Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
SERGEY PONOMAREV/AP
Foto: SERGEY PONOMAREV/AP

afhængighed. Flere og flere kan ikke leve uden at have mail, nyheder og Facebook inden for rækkevidde.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Smartphones er det nye kokain

Flere og flere bliver afhængige af de såkaldte smartphones.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Er du sikker på, at du ikke kan leve uden din smartphone? Så er du langt fra den eneste.

På verdensplan menes stadig flere at blive afhængige af de såkaldte smartphones, skriver metroXpress.

En af dem er Noah Kravitz, der nu er ved at slippe sin afhængighed. Det første, han gjorde, når han vågnede om morgenen, var at gribe telefonen og tjekke mail, Twitter og nyheder. Og sådan fortsatte han konstant dagen igennem.

»Nogle gange sneg jeg mig væk for at gøre det alene, fordi jeg var i en social situation, hvor jeg tænkte, det var dårlig stil at trække telefonen frem - jeg ville ikke fanges i at tjekke mails igen«, fortæller han.

Mange er afhængige
Kravitz er teknologistuderende i Californien og er afhængig af sin smartphone. Nu er han opmærksom på det og prøver at kurere sig selv ved ikke hele tiden at tage sin telefon.

Men Kravitz er langtfra den eneste smartphone-junkie. På Stanford University undersøgte man for nylig en gruppe studerende, hvoraf 70 procent af dem havde haft deres iPhone i et år eller mindre.

LÆS OGSÅ Det viste sig, at 10 procent ville beskrive sig selv som decideret afhængige, 69 procent tog telefonen med i seng, 41 procent sagde, at tabet af telefonen ville være forfærdeligt - kun seks procent sagde, at de overhovedet ikke var afhængige. Mangel på diagnose Ved et eksperiment for nylig på University of Maryland blev 200 studerende bedt om ikke at bruge nogen medier i et døgn. Efter 24 timer viste mange tegn på abstinenser. Internetafhængighed er allerede en gammel "sygdom", der mangler en officiel diagnose, og det gør smartphone-afhængighed også. Men skal man tro tallene fra Stanford, så er millioner af mennesker verden over hele verden nu seriøst afhængige af deres telefoner.»På grund af smartphones vil internetafhængighed kun brede sig«, fortæller Hilarie Cash, som har grundlagt Restart, et pionerprogram for internetafhængige.

»Og smartphone-afhængighed er potentielt mere farligt end bare internetafhængighed, for nu kan du have dit narkotikum med dig alle vegne«, fortæller hun.

Kvinder besat af Facebook

Smartphones i kombination med Facebook betyder, at internetafhængighed har ændret sig. Det er ikke længere bare for spilleglade unge mænd. »I dag er også unge kvinder totalt besat af Facebook«, fortæller Jane Morris, psykiater i Edinburgh. »Det er endnu farligere end at spille spil online, fordi det ikke er en fantasiverden. Man skal virke glamourøs og have masser af venner«, siger hun til metroXpress.LÆS OGSÅ

Ironisk nok gør den konstante kontakt med netværket folk antisociale. Internetvenskaber erstatter rigtige venner. Afhængige chatter i stedet for at sove, kommer ikke i skole og på arbejde.

»Internetafhængighed vil føre til mere arbejdsløshed, fedme, anoreksi og måske endda selvmord,« forudser psykiater Jane Morris.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden