra fornægtelse til vrede, til stille, inadvendte overvejelser og endelig modvillig accept.«, tweetede han.

Den billige iPhone 5C er dog ikke helt så billig, som folk havde forventet. Den danske pris er endnu ikke offentliggjort, men som Amanda Kooser skriver på CNET, så er der udbredt skuffelse over, at den ikke er billigere i dens hjemland, USA.

Giver mulighed for at filme skuddene. Kilde: Ritzau/Ap

Her koster den 99 dollar – ca. 620 kroner, hvis man lægger amerikansk moms oven i – men den pris kræver, at man binder sig til et 2-årigt telefonabonnement.

Vil man have en ulåst telefon koster den 569 dollar, eller ca. 3.500 kroner med amerikansk moms. Og for de penge kan man i USA købe ulåste udgaver af Sonys Xperia Z, Nokias Lumia 920 eller Samsungs Galaxy SIII, der alle har bedre hardware.

iPhone 5C er lavet til at konkurrere med prisbillige Android-telefoner, men til den pris er der langt endnu for Apple for at opnå dette. Måske var det derfor, aktiemarkedet ikke reagerede særlig positivt på Apples nye lanceringer.

Apple-aktien faldt med 2,3 procent efter præsentationen, skriver USA Today, med henvisning til skuffelse over, at ingen af telefonerne havde en »must-have«-feature.

Glæde og skuffelse for danske iPhone-fans

I Danmark ser det ud som om, TDC-kunder nu får adgang til teleselskabets fulde 4G/LTE-mobildatadækning. De nye iPhones har nemlig adgang til 2600 MHz-båndet, som TDC benytter som den ene af deres to LTE-frekvenser. Dette er dog i skrivende stund ikke blevet bekræftet fra TDC.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Der var dog også en skuffelse for danske iPhone-fans. Det ser nemlig ud som om, de to telefoner først kommer til Danmark i december, hvor de modsat kommer på gaden i de store markeder som USA, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Kina og Japan allerede d. 20. september.

Ifølge rygter i branchen skyldes dette, at iPhone 5S faktisk var tæt på at blive forsinket, og først blev helt færdig for kort tid siden. Der har altså ikke været tid nok til at producere tilstrækkeligt med iPhone 5S’er til at tilfredsstille alle kunder på én gang. Man kan modsat tidligere iPhone-lanceringer heller ikke forudbestille iPhone 5S i USA.

De danske priser er ikke afsløret i skrivende stund.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden